»

NASA ima na namizjih Linux

OpenSource - SearchOpenSource poroča, da v Nasinem JPL (Jet Propulsion Laboratory) centru večina namiznih uporabnikov poganja Linux. Novica ne bi bila tako zelo omembe vredna, če ne bi šlo za nameček še za največjo skupino računalnikov, ki poganjajo Mandriva Linux. Poleg različnih pasem pingvinov se na Nasinih mlinčkih najdejo tudi HP Unix, Mac OS, Solaris in Windows. Linux je tako pomagal Spiritu in Opportunityju priti na Mars, uporabljali pa so ga tudi raziskovalci pri najrazličnejših drugih projektih.

Vendar pa pri Nasi na strežniškem področju ne zaupajo Linuxu, za njihove serverje namreč skrbi Sunov Solaris 8. Gary Brack, vodja realnočasovnih sistemov v JPLju pravi, da ima jedro Linuxa preveč pomankljivosti za njihove potrebe.

<flame> Sedaj pa naj še kdo reče, da Linux ni primeren za namizne sisteme! </flame>

26 komentarjev

Pipin Odprti termin: Pingo 4

Slo-Tech - Tokrat v torek, 18. oktobra ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predstavljamo Pingo Linux - slovenska distribucija Linuxa. Gre za preprost, poslovenjen in uporabniku prijazen operacijski sistem, ki temelji na najbolj popularnih odprtih distribucijah podjetja Red Hat in projekta Fedora. Predstavili ga bodo sami avtorji.

Pingo Linux združuje poslovenjeni namizji KDE in GNOME, poslovenjeno pisarniško zbirko OpenOffice.org, spletni brskalnik in poštni program Mozilla, poslovenjen namestitveni program, multimedijske aplikacije in orodja za upravljanje s sistemom.

Predstavljene bodo novosti najnovejša različice Pingo 4. Poleg tega bodo razvijalci demonstrirali reševanje najbolj pogostih težav s katerimi se uporabniki srečujajo pri vsakodnevnih opravilih. Obiskovalci bodo prejeli distribucijo na medijih CD in DVD.

12 komentarjev

POT: Trenutno nestabilna prihodnost Linux namizij

Slo-Tech - Zopet vas vabimo na Pipin odprti termin, tokrat v torek 11. oktobra ob 19.00 v Kiberpipo. Jure Čuhalev bo predaval o nestabilni prihodnosti namizja Linux:

Ljudi pogosto najbolj zanimajo stvari, ki jih ne morejo dobiti. V svetu klasične - lastniške programske opreme se tako pogosto čudimo čudovitim slikam in predstavitvam izdelkov in iger, ki bodo prišli do nas čez nekaj davnih mesecev. V odprtokodnem svetu pa je način dela drugačen.

Znani Raymondov stavek - "izdajaj zgodaj, izdajaj pogosto" odlično povzema stanje programske opreme, ki mu je priča povprečni uporabnik namizja Linux. Naokoli njega je polno čudovitih tehnologij in izdelkov, ki bi jih želel uporabljati že včeraj, a tudi jutri verjetno še ne bodo pripravljeni.

36 komentarjev

Pipin odprti termin: Stanje Linux namizja danes

Slo-Tech - Tokrat _izjemoma_ Pipin odprti termin poteka na sejmu Hevreka in sicer v torek ob 17.00 v odprti predavalnici v neposredni bližini razstavnega prostora Kiberpipe in Lugosa.

O tem kje je Linux namizje danes in kam pluje bo predaval Jure Čuhalev, sicer oče in organizator odprtih terminov.

O tem kaj se z Linuxom namizjem da storiti in predvsem česa se ne da, kroži naokoli veliko mitov. Na veliko veselje obstoječih uporabnikov Linux namizij jih večina ne drži. Prikazano bo trenutno stanje podprte tehnologije od večpredstavnostnih orodij, podpore strojni opremi in najbolj razširjenim tipom aplikacij po katerih uporabniki najpogosteje posegajo.

Se vidimo!

6 komentarjev

Pipin odprti termin: Emacs never dies

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu urejevalnik zaradi katerega programerjem rastejo dodatni prsti. Urejevalnik zaradi katerega se z večnim rivalom vijem netijo svete vojne v hekerski deželi. Neobaročni urejevalnik, ki je vse razen kuhinjskega korita. V torek 22.3. ob 19.00, v Kiberpipi vas bo Uroš Trebec popeljal v skrivnostni svet Emacs.

Veliko je urejevalnikov besedil v odprtokodnem svetu, malo manj je takih, ki so zares dobri. Nekaj njih je legendarnih, a le eden je Emacs. Pravi "švicarski nož" med programi uporabniku ponuja ogromno, naprednim uporabnikom pa še veliko več.

Po POT bo potekalo drugo podpisovanje certifikatov Thawte. Vabljeni!

23 komentarjev

Anatomija hekerskega napada

Slo-Tech - Pipin odprti termin v torek, 1. marca, ob 19.00 v Kiberpipi predstavlja predavanje Mateja Kovačiča, Jureta Čuhaleva in Gašperja Korena (sami kleni slotechovci) z naslovom: Anatomija hekerskega napada:

Poslovanja sodobne organizacije si ni več mogoče predstavljati brez uporabe interneta. Širokopasovne internetne povezave so cenovno dostopne in množično uporabljane. Tako imamo vedno več računalnikov s stalno in relativno hitro povezavo do interneta. Na drugi strani pa internet postaja vedno bolj neprijazen v smislu varnosti. Pojavlja se vedno več računalniških virusov, spywara in podobnih nadlog, ki povzročajo vse večjo gospodarsko škodo.

Predstavili bomo nekaj konkretnih primerov hekerskega napada na računalnike in računalniške sisteme v Sloveniji, ki so se zgodili v zadnjem času. Pokazali bomo kako izgleda okuženi računalnik, kako odkrijemo takšno okužbo ter kako izgleda prikrito omrežje računalnikov, iz katerih se je izvajal DDOS napad. Hkrati bo poseben del predstavitve...

19 komentarjev

POT: Ureditev datotečnega sistema v Linuxu

Slo-Tech - V torek, 30. novembra, ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin. Tokrat se predavanje vrača nazaj v odprtokodne vode in sicer naravnost v skrivnosti in pasti ureditve datotek znotraj datotečnega sistema v Linuxu.

Uporabniki se pri prvem srečanju z Linuxom pogosto sprašujejo čemu je datotečni sistem razdeljen na mnogo ločenih delov, ki jih je na prvi pogled zelo težko upravljati. V predavanju bodo predstavljeni zgodovinski razlogi za takšno razdelitev ter kratek povzetek vsebine vsakega imenika. Predava Jure Čuhalev v tem spletnem brlogu bolj poznan kot Gandalf, ata Slo-tech Linuxa.

22 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev