»

Največkrat citirani članki Wikipedije

Slashdot - Izteklo se leto 2006 je bilo še eno leto rekordov za Wikipedijo, poročajo pri Advertising Age. Število obiskovalcev se je več kot podvojilo, tako da je samo novembra enciklopedijo obiskalo 37,8 milijona ljudi, kar je bistveno več od klasičnih Britannice in Columbie. Kar se tiče citatov, je bila Wikipedija še uspešnejša, saj so njene strani citirali 29.000-krat, kar je za 54 % več kot leta 2005. Najpogosteje v blogih citirani Wikipedijin članek govori o Webu 2.0, sledijo pa mu preminuli Steve Irwin, floridski škandal Mark Foley in pogruntavščina, ki je spletne uporabnike leta 2006 naravnost obnorela, blog. Za več kot 200 odstotkov se je povečala tudi raba fraz "Wikipedija pravi", "po Wikipediji" in podobnih, kar kaže na vse večjo kredibilnost projekta kljub občasnim spodrsljajem. Več o tem na Slashdotu.

27 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Angleška Wikipedia z več kot milijon članki!

Slashdot - Urejevalci angleškega dela največje enciklopedije Wikipedija so sporočili, da jim je predvčerajšnjim uspelo ustvariti članek, ki je pomenil pomembno prelomnico -- bil je namreč milijonti v bazi. Članek govori o železniški postaji Jordanhill v Glasgowu na Škotskem, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je nekemu madžarskemu uporabniku uspelo že davnega novembra 2004 napovedati, da bo ta prelomnica nastopila 1. marca letos. V celoti obsega Wikipedija 3,38 milijona člankov, od tega je slovenskih približno 24 tisoč. Novico smo našli na Slashdotu.

9 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

Canon predstavil prvi SED zaslon

Warp2Search - Kaj je SED, vas zanima? Na kratko, to je za Canon prihodnost računalniških in televizijskih ekranov. Predstavljate si ga lahko kot CRT monitor v LCD ohišju. Se vam zdi nemogoče? Morda, ampak ni. Katodni monitor namreč uporablja top za istreljevanje elektronov, ki se zaletijo v fosforjevo celico, ta zasveti in tako vidimo piksel v določeni barvi (več o CRT tehnologiji na Wikipediji). SED tehnologija pa namesto enega topa pod vsako točko uporablja 3 majhne tope, po enega za vsako barvo. Tako ima predstavitveni model čez 6 milijonov topkov (1920 x 1080 x 3).



Za vse, ki vas zgornja dejstva niso prepričala, pa naj povem še, da ima ekran odzivni čas pod 1 ms, kontrast...

40 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Koliko časa bo trajalo, da bo Linux prehitel Windows?
Nekoč, a ne še tako kmalu.36%
(342)
To se ne bo zgodilo nikoli!29%
(276)
Menim da kaj kmalu (v roku parih let).25%
(234)
Nimam pojma!11%
(100)
Skupaj glasov: 952


Pa sem nazaj z dopusta ... ne boste verjeli| kako lepo je videti zelena drevesa in travo v Sloveniji po tednu dni bolščanja v siva mesta in puščavsko pokrajino. Pa kar k anketi! Zanimiva porazdelitev odgovorov na anketo. Predvsem je veliko tistih, ki menijo, da Linux ne bo nikoli prehitel Windows, čeravno sem mislil, da bo to odgovor z najmanjšim odstotkom glasov.

Tokrat McGregorja med drugim zanima tudi to, koliko vas poseduje LCD-zaslon in koliko CRT. Aja, še tole. Na Slo-Techu imamo dva članka o primerjavi LCD in CRT tehnologije, tako da ste vabljeni na osvežitev znanja - prvi del in drugi del.

26 komentarjev