»

Oracle ubil OpenSolaris

Heise - Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala...

47 komentarjev

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Izšel Phoronix Test Suite 2.0

Phoronix Test Suite 2.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si je pred kratkim izšel Phoronix Test Suite 2.0.

Gre za zbirko preko 40 testov za preverjanje zmogljivosti oz. tim. benchmarking vašega mlinčka oziroma njegovih delov (tako od hitrosti diska, do hitrosti kodiranja videa, izvajanja 3D grafike, itd.). PTS je izdan pod licenco GPLv3, teče pa v okoljih Linux, OpenSolaris, BSD in Mac OS X.



PTS si lahko brezplačno prenesete iz spleta, če pa želite, pa lahko uporabite tudi posebno live DVD ali live USB distribucijo PTS Desktop Live.

In kako hitro teče vaš pingvin?

2 komentarja

Spet je vroče na sodišču Evropskih skupnosti

Slo-Tech - Po kratkem premoru se bitka med EU (Evropska komisija) in Microsoftom nadaljuje. Včeraj, v ponedeljek, sta se sestali obe strani v Luksemburgu, kjer sta podali nekaj argumentov. Gre namreč za enega največjih procesov proti zlorabam monopolov v zgodovini, z ne majhno denarno kaznijo. Po podatkih naj bi šlo za kazen v velikosti približno 10% letnega dobička. Dokončna odločitev bo znana nekje konec letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega.

Poleg tega je zanimiv še en podatek. Microsoftu je bilo naloženo, da evropskemu trgu ponudi operacijski sistem brez integriranega predvajalnika WMP. In kaj se je zgodilo? Prodali niso niti 2000 primerkov. Vir: ZDNet in 24ur.

121 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

Google Talk

Google - Tako, sedaj je tudi Google predstavil svoj program za spletno klepetanje, imenovan Google talk. Program omogoča poleg tekstovnega komuniciranje tudi pogovarjanje preko mikrofona in slušalk.

Posebnost Google Talk pa je, da zanj potrebujemo Gmail račun. Tako program ne podpira konkurenčnih protokolov, kot npr. MSN, yahoo, icq...

Čemu imam naenkrat občutek, kot da mi teče po hrbtu topla voda...[>:D]

108 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

več strani - Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa...

25 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Windows bodo dobili črno skrinjico

ZDNet - Kot poroča ZDNet, je Microsoft najavil, da bo v naslednjo verzijo operacijskega sistema Windows vgradil programski ekvivalent črne skrnjice, kakršno najdemo na letalih. Orodje, ki bo zgrajeno na osnovi obstoječega sistema Dr.Watson, bo v primeru napake posnelo vse programe v delovnem pomnilniku, odprte dokumente ipd., da bi lažje ugotovili, kaj je šlo narobe. Greg Sullivan iz Microsofta je zagotovil, da bo orodje uporabniku prikazalo, kateri podatki so vsebovani v poročilu in dalo možnost, da nekatere odstrani ali pa sporočila o napaki sploh ne pošlje. Vse seveda popolnoma anonimno. Pri Microsoftu so poudarili, da je to začetek poti proti dobi, ko bodo lahko vsakemu uporabniku točno povedali, zakaj se je napaka zgodila in bodisi z nasvetom ali popravkom preprečili ponovitve.

74 komentarjev

Tudi Sun MicroSystems se podaja v odprtokodne vode

The Register - Že nekaj časa se je šušljalo, sedaj pa so, kot poroča The Register, vendarle izdali svoje orodje DTrace pod odprtokodnim "dovoljenjem" CDDL. Med aprilom in junijem pa naj bi pod istimi pogoji izšel še operacijski sistem Solaris 10, ki ga bodo tej priložnosti primerno preimenovali v OpenSolaris. Po IBMovem zgledu so to dejanje podkrepili še s kar 1600 patenti, ki bodo na voljo za odprtokodne projekte.

7 komentarjev

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Slashdot - Pri Microsoftu so se odločili, da začnejo z novo vrsto boja proti piratstvu. Tokrat njihov glavni cilj ni več končni uporabnik, ampak OEM sektor, saj se ravno tam pojavi največ kopij njihovih produktov.

Kako pa bo to izvedel? Ponudili so, da bodo vsem uporabnikom, ki so kupili računalnik pred 1. novembrom in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico, pod pogojem da jim izdate, kje ste kupili računalnik. Pri Microsoftu obljubljajo, da proti vam ne bodo izvajali nobenih sankcij. Ne velja pa to za tistega, ki vam je računalnik prodal.

"Naš cilj ni tožiti posameznika, ampak priti do izvora," je izjavil Alex Hilton iz Microsofta.

Na žalost pa se bo zaenkrat to izvajalo samo v Veliki Britaniji, obstaja pa upanje, da se bo "akcija" razširila v primeru velikega uspeha.

62 komentarjev

Google Toolbar

Google - Iščete slikice Britney Spears, informacije o kvantnih procesorjih, sestavine koktejla Tequila Sunrise? Prepričan sem, da vam na misel najprej pade Google. Fantje (morda tudi kako dekle? -- alien-w) pri Googlu pa se dobro zavedajo, da se da še bolje poskrbeti za vaše probleme, zato so spravili skupaj "Google Toolbar". Ta orodna vrstica močno pripomore k hitrejšemu iskanju po tem spletnem brskalniku. Z nekaj kliki si namreč lahko uredite, da vas bo ta vrstica vedno pričakala na vrhu vašega brskalnika (žal zaenkrat samo IE), kar vam prihrani precej časa in truda ob iskanju.
Najnovejšo različico si povlecite od tukaj.

9 komentarjev