»

Windows Server 2003 SP2

Microsoft - Danes je verjetno marsikdo, ki je pogledal sistem za posodabljanje Windows strežnikov, z začudenjem gledal v enega izmed zapisov, ki se je končal s SP2. Microsoft je namreč potihoma izdal že dolgo pričakovan drugi servisni paket (krajše SP2) za strežnike Windows Server 2003. Kljub temu, da gre za dobro preizkušeno celoto, je pred namestitvijo priporočljivo narediti varnostno kopijo sistema, ki ga bomo posodobili, ter prebrati kakšne spremembe prinaša paket.

Več podrobnosti je možno prebrati na uradni strani.

20 komentarjev

Obletnica XP SP2 in napoved za SP3

Slo-Tech - Te dni mineva leto dni od izida zloglasnega Service Pack 2 (krajše SP2) za operacijski sistem Windows XP. Prinesel je veliko novosti, poleg popravkov tudi izboljšanje varnosti (Security Center), žal pa tudi nekompatibilnost z nekaterimi napravami in programjem.

Te dni pa so na plan prišle informacije o naslednjem servisnem paketu - kot poročata zdnet.com in silicon.com, bi naj Service Pack 3 bil nared drugo leto, po izidu Windows Viste, ki je trenutno prioriteta. Realno to porine izid SP3 vsaj do božiča 2006 ali kar do spomladi 2007.

Bo tudi XP dočakal toliko servisnih paketov kot 2000?

13 komentarjev

Office 2003 je dobil SP2

Slo-Tech - Te dni, natančneje včeraj, je Microsoft izdal skupek popravkov za Office 2003, tokrat pod imenom Service Pack 2. Gre predvsem za veliko število popravkov na pordočju varnosti, stabilnosti in same zanesljivosti pri uporabi.

Sam paket je velik 50MB, če pa nimate dostopa do inštalacijskega CD, pa bo datoteka velika 100MB. V obeh primerih je dosegljiva na downloads.microsoft.com, kjer se nahaja tudi nekaj tehničnih podrobnosti o samem servisnem paketu.

Pri vsem je verjetno najbolj dobrodošla nova funkcija Outlooka, ki se imenuje Phishing Protection, že nekaj časa na voljo uporabnikom IE 7.0. Gre za zaščito lastnih informacij, ki bi jih lahko kot odgovor posredovali na kak email, poln zlobne kode.

Naj omenim še to, da bodo vsi, ki imajo inštaliran Microsoft Baseline Security Analizer v2.0, obveščeni o samem servisnem paketu za Office 2003, v kolikor je Automatic Updates nastavljen tako, da vas obvesti o novih popravkih.

15 komentarjev

Microsoft OneCare, Windows Server R2 Beta 2, Exchange 2003 SP2

več strani - Kot poročajo na Betanews, je Microsoft začel s pošiljanjem povabila vsem beta testerjem, da preizkusijo OneCare, ki je še v razvoju. Gre za program, ki pomaga vzdrževati minimalni varnostni nivo vašega operacijskega sistema. Na začetku bi naj to čudo vsebovalo antivirus, požarni zid, možnost izdelave varnostne kopije, prav tako bo skrbel za dobro kondicijo vašega računalnika.
O tem, ali je vaš operacijski sistem izpostavljen kakšni nevarnosti, vas bo opozarjal z ikono, ki bo lahko zelene, rumene ali rdeče barve. AntiSpyware, ki je trenutno v razvojni fazi in je te dni doživel nekaj novosti, vsaj za zdaj ni vključen.

Prav tako je na voljo že Windows Server 2003 R2 Beta 2. Na Redmondmag so spisali nekaj novosti, ki zadevajo R2, prav tako je priloženih nekaj slik, priporočajo pa tudi, da se le-tega namesti in preizkusi na testnih in ne produkcijskih računalnikih.

Posodobitev pa naj bi v prihodnje doživel tudi Exchange 2003. Gre za Service Pack 2, naslednika Service Pack1.

6 komentarjev

XP SP2 spet buri duhove

OSNews - Servisni paket za Windows XP je zunaj že nekaj časa, razprave o njem so tudi tukaj napolnile že kar nekaj MB, težko pa bi rekli, da so ga uporabniki sprejeli v podobnih odstotkih, s kakršnimi so samodržci kot Sadam Husein ipd. zmagovali na "volitvah". Še več, zaradi možnosti, da lahko marsikakšen prej delujoč program odpove poslušnost, si ga je po neki študiji omislila le približno četrtina uporabnikov.

Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda, so očitno porekli v Redmondu. Če ste tudi vi med tistimi tremi četrtinami, ki vas SP2 še ni prepričal, vas od naslednjega torka, 12. aprila, dalje lahko reši le še fizični odklop iz interneta, primerno nastavljen zanesljiv požarni zid ali pa prehod na kakšen drug OS. Od tega dne se bodo namreč Windows XP kratkomalo požvižgali na morebitno blokado nadgradenj in vam, hočeš - nočeš, dol povlekli in namestili SP2. Novica je potrjena, kajpak primerno obdelana v oddelku za PR, tudi pri Microsoftu.

Kaj bodo na to porekli pravniki, pa bomo še videli.

...

67 komentarjev

Varnostne luknje v IE6/SP2

Slashdot - Secunia je ponovna objavila opozorilo o kritičnih varnostnih luknjah. Tokrat je na udaru Microsoft Internet Explorer 6. Kritične napake je mogoče izkoristiti v sistemih z nameščenim drugim skupkom popravkov za Windows XP. Težave se pojavljajo v Microsoftovi ActiveX kontroli, ki dovoli skriptnim jezikom pisati poljubne datoteke na disk. V povezavi z ostalima dvema luknjama pa je mogoče tudi poganjati poljubne ukaze.

Preizkus ranljivosti vam bo hitro povedal ali ste tudi vi ranljivi. Varnostno podjetje predlaga kot rešitev napake zamenjavo brskalnika. Microsoft je bil obveščen o napaki 21. oktobra 2004.

53 komentarjev

Google Instant Messenger?

Slashdot - Silicon.com poroča, da bi naj Google razmišljal o izdaji svojega Instant Messenger programa.

Čeravno se špekulacije o tem pojavljajo že en čas, pa so sedaj doživele majhno potrditev in to pri izdaji Google Desktop Toola, o katerem je bilo že precej napisanega.

Namreč v tem programčeku je bilo opaziti vdelana podpora za google_im:// protokol kar je precej vzpodbudilo špekulacije, drugi "dokaz" pa je Googlov odkup podjetja Picasa ter njihovega IM programčka.

35 komentarjev

Luknja v požarnem zidu SP2 za Windows XP

PC Welt -

Nemška revija PC Welt poroča, da so odkrili novo luknjo v požarnem zidu, ki ga prinaša drugi servisni paket popravkov za Windows XP. V nekaterih primerih lahko vaše datoteke vidijo "vsi" internetni uporabniki, ne pozabijo pa tudi poudariti, da je imel podobno napako že Windows 95. V čem sta si torej zadnje Microsoftovo čudo tehnike in operacijski sistem s smetišča zgodovine podobna?

Do napake lahko pride, če imamo vklopljeno skupno rabo datotek in tiskalnikov (File and Printer Sharing) v domačem omrežju, na internet pa se povezujemo s klicnim dostopom. Uporabnikom, ki imajo samo en računalnik, torej ni potrebno pretirano skrbeti, saj je rešitev trivialna - izklopiti je potrebno skupno rabo datotek.

Podobno težavo je imel Microsoft pri Windows 95, ko je pozabil ločiti skupno rabo datotek v privatnem omrežju in internetu, kar so kasneje popravili. V Windows XP je stvar popravljena, kar lahko vidite, če z desno tipko kliknete na ikono vaše klicne povezave in tudi ikono domačega...

33 komentarjev

Izid Windows XP Service Pack 2 odložen na naslednje leto

Beta News - Microsoft, vsem priljubljeni proizvajalec programske opreme, se je odločil, da bo izid drugega paketa popravkov, domače poimenovanega tudi Service Pack 2, prestavil na drugo polovico naslednjega leta. Ciklus izdajanja servisnih paketov bo tako mnogo daljši kot pri Windows 2000. V tretji četrtini naslednjega leta, od 18. do 24. meseca od izida prvega paketa, lahko tako pričakujemo tudi naslednjega. Razlog za odložitev izida je verjetno načrtovanje in pripravljanje strategije za prihodnost operacijskega sistem Windows XP. Morda pa nas bo Microsoft presenetil in pripravil paket z mnogo več funkcijami. Kakorkoli že -- Microsoft nas bo prisiljen zalagati s paketi popravkov za Windowse XP vse do izida Longhorna, ki nas bo presenetil z začetkom leta 2006. Klik!

5 komentarjev