»

60 milijonov Thinkpadov

T410s

vir: HotHardware
HotHardware - V svoji dolgoletni zgodovini so prenosniki iz linije Thinkpad postali sinonim za črne škatle, ki se še najbolje znajdejo v rokah resnih poslovnežev, v vesolju oz. v New Yorškem muzeju moderne umetnosti. Mnogi jih ne marajo prav zaradi svoje oglatosti in mat črne, občasno celo gumirane barve ohišja, mnogi ne prenesejo ene izmed najbolj prepoznavnih lastnosti, t.i. nipla. Gre seveda za TrackPoint, mali gumijasti, rdeč joystick za upravljanje miškinega kazalca. Thinkpadi so nedvomno eni izmed prenosnikov, ki jih imajo ljudje enostavno radi oz. jih ne prenesejo, večinoma prav zaradi prej omenjenih lastnosti. V zadnjih letih so tudi pri vrhu na lestvicah zanesljivosti. Samo linijo...

48 komentarjev

Lenovo tudi z AMD-ji

CNet - Prenosniki podjetja Lenovo so bili dolgo časa Intelov ekskluzivni klub, kamor konkurenčni proizvajalci procesorjev niso imeli vstopa. Časi se spreminjajo in Lenovo je napovedal, da bodo v dveh prihajajočih modelih prenosnikov ThinkPad na voljo tudi AMD-jevi procesorji. Gre za ThinkPad X100e in 13-palčno verzijo novega ThinkPad Edge, ki bosta imela AMD-jeve procesorje Athlon Neo (v eno- ali dvojedrni inačici) ali dvojedrne Turione. Večja brata, 14- in 15-palčni ThinkPad Edge, bosta še vedno uporabljala le Intelove čipe. Več o tem.

1 komentar

Novi Thinkpadi s kriptiranimi diski

InternetNews -

Podjetje Lenovo se je glede na občutljivo naravo podatkov določenega deleža njihovih strank odločilo, da bodo izdali serijo svojih ThinkPad prenosnikov, ki bodo imeli podatke na disku zakriptirane.

Za kriptiranje podatkov shranjenih na disku uporabljajo Ultimacov SafeGuard Easy 4.30. Dostop do teh podatkov dobi uporabnik komaj po tistem, ko se prenosniku predstavi s pomočjo prstnega odtisa. Prijava se zgodi še pred začetkom zaganjanja operacijskega sistema, kar bi naj preprečilo morebitno "pohekanje" podatkov.

Pri Lenovo trdijo, da do datotek ni mogoče dostopiti niti, če je disk odstranjen iz prenosnika in priključen na drugi sistem.

Podrobneje na InternetNews.

15 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

Upravljanje prenosnika z udarci

Slashdot - Kolikokrat ste v jezi nad nerazumljivim obnašanjem prisolili eno krepko računalniku? Do sedaj to običajno ni pomagalo, vendar se to utegne krepko spremeniti - vsaj za lastnike IBM prenosnikov, ki obenem za operacijski sistem uporabljajo Linux.

Pri IBM-u so namreč razvili gonilnike za Linux jedro, ki omogočajo uporabo v prenosnike vgrajega senzorja za pospešek. Senzor se vgrajuje v prenosnike serije ThinkPad od leta 2003 in prvotno namenjen zaščiti trdega diska, če prenosnik pade po tleh. Kmalu so se pojavili tudi alternativni načini uporabe tega senzorja in sedaj HDAPS gonilnik za Linux jedro omogoča uporabo "knock-knock" ukazov za nadzor programov, menjavo namizja, 3D izrisovanje nagiba prenosnika... Na razvijalskih straneh je IBM objavil članek z navodili za uporabo senzorja skupaj s kodo Perl skripte, ki omogoča pripravo okolja za vnos ukazov s trkanjem. Omenjeni so tudi Apple Mackbook prenosniki, ki uporabljajo podobno tehnologijo, vendar v članku opisane metode niso...

15 komentarjev

Splet praznuje 15. obletnico obstoja

Ars Technica - Ta mesec je minilo 15 let, odkar se je pojavila prva .html spletna stran. Tim Berners-Lee, raziskovalec v inštitutu CERN je takrat izumil prvi spletni strežnik in prvi spletni brskalnik. Prvega je poimenoval httpd, slednjega pa WorldWideWeb.

Lee sicer ni izumitelj http tehnologije, ki je v osnovi starejša, je pa njegova stvaritev imela to lastnost, da je bila zasnovana na odprtih standardih. Splet se je tako razvil iz univerzitetnih akademskih mrež, kjer so izmenjevali izvorno kodo v imenu učenja in širjenja znanja, javnost pa ga je zares pograbila z izidom Netscapovega spletnega brskalnika. Ostalo je zgodovina....

25 komentarjev

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev