»

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive

Slashdot - Pri AMDju se že nekaj časa opazno trudijo z Linux podporo za svoje Radeon grafične kartice. Tako so izdali natančne specifikacije svojih kartic in s tem omogočili razvoj popolnoma opensource gonilnika, sproti pa so tudi razvijali lastne zaprte Catalyst gonilnike.
Sedaj so naredili še dodaten korak: pred dnevi so izšli Catalyst 8.8 gonlniki, ki prvič na Linuxu podpirajo tehnologiji CrossFire in OverDrive. Tako lahko sedaj tudi uporabniki Linuxa povežejo skupaj več grafičnih kartic in s tem opazno pospešijo delovanje 3D aplikacij. Za to poskrbi CrossFire, medtem ko OverDrive avtomatsko navija grafične kartice in s tem z njih stisne še malo več hitrosti. Pri Phoronixu so obe novosti že dali pod drobnogled (OverDrive, CrossFire).

Poleg tega pa novi gonilniki prinašajo tudi Adaptive Anti-Aliasing ter podporo jedru 2.6.26.

91 komentarjev

ATI predstavil novo generacijo grafičnih kartic - družino X1000

Slo-Tech - ATI je konec septembra na Ibizi, izbranim Evropskim novinarjem predstavil novo družino grafičnih procesorjev R5xx. Na presenečenje vseh je ATI z novo generacijo procesorjev opremil celotno družino grafičnih kartic od najcenejšega do najdražjega segmenta. Nova generacija procesorjev je izdelana v 90-nm procesu, pohvali pa se s popolnoma novo arhitekturo ter z uporabo naprednega pomnilniškega krmilnika...

Že v nekaj dneh (oz. tednih pri nas) bomo lahko na prodajnih policah ugledali X1300 in X1300 Pro, ki bosta presenetili z ugodno ceno in vsemi bonbončki - novimi tehnologijami kot je HDR... Malenkost dražje bodo X1600 in X1600 Pro, na vrhu cenovnega razreda pa se bosta nahajali X1800 XL in X1800 XT (ki je tudi najmočnejša in po testih prekaša Nvidia 7800 GTX).

Več podrobnosti vključno z rezultatom podrobnega testiranja, primerjave s konkurenco ter vpogled v zmogljivosti naveze novincev s CrossFire preberite v novemberski številki revije Moj Mikro, celotno poročilo z dogodka pa na...

12 komentarjev

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

nVidia G70 v mobilni izdaji

techPowerUp! - Na techPowerUp so objavili 26 slik nVidiine predstavitve novega grafičnega procesorja za prenosnike, G70 Go, v kateri so navedene funkcije in specifikacije novega čipa. Podatek, najbolj vreden omembe, je prav gotovo zmogljivost na watt, saj se je glede na kartico 6800 Go Ultra skoraj podvojila. Prav tako je ostala enaka tudi razporeditev pinov na čipu in širina pomnilniškega vodila, tako da je čip združljiv s tiskanimi vezji, namenjeni za 6800 Go kartice. Omenimo naj še, da G70Go podpira vse funkcije 7800 GTX grafične kartice (razen SLI), torej pixel shaderje 3.0, HDR osvetljevanje itn., uporablja pa PCI Express povezavo.

11 komentarjev

nVidia blati CrossFire

techPowerUp! - Medtem ko uporabniki grafičnih kartic iz GeForce serije že nekaj časa lahko v svoj sistem vtaknejo dva primerka (ob prisotnosti veznega čipovja s podporo SLI, seveda), se v kanadskem grafičnem gigantu stvari pomikajo počasneje. Konkurenčno tehnologijo z imenom CrossFire so že tako ali tako najavili precej pozno, ko je nVidia s svojo izvedbo že zavzela trg, pa je še vedno ni mogoče dobiti v večini trgovin.

Že zgolj ti dogodki so prinesli veliko temnih oblakov nad ATi, sedaj pa jih je v ahilovo peto ugriznila še nVidia - po besedah strani techPowerUp! je namreč prišlo do javne objave dokumenta, polnega kritik. Takoimenovana Resnica o CrossFire-ju (The truth about CrossFire) je mestoma malce pristranska zadeva, del obsodb pa je dokaj utemeljen - branje vsekakor priporočamo.

81 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev

Poganjanje para grafičnih kartic brez SLi mostička

OC Workbench - Nvidia je pri predstavitvi tehnologije SLi imela natančen načrt, katere kartice bodo lahko delovale v paru. Pri karticah srednjega razreda smo lahko v paru poganjali Geforce 6600 GT, v višjem razredu 6800GT in 6800 Ultra. Cenovno ugodnega modela 6600 ni bilo med njimi. Kljub temu so nekateri proizvajalci hitro ponudili tudi model 6600 s SLi konektorjem na vrhu kartice. Nvidia je ob teh predstavitvah celo grozila, da bo v gonilnikih poganjanje 6600 v SLi načinu onemogočila.

Potem je ATi predstavil odgovor na SLi, imenovan CrossFire. Tudi to je vzpodbudilo Nvidio, da osveži SLi ponudbo. Tako so sporočili, da bomo lahko v paru poganjali tudi modele 6600. Ker je na trgu izredno malo modelov teh kartic, ki imajo SLi konektor, je bilo jasno, da se bo lahko te kartice poganjalo brez SLi mostička, ki skrbi za pretok podatkov. V tem primeru se bodo podatki očitno prenašali preko PCIe vmesnikov.

Na strani OCWorkbench so poizkusili pognati par 6600 GT brez SLi mostička. Kljub temu, da...

21 komentarjev