»

AVG-jev tretji lažni preplah

The Register - Poročali smo že, da je priljubljeni antivirusni program AVG pomotoma označil kritično datoteko sistema Windows kot okuženo, zaradi česar je cela kopica ljudi ostala z nedelujočim računalnikom. AVG je takoj reagiral na pritožbe uporabnike in na spletnih straneh objavil rešitve problema, pri čemer je bilo seveda odlično, če vam jih je kdo lahko pogledal. Drugi udarec je sledil kmalu, saj je tokrat popravejeni AVG za virus razglasil Adobe Flash, kar je že tretja zgrešena identifikacija v mesecu dni. Pred slabim mesecom je namreč AVG v karanteno poslal Zone Alarm.

Izdelovalec se je odzval, se opravičil in ponudil kompenzacijo. Tako so prizadeti uporabniki sedaj brezplačno upravičeni do enoletne licence ali nadgradnje na AVG 8.0, če uporabljajo starejše verzije. Slednjo lahko izvedejo tudi uporabniki free verzije. AVG bo prizadete kontaktiral sam po 24. novembru.

41 komentarjev

Microsoft zakrpal prastarega hrošča

ComputerWorld - Microsoft je včeraj izdal popravke za štiri ranljivosti v Windows in Office, med drugim tudi za hrošča, ki je poznan že debelih 22 mesecev. Popravek MS08-069 zakrpa tri ločene napake v XML Core Services, ki skrbi za sodelovanje med skriptnimi jeziki in XML-aplikacijami in med drugim skrbi tudi za izris vsebine XML v Internet Explorerju. Najbolj kritično ocenjena napaka je bila javnosti odkrita v začetku preteklega leta, a ni poznan noben primer zlorabe v tem obdobju poroča Computer World. Drugi popravek, MS08-068, je označen le kot pomemben in ne kritičen, bi utegnil imeti še daljšo brado, saj naj bi se podobne napake pojavljale in objavile že leta 2000. O izidu poroča tudi The Inquirer.

Na tem mestu omenimo še neposrečeno dejanje priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG, ki je označil sistemsko datoteko user32.dll kot škodljivo, njena odstranitev pa je povzročila kopico sivih las uporabnikom Windows XP. Napaka je bila omejena na nizozemsko, francosko, italijansko,...

6 komentarjev

Največji problem še vedno PEBKAC

Slashdot - Za nepoučene: PEBKAC je akronim, ki ga uporabimo, ko uporabniku ne moremo enostavno povedati, da je prebutast za uporabo računalnika. V angleščini stoji za problem exists between keyboard and chair ali po naše problem je med tipkovnico in stolom. Zadnje študije kažejo, da je PEBKAC še vedno eden izmed glavnih vzrokov za težave z računalniki.

Ameriška McAfee in Državno združenje za kibernetsko varnost (National Cyber Security Alliance, NCSA) sta uporabnika spraševala, kakšno zaščito računalnika kaj uporabljajo. Kar 87 odstotkov uporabnikov je trdilo, da uporabljajo protivirusni program, 70 pa antispyware orodja. Slabše so se uvrstili požarni zidovi s 64 in antiphishing orodja s 27 odstotki. Fino? Niti ne.

Nekaj računalnikov so tudi pregledali in odkrili, da uporabniki nimajo dosti pojma, kaj pravijo. Antispyware orodja so odkrili le na 55, antiphishing pa na 12 odstotkih računalnikov, medtem ko so protivirusnike in požarne zidove našli na več računalnikih, kot so zatrjevali...

47 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Intel vlaga v protivirusne programe

Slo-Tech - Izgleda, da se ameriški gigant Intel poizkuša prebiti na antivirusni trg, saj je nedavno vložil več kot 10 miljonov ameriških dolarjev v češkega proizvajalca Grisoft , ki razvija priljubljeni protivirusni program AVG, zelo priljubljen zaradi svoje učinkovitosti in brezplačne različice za domače uporabnike.

S to potezo si je Intel zagotovil 65-odstotni delež v podjetju, s katerim bo po njihovih besedah pomagal razviti boljše in bolj učinkovite proizvode za domače ter bolj zahtevne uporabnike.

Originalno novico preberite na Grisoft.com.

19 komentarjev

Intel in varnost

Slashdot - Ker je varnost računalniških omrežij zelo kritično vprašanje, ki ne zaposljuje zgolj izdelovalcev programske opreme, se je Intel na letošnjem IDF odločil predstaviti dve ideji - ena se nanaša na varnost brezžičnih omrežij, druga pa na strojno zaščito pred širjenjem znane nadloge - črvov.

Prva ideja bi zahtevala modifikacijo Wi-Fi naprav, ki so trenutno v uporabi in se nanaša na zaščito brezžičnih omrežij. V osnovi naj bi dostopna točka izmerila in zabeležila čas, ki ga paketek potrebuje do mrežnega računalnika in nazaj ter na podlagi tega ugotavljala, ali se računalnik, s katerim komunicira, nahaja na ustreznem mestu - recimo znotraj pisarne. Če bi se nekdo od zunaj poskusil priklopiti na omrežje, mu to seveda ne bi uspelo.

Drug predlog pa govori o strojni zaščiti, ki bi preprečevala širjenje črvov z računalnika na računalnik. Ustrezna strojna oprema bi tako opazovala število zunanjih povezav z računalnika in v kolikor bi se to preveč povečalo, izklopila računalnik iz omrežja....

4 komentarji

Microsoft kupuje antivirusno podjetje

več strani - GeCAD Software - avtorji protivirusnega programa RAV Antivirus je objavil, da so z Microsoftom sklenili sporazum, ki bo omogočal vgradnjo protivirusne tehnologije v Microsoftove izdelke. Očitno se nam v okenskem okollju poleg orodja za defragmentacijo, arhiviranje, in vseh drugih orodjih v prihodnosti obeta še vgrajeni protivirusni program. Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev