»

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Primerjalni test antivirusnih programov

Overclockers.com - Ste se že kdaj spraševali, kateri od vseh možnih antivirusnih programov je najboljši? Na Overclockers.com so se odločili da zadevi pridejo do dna in stestirajo antivirusne programe, ki so trenutno na voljo.

Rezultati testa so vsekakor zanimivi, najbolj pa je presenetljivo, kakšne razlike so med posameznimi programi. Branje seveda priporočljivo, če se želite karseda dobro zaščititi pred vso kopico virusov, ki razsajajo naokoli.

15 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Prvi virus za mobilne telefone, ki se širi preko MMS in bluetootha

24 ur - Commwarrior.A je ime novega virusa, ki straši po omrežjih mobilne telefonije.

Bojevnik je črv, ki rije po mobilnikih z operacijskim sistemom Symbian Series 60. Za širjenje uporablja sporočila MMS in bluetooth. Ko z njim okužimo telefon, seveda takoj začne iskati druge telefone, ki so dosegljivi preko bluetootha, hkrati pa prečeše še imenik in tako na dva načina potrka na mobilnike vaših prijateljev in znancev ter naključnih 'blizu sedečih' neznancev z Modrimzobom™ ;)

Datoteke imajo končnico .sis, imena se v primeru bluetootha naključno spreminjajo, pri uporabi...

17 komentarjev

Ni vse zlato, em srebro, kar se sveti

Overclockers.com - Na overclockers.com so se spravili nad srebrne termalne paste, ali bolje rečeno 'srebrne'. Čemu narekovaji? Kemijska analiza je pokazala, da dve izmed testiranih, OCZ Ultra II Premium Silver Compound in CompUSA Silver Thermal Grease ne vsebujeta niti trohice žlahtne kovine, s katero se bohotijo. Ako s strahom pogledujete k svoji tubi Artic Silverja, ji delate krivico. Tako v tretji kot peti inkarnaciji se je izkazala z 90 % do 100 % vsebnostjo srebra (omejitev natančnosti testne metodologije, saj veste, mavrični listek in tuhtanje, ali je dobljena rdeča 'opečanto rdeča' ali 'krvavo rdeča'), kar se sklada z navedenimi 99,9 % (menda ja niste mislili, da je Top-Shop...

4 komentarji

Malo čofotanja za zaspano nedeljsko popoldne

Overclockers.com - Ako se vam, tako kot meni, nič ne da, odklikajte do Overclockers.com in si oglejte kako si je Mops posodobil, ali bolje, kar na novo sestavil, vodno hlajenje. Vse skupaj sicer ni nič kaj pretresljivo, je pa članek lepo zaokrožena celota, saj se dotakne vseh ključnih delov izdelave vodnega hlajenja, še zlasti, zadnje čase ne več tako pogosto uporabljanega hlajenja s TECom (resda le GPUja, a smelost tovrstnih akrobacij s procesorji je tako vprašljiva, saj so Peltiejevi elementi premalo učinkoviti, oziroma procesorji oddajajo preveč toplote) in posledično sledi še boj s kondenzom.

7 komentarjev

Radiatorji na kupu

Overclockers.com - Na Overclockers.com so si ogledali Thermochillovo leglo radiatorjev, ki ga sestavlja pet bratcev, kot ulitih za 80 mm, 92 mm, oziroma 120 mm ventilator, pri čemer je slednji navoljo tudi kot dvojček ali trojček. Testiral je Bill Adams. Vsem, ki se količkaj zanimate za vodno hlajenje, ta podatek verjetno več kot zadostuje in ste se že pognali nad test, ostalim pa naj zaupam, da je to ime sinonim za mnogo grafov, fizikalnih enačb in profesionalno metodologio testiranja. Za vse, ki želijo razumeti, ne le imeti, vodno hlajenje.

2 komentarja

DNA copyright

News.com.au - Zadnje čase je moj največji problem pomanjkanje časa, saj mi vsega pobere šola. No, vendar pa si vseeno kdaj pa kdaj vzamem nekaj minutk, da še kaj spišem. Zaradi rahle odsotnosti so moje novice sicer ustrezno zastarele, vendar pa se trudim, da iz svojega velikega arhiva povezav izberem le najbolj zanimive in še vedno aktualne :).
Tale je že ena izmed takih, govori pa o t.i. DNA Copyrightu. Kaj to pomeni? Gotovo veste, da velika večina podjetij veliko da na razne avtorske pravice, ki največkrat pokrivajo razne članke, spise, programsko opremo in še kaj. Zadnje čase pa se na zahtevo raznih filmskih zvezd in ostalih znanih osebnosti uveljavlja tudi DNA copyright, saj so prej omenjene zvezde izrazile skrb o raznih klonih, ki bi jih lahko pridobili iz njihovega DNA-ja. Na njihove skrbi se je odzval The DNA Copyright Institute of San Francisco, ki za ne tako zelo majhne denarje ponuja copyright na DNA zapis. Noro? Presodite sami. ...

1 komentar