»

Samsung začel proizvajati 20 nm-bliskovni pomnilnik

PC World - Samsung je včeraj objavil, da so začeli proizvajati NAND-bliskovni pomnilnik v 20 nm-tehnologiji, ki v primerjavi s staro 30 nm nudi večje kapacitete in višje hitrosti. Skupaj bodo zlagali 32 gigabitne (4 GB) čipe vse do kapacitet 64 GB, ki bodo uporabne tako v pomnilniških karticah kot tudi pametnih telefonih. Glede na to, da je IMFT (podjetje v solastništvu Intela in Microna) v začetku letošnjega leta predstavil 25 nm-proizvodni proces, so to prvi obeti cenovne vojne. Samsung namreč obljublja 30-odstotno pohitritev in pocenitev izdelave.

6 komentarjev

Novice iz ATi-jevih logov

Slo-Tech - Preden nam 5. oktobra ATi ponudi novo družino grafičnih kartic, imenovano X1k, smo za vas zbrali naslednje novice.

ATi kot kaže znižuje garancijsko dobo za svoje kartice iz treh na eno leto (ne velja za FireGL družino). Ne ravno vzpodbuden korak za zelo cenjene BBA (Built by ATI) primerke kartic tega podjetja, še posebej, ko podjetji BFG in XFX (na določenih trgih) nudita doživljenjsko garancijo. Skrajšani rok zadeva vse nakupe po 31. avgustu 2005.

Na Hexus.net so razkrili cene nove družine kartic. Najprestižnejša in najhitrejša, X1800 XT s 512 MB RAM-a, bo tako stala 549 dolarjev, varianta s 256 MB RAM-a pa 499 zelencev. V tem trenutku nVidia svojega paradnega konja (z 256 MB RAM-a) ponuja za 460 dolarjev. V srednjem razredu (199 dolarjev) bo ATi ponudil X1600 PRO (256 MB) in X1600 XT (128 MB).

Na večno rumeni strani pa navajajo, da najzmogljivejša podskupina, X1800, ne bo na voljo z vodilom AGP. Tudi nVidia zaenkrat ne ponuja 7800 GTX kartice na tem vodilu.

Odštevajte!

12 komentarjev

ATi X1k: 5. oktober (letos)

Slo-Tech - Po vseh mukah in težavah kanadskega podjetja, bo sodeč po števcu na ATi-jevi strani, 5. oktobra predstavljena celotna nova družina ATi-jevih GPU-jev: X1800, X1600 in X1300, ki naj bi bila kmalu za tem tudi dobavljiva končnim kupcem.

Skopo naj ponovimo, da gre za povsem novo arhitekturo GPU-ja, ki bo imel nov pomnilniški krmilnik, strojno podprt H.264, predvsem pa podporo zadnji verziji senčilnikom (SM 3.0). Jedro bo zagotovo izdelano v 90 nm tehnologiji (TMSC).

15 komentarjev

Prvi testi ATi-jeve nove družine X1800 kartic?

Hardware Analysis - Na strani Hardwareanalysis so objavili prve teste izredno težko pričakovanega novega rodu ATi-jevih kartic, zgrajenih okrog jedra s kodnim imenom R520. Test so izvedli na vseh popularnih igrah - D3, HL2, SC:CT in FC.

Vendar pa, uradne predstavitve še ni bilo (verjetno z razlogom). Tako je dvom o resničnosti rezultatov, predvsem pa o pravi zmogljivosti nove arhitekture, še posebej ob verjetno nedodelanih gonilnikih, upravičen.

Kakor koli, skrajni čas je, da ATi izda nove kartice. Le tako bo nVidia prisiljena spustiti ceno, sicer odličnim karticam, zgrajenih okrog G70. Prav tako bo morala ob ATi-jevi predstavitvi srednjega razreda GPU-jev, lačnim kupcem ponuditi odgovor (7600 GT ;?).

50 komentarjev

Uradna imena novih ATi kartic

AnandTech - AnandTech je razkril poimenovanje ATijevih kartic nove generacije, ki bodo kmalu prispele na tržišče.

Tako se bodo najdražji primerki s čipom RV520 imenovali Radeon X1800 in bodo obstajali v izvedenkah XT, XT CrossFire ed., Pro in XL. V srednjem razredu, s čipom RV530, se bodo prodajali Radeoni X1600 z izvedenkami XT CrossFire ed., XT in Pro. Za najmanj zahtevne uporabnike pa bodo kartice z RV515 srcem imenovane Radeon X1300, ki bodo na voljo v okusih Pro, HyperMemory in samo X1300.

Vsi izjemno cenimo, da ATijev ne vnaša zmede v poimenovanje kartic.

14 komentarjev

Spet nekaj novega o R520

Warp2Search - Informacije kar kapljajo in kapljajo tako da o čipu vemo vedno več. Na HKEPC so po besedah Warp2Search dobili nekaj primerkov tako-imenovanega ATI Radeon X1800, na katerem naj bi počival R520 GPU.

Najhitrejši model ATIjevega GPUja naj bi prišel v treh okusih, s 16imi, 24imi ter s 32imi cevovodi. Procesorjev s 32imi cevovodi je sicer v obstoju trenunto le kakih 10 preimerkov.

Sama kartica, torej po besedah HKEPC X1800, poseduje kar osupljive številke. jedro naj bi tiktakalo pri 650 megahertzih in več(!), spomin pa pri kar 1,4 gigahertcih (DDR, torej 700MHz). Sami čipi bodo 1,26ns GDDR3, torej naj bi bili zmožni tiktakati tudi pri okrog 800MHz (1600MHz DDR). Vprašanje, ki se...

11 komentarjev

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

R520 v tretji četrtini. Kdaj?

DigiTimes - Na DigiTimes je mogoče prebrati, da ATI svojim Tajvanskim partnerjem obljublja prve čipe iz R serije, kar pomeni R520, RV530, RV515 ter RV505, še v tem četrtletju. Kdaj bodo izdelane ter na prodajnih policah same kartice, ne ve še nihče.

Sami čipi se proizvajajo v 90nm procesu in sicer v TSMC ( Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). ATI je začel tudi z delom na R516 čipu, ki je namenjen karticam nižjega cenovnega razreda, ki pa bo za razliko od ostalih v proizvodnji pri UMC ( United Microelectronics Corporation) in ne TSMC, prav tako pa bo izdelan v 90nm procesu.

Večina tajvanskih proizvajalcev grafičnih kartic upa, da bodo z novimi čipi povišali svoje prihodke in tako nadomestili izgube iz začetka letošnjega leta.

16 komentarjev

R520 bo zamudil

Slo-Tech - Na HardTecs4U poročajo, da je ATi potrdil zamudo pri izdaji njihovega najnovejšega procesorja, ki ga zaenkrat poznamo pod kodnim imenom R520. Uradne izjave, kaj je vzrok zamude, ATi ni dal, domneva pa se, da je glavni krivec prehod na 90 nm proces izdelave jeder. Poleg tega tudi ni znano, kako dolgo bo potrebno čakati.

Nvidia v tem trenutku že ponuja GPU nove generacije, saj so bile kartice GeForce 7800 GTX dobavljive že z dnem uradne predstavitve.

Če je bilo pred leti, ko je izšel R300, poletje povsem v njegovem znamenju, bo tokrat očitno drugače. Tudi SLi sistemi so dobavljivi danes, CrossFire pa še ne.

27 komentarjev