»

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev

Transcend ponudil novi USB gizmo - T.sonic 310

Digit Life - Podjetje Transcend je izdalo nov MP3 predvajalnik, ki je hkrati Flash pogon in ponuja mnogo bolj ali manj uporabnih funkcij (vgrajen USB vtič, izboljšan vmesnik TouchPad, podpora dvema glasbenima formatoma ter možnost zaščite podatkov). Na voljo so različice s 512 MB in 1 GB spomina.

MP3 igrača ne ponuja LCD zaslona za prikaz pesmi, zato ga lahko po enem polnjenju baterije uporabljamo do 18 ur. Izdelek je že na voljo v tujini, zanj pa boste preračunano odšteli približno 28 tisoč tolarjev. Če vas predvajalnik zanima, si oglejte vse podrobnosti na uradni strani.

12 komentarjev

USB čitalec/zapisovalec SIM kartic

Gizmondo - Na Gizmodo.com poročajo o priročnem pripomočku za vse, ki pogosto menjujete SIM kartice oziroma hočete imeti vse informacije shranjene na njej nekje na varnem, v tem primeru na računalniku.

S priloženim programom, ki deluje le na Microsoftovih operacijskih sistemih (Windows 98, ME, 2000 in XP), lahko na računalnik in posledično tudi na drugo SIM kartico skopirate celoten imenik in SMS sporočila ter uredite PIN kode.



Sama naprava ne potrebuje dodatnega napajanja, saj jim tisto iz USB vrat zadošča. V paketu je poleg programske opreme priložen še USB podaljšek in seveda navodila za uporabo, vse skupaj pa se prodaja za 30 zelencev v spletni trgovini Suntek.

9 komentarjev

Mazda z USB ključem

EverythingUSB - Pri Mazdi pripravljajo nov model Sassou (zaenkrat gre še za konceptni avtomobil) razgibanega izgleda, namenjen mlajši, digitalno ozaveščeni populaciji. Od različnih zanimivih detajlov prav gotovo v oči najbolj pade način vžiga - namesto običajne cilindrične ključavnice bo avto uporabljal USB ključ. Ta ne bo namenjen zgolj zagonu motorja, saj bomo nanj lahko naložili tudi načrt potovanja in sveže glasbene datoteke. Več preberite v izvirni novici.

31 komentarjev

Apple iPod tudi v avtomobilih

PC World - Apple je dosegel, da bodo trije japonski proizvajalci avtomobilov - Nissan, Mazda in Daihatsu v svoje avtomobile letnik 2006 pričeli vgrajevati povezovalna mesta za priključitev iPoda. Steve Jobs je izjavil: "We work very closely with automobile manufacturers because your car is a great place to listen to your IPod."

Sistemi bodo narejeni tako, da se bo iPod direktno povezal na zvočni sistem avtomobila. Tudi BMW, Smart, Alfa in Mini delajo na podobnih sistemih.

iCar je na pohodu [:D]

31 komentarjev

USB-plesišče

Slashdot - O tem, da je USB postal najbolj uveljavljen vmesnik za prikop naprav na računalnik, regajo že žabe po mlakah. Pa ne samo to - pojavljajo se zelo nenavadne naprave, ki komunicirajo z računalnikom preko vrat USB, npr. USB-pepelnik in USB-mikrovalovna pečica. Vrli študenti z MIT-a pa so sestavili kar plesišče "na USB-pogon", ki je zmožno prikazati barve v globini 12-bitov! Ogledate si lahko tudi slike in fimček.

11 komentarjev

Longhorn na "policah"

Cachenetworks.com -

Microsoftov opevan operacijski sistem, naslednik Windows XP, ki se zaenkrat še kodno imenuje Longhorn, je ponovno postal "širše dostopen". Dasiravno je celotna zadeva še vedno v alpha stadiju in jo do vsaj pogojno uporabne bete loči še kar nekaj časa, so naši bistroumni hekerji uspeli dobiti build 4008. Build, v Microsoftu poimenovan tudi Longhorn M4 Build, je seveda še daleč od končne različice, saj vanj ni implementiranih še kar nekaj stvari, npr. nov WinFS datotečni sistem, tako da je namenjen zgolj ogledu, kot resni uporabi. Nekaj posnetkov si lahko ogledate na BetaNews, medtem ko je izvirna novica na...

13 komentarjev

Red Hat 7.3 (Skipjack) izdan

Slashdot - Izšla je nova verzija ene izmed najbolj razširjenih Linux distribucij na svetu, Red Hat 7.3, kodno imenovan Skipjack. V to izdajo so Red Hatovci vključili kar nekaj novosti, med katerimi v oči najbolj pade popolnoma nov KDE 3.0, Gnome 1.4, Mozilla 0.99 in XFree86 4.2.0. Več o samem sistemu si lahko preberete tukaj, če pa vas zanimajo novosti, pa odklikajte sem. No roko na srce, novi Skipjack v nekaterih lastnostih ni bistveno napredoval od predhodnika s kodnim imenom Enigma (RH 7.2), saj je različica kernela še vedno 2.4.x, prevajalnik gcc pa je še vedno pri različici 2.96-RH, ki so jo nekateri razvijalci spljuvali po dolgem in počez. Za popolne užitke bo tako potrebna nadgradnja na gcc 3.0.3 ali 3.0.4. Če vas nova distribucija kljub majhnim pomanjkljivostim zanima, si jo lahko snamete na mirror strežnikih.

2 komentarja