»

Hitri diski proti RAID-u

Tom's Hardware - Uporabniki, željni bliskovitega delovanja, pri izgradnji sodobnih sistemov pogosto veliko časa posvetijo trdemu disku, ki je navsezadnje največje ozko grlo dandanes. Za rešitev tega problema ponavadi posežejo po izjemno hitrih diskih, med katerimi je najbolj znana Western Digital-ova serija Raptor. Problem tovrstnih naprav je ponavadi cena, ki zna biti kljub majhni kapaciteti izjemno visoka. Člankopisci na THG so problem bolj natančno analizirali in ugotovili, da obstaja za hitrosti željne ljudi še mnogo alternativ, med drugim izgradnja RAID polja, ki zna biti v končni fazi glede na razmerje med ceno in hitrostjo bolj optimalna rešitev. Preberite članek.

30 komentarjev

Naj modifikacja 2006, izbrana na strani Bit-tech.net

Dark Blade, avtorja G69T

vir: Bit Technologies
Slo-Tech - Na strani bit-tech.net so uporabniki izbrali najboljšo modifikacijo v letu 2006. To je postala Dark Blade, modifikatorja G69T. Projekt je bil začet v novembru 2004, končan pa leta 2006. Predstavlja nov val modifikacij, kjer se avtorji prav malo ozirajo na običajne industrijske koncepte in ohišje zgradijo povsem na novo.



Prej zapisano še posebej velja za drugouvrščenega (bitka za prvo mesto je bila zelo zelo tesna) WDM - Weapon of Mass Destruction,...

48 komentarjev

SLI za prenosnike

vir: Nvidia
Slo-Tech - Povezava dveh grafičnih kartic s tehnologijo SLI na področju namiznih računalnikov ni nič novega, povezava dveh grafičnih kartic v prenosniku z omenjeno tehnologijo pa velja za novost. Eurocom in WidowPC sta že pred časom predstavila prenosna računalnika, v katerih sta bili v SLI povezani grafični kartici GeForce Go 7800 GTX .
NVIdia je danes tudi uradno predstavila SLI tehnologijo namenjeno prenosnim računalnikom, ki temelji na veznem čipovju nForce 4 za prenosne računalnike.



Proizvajalci kot so Sager, Alienware, Velocity Micro, in Voodoo so že pripravljeni na dobavo modelov z dvema grafičnima karticama. Prenosni računalniki...

34 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev

Prenosniki z RAIDom

Slashdot - Intel namerava v svojo prihajajočo mobilno platformo, ki se zaenkrat razvija pod kodnim imenom Napa (naslednik Centrina) vgraditi RAID kontroler. Intelova Matrix RAID tehnologija domuje na obilici plošč z 9xx serijo veznih čipovij, sedaj pa se prav ta tehnologija obeta tudi uporabnikom prenosnikov. S tem pri Intelu ciljajo predvsem na poslovneže, ki v svojih delovnih prenosnikih potrebujejo varnost, RAID pa predstavlja pa tudi premik v igračarskem svetu, saj sprosti največje ozko grlo pri prenosnikih - disk. Večina se jih trenutno vrti pri samo 5400 obratih na minuto, obeta pa se vedno več 7200 rpm diskov, ki bi v RAID 0 polju delali z zelo visoko hitrostjo. Če temu dodate še Geforce Go 7800, dvainpol gigaherčen Pentium M in obilico pomnilnika, dobite odličen igričarski prenosnik. Obvezno preberite novico na bit-tech.net

"Dober dan, eno Napo prosim!"
"Kakšen štedilnik pa imate?"

15 komentarjev

Catalyst tudi za prenosnike

The inquirer - Končno se tudi za lastnike prenosnikov z ATI-jevimi grafičnimi karticami bliža dan, ko ne bodo za nove gonilnike več odvisni le od zastarelih verzij, ki jih zraven tlačijo proizvajalci. ATi naj bi namreč pod imenom Catalyst združil tudi gonilnike za družini grafičnih kartic M1x in M2x. Lastniki starejših in operacijskih sistemov, ki v imenu ne vklučujejo "XP", (slednji neglede na model grefične kartice) pa se bodo še vedno morali zatekati k trikom ali Omega-gonilnikom.

3 komentarji

Test prenosnika Apple PowerBook

Osvetljena tipkovnica

vir: AnandTech
AnandTech - Ker je v zadnjem času vedno več govora o "alternativnih arhitekturah", je morda primerno, da se z njimi čimbolj natančno seznanimo.

Na spletni strani Anandtech se tokrat že drugič podajajo v vode Jabolk in so za nas opravili temeljit test prenosnika, ki sliši na ime PowerBook. Najpomembneje je, da so se testa lotili z vidika PC uporabnika in bo zato širšemu bralstvu še toliko bolj blizu - članek se namreč pomenljivo imenuje "Mesec z Macom".

Prijetno popoldansko branje ...

37 komentarjev

RAID

Hardoverclock.net - Na dvanajstih straneh je GrandAdmiralThrawn iz hardoverclock.com, ki postaja vedno bolj popularen, analiziral RAID tehnologijo. Podrobno je opisal je vse pomembne faktorje in jih prav tako podkrepil s fotkami. Prav tako pa ne manjka krajša predstavitev produktov. Na strani boste tako dobili podrobne opise in razliko med RAID0/1, RAID3/4 in tudi opisi RAID 5 in RAID-7 tehnologij ne manjkajo. Ogled je možen TUKAJ . Članek pa je žal v nemščini.

0 komentarjev