»

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Bitka mobilnih procesorjev

Tech Report - Pred že kar nekaj časa se je AMD odločil, da bo tudi na trgu mobilnih procesorjev poskušal odščipniti tekmecu Intelu kak kos pogače in tako se je pojavil na A64 temelječi Turion procesor za prenosnike. Seveda se je ob tem pojavlja vprašanje primerjave z Intel rešitvami - na spletni strani Tech Report so tako pripravili obširen test konkurenčnih procesorjev.

Tako so skozi kopico testov spustili Intel Pentium M 760 procesor, ki deluje pri taktu 2.0 GHz, takt sistemskega vodila znaša 533 MHz, ponaša se pa tudi z velikim drugonivojskim predpomnilnikom - kar 2MB. Na drugi strani deluje Turion ML-44 pri 2.4 GHz, za komunikacijo s pomnilnikom skrbi vgrajen pomnilniški krmilnik, procesor se ponaša z 1MB L2 predpomnilnika. Kako sta se torej tekmeca odrezala?

...

14 komentarjev

Najmočnejši socket939 procesor

AMD Athlon 64 FX-60

AMD - AMD je danes spustil v prodajo svojo najnovejšo pošast, dvojedrni procesor AMD Athlon 64 FX-60, katere jedri tiktakata na 2.60GHz, vsakemu jedru pa je dodeljeno 1 MB L2 predpomnilnika. Po podatkih AMD-ja gre za njihov zadnji procesor za podnožje (socket 939, vsi prihajajoči procesorji bodo izdelani za novo platformo AM2. Zanj hočejo ''skromnih'' 1.031 ameriških zelencev.



Ob predstavitvi so se na spletu pojavili že prvi testi in primerjave nove AMD-jeve zverine:

AnandTech
X-bit labs
Hexus.net
PCPerspective
Hot Hardware
AMDZone
T-Break

Vse skupaj bi lahko bilo še bolj pompozno, če AMD splavitve novega procesorja ne bi držal v taki tajnosti, da je na predstavitev prišla le...

54 komentarjev

nVidia blati CrossFire

techPowerUp! - Medtem ko uporabniki grafičnih kartic iz GeForce serije že nekaj časa lahko v svoj sistem vtaknejo dva primerka (ob prisotnosti veznega čipovja s podporo SLI, seveda), se v kanadskem grafičnem gigantu stvari pomikajo počasneje. Konkurenčno tehnologijo z imenom CrossFire so že tako ali tako najavili precej pozno, ko je nVidia s svojo izvedbo že zavzela trg, pa je še vedno ni mogoče dobiti v večini trgovin.

Že zgolj ti dogodki so prinesli veliko temnih oblakov nad ATi, sedaj pa jih je v ahilovo peto ugriznila še nVidia - po besedah strani techPowerUp! je namreč prišlo do javne objave dokumenta, polnega kritik. Takoimenovana Resnica o CrossFire-ju (The truth about CrossFire) je mestoma malce pristranska zadeva, del obsodb pa je dokaj utemeljen - branje vsekakor priporočamo.

81 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev

Intel dosegel končno hitrost

PC World - Po pričakovanjih je Intel danes predstavil procesor Pentium 4 570 s frekvenco 3,8 GHz. Procesor naj bi tako doživel zadnje zvišanje frekvence, saj Intel meni, da povečevanje ni več smotrno, saj procesorji že tako oddajajo veliko toplote in porabljajo veliko električne energije, kar pa pomeni, da so potrebna še dolgotrajnejša (in dražja) testiranja.

Intel bo procesorjem P4 v prvi polovici leta 2005 tako dodal več predpomnilnika (2 MB namesto 1 MB), kar je hladnejši [8-)] in predvsem lažji način za povišanje hitrosti.

62 komentarjev