»

Novi iMac raztelešen

Ars Technica - Slike notranjosti najnovejšega modela jabolčnega računalnika so sedaj na voljo javnosti, krivci za vse skupaj so seveda ponovno Japonci. Dandanes je že skoraj samoumevno, da so azijski otočani prvi, ki pogledajo v drobovje novih hardverskih stvaritev, pri iMacu ni nič drugače. Poslikali so vse sestavne dele novega modela, predvsem področje okoli procesorja, saj ta ni prispajkan na osnovno ploščo, kot je bila to dosedanja praksa, ampak sedi v podnožju. To bi znalo pomeniti, da bodo uporabniki po novem lahko nadgradili celo procesor v svojem iMacu, kar do sedaj ni bilo možno.

27 komentarjev

Mogočni mišek na pohodu

jabuk.net - Apple nas pogosto rad preseneti in danes je spet eden od tistih dni, ko se zdi, da je pekel zmrznil. Apple je namreč danes predstavil miš imenovano Mighty Mouse (mogočna miš), ki ima, ne le dva gumba za levi in desni klik, temveč tudi, novo kroglico na vrhu ob kateri se zdijo koleščki na ostalih miškah zastareli. In to še ni vse... [:)] Če jo stisnete ob strani s tem aktivirate Dashboard (ob pogoju, da imate OS X 10.4 Tiger), gumbe pa lahko tudi preprogramirate, da izvedejo funkcijo katero želite. Poleg tega, da deluje na OS Xu, kot USB miš brez problema funkcionira tudi v Windows okolju. Najbolje, da se na dolgo in široko seznanite z Mogočnim miškom!



Poleg tega bo miš zadovoljila tudi oboževalce Vojne zvezd, saj jo Apple oglašuje kot miš z "force sensing" tehnologijo. Naj bo sila z njo!

109 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

Group-Office 2.2 Pro

OSNews - Na trgu pisarniških zbirk ima Microsoft popoln primat z zbirko Office. v zadnjem času pa ji nekoliko težav pozvroča OpenOffice.org, predvsem zaradi ugodne cene in prenosljivosti. Morda pa se bo kmalu pojavil na trgu še kdo tretji, ki se bo problema lotil nekoliko drugače, in sicer preko spletnega vmensika. O podobni rešitvi je že govoril IBM, a alternative so že na voljo. Na OSNews so si ogledali Group-Office 2.2 Pro. Klik!

3 komentarji

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Mandrake Linux 9.1

MandrakeSoft - MandrakeSoft - eden izmed TrehVelikih distributerjev Linuxa za podjetja in domače uporabnike - je objavil Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje tipa x86. Nova različica prinaša številne novosti, kot so Apache 2, spreminjanje velikosti particij NTFS, podpora Wi-Fi in še marsikaj. Povsem spremenjen je tudi namestitveni program, ki ima manj korakov in je hitrejši, MandrakeGalaxy pa je nova namizna tema, ki poenoti izgled GNOME 2.2 in KDE 3.1.

Jedro je Linux 2.4.21, našli pa boste tudi XFree 4.3, Mozillo 1.3, OpenOffice 1.0.2, XMMS 1.2.7 ... Preberite si obširno predstavitev in možnosti naročila paketov ali pa se odpravite na stran za DolVleko. HitriMožje na OSNews pa so že spisali oceno...

4 komentarji