»

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Matrox DualHead2Go

Slo-Tech - Matrox-ev vložek sredstev in časa v tehnologijo, ki omogoča priklop dveh ali treh monitorjev na eno grafično kartico, se kot kaže še vedno obrestuje. Nov produkt, DualHead2Go, je namenjen predvsem lastnikom prenosnih ali starejših računalnikov, ki želijo podatke prikazovali na treh monitorjih.

Gre za zunanjo enoto, ki ima en VGA vhod in dva VGA izhoda (sveta preproščina torej), gonilniki pa poskrbijo, da lahko podatke prikažemo na dveh dodatnih monitorjih. V članku na Anandtechu si preberite o tehničnih podrobnostih notranjosti enote in oglejte primere praktične uporabe.

Četudi se bo komu zdela enota odrešitev vseh muk in težav, ga...

12 komentarjev

Gigabyte Quad SLi

Quad SLi

vir: Hkepc
Hkepc - Gigabyte očitno precej sredstev namenja proučevanju neraziskanega področja. Pred časom so denimo predstavili i-RAM, ki naj bi v prihodnosti nadomestil trde diske.

Te dni pa so se na HKPEC pojavile slike matične plošče, ki naj bi omogočila Quad SLi. Po skopih informacijah naj bi bila plošča zgrajena okrog »novega« veznega nabora SLI 16X, ki premore dovolj PCIe stez za delovanje štirih grafičnih kartic.

Informacije, ali bo matična plošča na voljo v prosti prodaji, še ni.

25 komentarjev

Geforce 7800 GT

Geforce 7800 GT

vir: Guru 3D
AnandTech - Danes je nVidia predstavila novega člana v družini grafičnih kartic, Geforce 7800 GT. Kot se da sklepati že iz imena, gre za okrnjeno verzijo zastavonoše, 7800 GTX. Namesto arhitekture 24x8, ima kartica 20x7 cevovodov (pixel, vertex). Srce ji tiktaka pri 400 MHz, torej za 50 MHz nižje kot pri zmogljivejšemu modelu, prav tako je frekvenca pomnilnika s 600 spuščena na 500 MHz (1000 DDR).

Kartica se odreže bolje kot 6800 Ultra, in tako lahko pričakujemo padec cen celotne družine, zgrajene okrog NV4X. V testu ugotavljajo, da so nove kartice že tako zmogljive, da je potrebno zelo resno razmisliti o nakupu novega monitorja. 7800 GT z lahkoto prebavi vse igre na ločljivosti 1600x1200, zato je...

29 komentarjev

Gigabyte i-RAM

Gigabyte i-RAM

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub temu, da današnji diski omogočajo povsem spodoben prenos podatkov, seveda niso primerljivi z RAM-i. To očitno vedo pri Gigabyte-u, kjer so ponudili kartico z imenom i-RAM. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto po magnetnih ploščah se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kartico vstavimo v prosto PCI režo. Če mislite, da se podatki prenašajo preko PCI vmesnika, se motite. Komunikacija poteka po SATA (I) kablu in vmesniku, tudi sistem (BIOS) prepozna kartico kot trdi disk. PCI reža služi zgolj za napajanje.

Kako je s trajanjem oziroma ohranjanjem podatkov? Proizvajalec zagotavlja, da baterija na kartici zagotavlja ohranjanje podatkov 16 ur brez dovoda električne energije. Torej, v kolikor je računalnik priklopljen na električno omrežje in je stikalo na...

35 komentarjev

Matrox predstavil grafično kartico na vodilu PCIe x1

Matrox Millennium G550 PCIe ×1

Slo-Tech - Matrox je predstavil grafično kartico Matrox Millennium G550 PCIe, na vodilu PCI Express x1. Če čudno mežikate v monitor, imate prav, saj grafične kartice redno uporabljajo PCI Express x16 vmesnik, še posebno nove in najnovejše zveri. Že ob pogledu na specifikacije pa postane jasno, zakaj se je podjetje odločilo za ta vmesnik. Na kartici je namreč pred štirimi leti predstavljen in danes zastarel procesor G550, ki ni zmožen poganjanja sodobnih iger (podprt je samo DirectX 7, 2x2 arhitektura). Tovrstnim opravilom kartica tudi ni namenjena, strežniki in industrijski računalniki so ciljna skupina.

...

29 komentarjev

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AnandTech - Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes...

35 komentarjev