»

Adobe Voco je 'Photoshop za zvok'

BBC - Fotografija pove več kot tisoč besed, v modernih časih pa smo se navadili, da tudi kaj neresničnega. Photoshop je pač sinonim za manipulacijo slik, ki ga zna uporabljati slehernik. Podobno je mogoče manipulirati tudi z zvočnimi posnetki, a je to terjalo nekaj več znanja. Nič več. Adobe je na konferenci MAX 2016 pokazal projekt VoCo, ki ga označujejo kot 'Photoshop za zvok'. Z zgolj nekaj kliki omogoča spreminjanje posnetka, tako da ljudem v usta položimo besede ali stavke, ki jih sploh niso nikoli spregovorili.

VoCo (VoiceOvers) je za zdaj še eksperimentalna tehnika, a je Adobe pokazal, da je na visokem nivoju in da se da z njo početi marsikaj, ni pa še znano, če in kdaj bo na voljo za komercialno rabo. Na predstavitvi je Adobov...

38 komentarjev

Prva podpora zastavici DNT proti sledenju

Mozilla.org - Mozilla je januarja predstavila nov sistem varovanja zasebnosti uporabnikov, ki uvaja posebno zastavico DNT (Do Not Track). Ta se ob nastavitvi v brskalniku posreduje spletni strani v glavi HTTP-paketka in stran obvesti, naj ne shranjuje informacij, ki bi lahko obiskovalca identificirale. Čeprav je bil predlog sprejet z veliko mero skepse, saj se zanaša na poštenost zlasti oglaševalcev, sta ga Internet Explorer 9 in Firefox 4 že implementirala.

Prva večja stran, ki po novem podpira in upošteva DNT, je AP News Registry, ki deluje v sklopu Associated Press. Stran ima 175 milijonov unikatnih...

7 komentarjev

25 najnevarnejših programerskih napak

SANS - Več kot 30 strokovnjakov iz celotnega sveta je sestavilo seznam 25 najnevarnejših napak, ki jih zagrešijo programerji. Napake so bile ocenjene po splošni nevarnosti za razkritje podatkov v informacijskih sistemih in omogočanju računalniškega kriminala. Največje "odkritje" pa je bilo, da se v večini izobraževalnih programov za bodoče računalniške strokovnjake o teh napakah ne uči praktično ničesar, za njihovo prisotnost pa se pri veliko proizvajalcih programske opreme tudi ne testira.

Kako nevarne pa so te napake, pa pokaže že podatek, da sta bili samo dve izmed teh napak v letu 2008 vzrok za najmanj 1,5 milijona vdorov v spletne strani. Ti vdori pa so se izrabili za zlorabo obiskovalecev, ki so zaradi pomankljive zaščite lastnih računalnikov, postali žrtve zlorabe, njihovi računalniki pa zombiji na razpolago kriminalcem.

Kakšne so pa izkušnje z izobraževanejm pri nas? Ali se o kateri izmed teh napak kdo pogovarja v šoli? V kateri šoli? Zakaj da, zakaj ne?

133 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Spletne urice: Merjenje obiskanosti spletnih strani

Slo-Tech - V sredo 18. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Gašperja Korena z naslovom Merjenje obiskanosti spletnih strani.

Radovednost ponosnih lastnikov prvih spletnih prestavitev se je s pojavom spletnega oglaševanja sprevrgla v pravo bitko za obiskovalce. Kljub temu, da so internet zaradi njegovega tehnološkega ozadja večkrat omenjali kot enega izmed najbolj merljivih medijev, se vedno znova pojavlja vprašanje ali lahko in v kakšni meri je sploh mogoče iz analize 'tehničnih', kvantitativnih podatkov sklepati na dejanske obiskovalce? Kako je mogoče da medij sam sebi meri doseg? In zakaj še vedno merimo spletno obiskanost tudi s pomočjo anketiranja?

Sprehodili se bomo čez osnove tehničnih, anketnih in kombiniranih pristopov k štetju števila obiskovalcev na spletnih straneh in si ogledali nekaj izsledkov zadnjih raziskav v slovenskem spletnem prostoru.

Gašper Koren je občasni sodelavec projekta RIS - Raba interneta v Sloveniji.

3 komentarji

Kitov računalniški tečaj

Večer - Kiblina spletna točka Kit na mariborskem Glavnem trgu bo pripravila računalniški delavnici, namenjeni naprednemu grafičnemu oblikovanju in osnovnim računalniškim veščinam z uporabo interneta. Prvi tečaj bo posvečen odprtokodnemu programu Blender, ki omogoča tridimenzionalno grafično oblikovanje in modeliranje, izdelavo interaktivnih animacij in aplikacij ter igric, ki delujejo na različnih platformah. Tečaj bo vodil Matija Abram.

Trajal bo štirikrat po štiri šolske ure, prva se bo začela to soboto, 28. februarja, ob 14. uri, nato pa še v nedeljo, 29. februarja, ter v soboto, 13. in 20. marca.

0 komentarjev

Macromedia MX 2004

Dreamweaver MX 2004: izboljšano urejanje in prikaz CSS elementov

vir: Macromedia
Macromedia - Macromedia je najavila nadaljevanje serije razvoju internetnih aplikacij namenjenih izdelkov MX. Z oznako MX 2004 se bo najprej kitil 'standarden' nabor, torej programi Fireworks (namenjen pripravi slikovnega gradiva za splet), Dreamweaver (postavitev in prelom spletnih strani), Flash (namenjen izdelavi koristnih multimedijsko opremljenih interaktivnih strani, zlorabljen za izdelavo...

5 komentarjev

Sklyarov na prostosti

Slashdot - Vse kaže, da bo ameriško pravosodje opustilo preganjanje programerja Dimitrija Sklyarova v zameno za njegovo pričanje v procesu proti ruskemu podjetju v katerem je bil zaposlen. Kot smo že pisali je Sklyarov napisal program za prenos Adobeovih e-knjig na dlančnike, delanje backupov in branje knjig, neglede na zaščito, ki naj bi to preprečevala. Ko, je odhajal iz hekerske konvencije v ZDA, kjer je razložil kako je to storil, sta ga pričakala FBI in lisice. Podjetje Adobe, ki ga je ovadilo, se je zaradi bojkota uporabnikov umaknilo od tožbe. Dimitriju je grozila do 5 letna zaporna kazen in 500K USD globe. Sicer je Dimitrij prost, a preča vprašanja ostajajo.

0 komentarjev

Google zeitgeist

Slashdot - Google velja za enega najboljših in najpopularnejših iskalcev po spletu. Glede na to koliko ljudi išče preko njih bi si lahko naredili zelo zanimivo sliko o svetu oziroma uporabnikih interneta - kaj jih zanima, kako prihajajo do podatkov, od kje itd. To so tudi storili s svojo novo stranjo Zeitgeist. Stvar je malce skopa, ampak vseeno blazno zanimiva. V bistvu lahko preko pojmov, ki jih ljudje iščejo, ugotoviš kaj se dogaja v svetu. Zabavne so tudi najbolj pogosto napačno črkovane poizvedbe: volkswagon, shakespear, jenifer lopez ... :)
Raje ne pomislim, kaj vse bi se še dalo analizirat...

0 komentarjev

Adobe stopa v svet virtualne resničnosti na internetu

Excite News - Današnji cyber prostor je še vedno dvodimenzionalen. Internet pa bi lahko postal tridimenzionalen - s tem, da dovoljuje obiskovalcem, da virtualno vstopijo v spletno stran, se sprehajajo in se pogovarjajo z drugimi obiskovalci. To idejo je prevzelo tudi podjetje Adobe Systems Inc., ki pripravlja nov program, imenovan Adobe Atmosphere. Ta nov program bo omogočal oblikovalcem spletnih strani, da ustvarijo 3-D strani, kjer se lahko obiskovalci pogovarjajo z drugimi v realnem času.
Virtualna resničnost na Internetu ni nekaj novega, vendar pa se le počasi razvija. Adobe bi s tem programom lahko to spremenil, kar bi lahko pomenilo nov koncept za 3-D Internet.
Atmosphere je prvi 3-D interaktivni program za spletno oblikovanje iz podjetja Adobe. Adobe je drugače znan po programu Photoshop, ki velja za enega najboljših programov na področju grafičnega oblikovanja in manipulacije slik.
Beta ali testna verzija tega programa je na voljo za dol-vleko na spletni strani Adobe Atmosphere;...

5 komentarjev