»

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Slo-Tech - Na spletni strani Ustavnega sodišča je bila včeraj objavljena razsodba iz 8. januarja 2009 v katerem je Ustavno sodišče sprejelo odločitev o zahtevi za oceno ustavnosti 21. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Kot je znano je postopek za oceno ustavnosti pred približno letom dni sprožila Informacijska pooblaščenka in sicer zato, ker je v inšpekcijskem pregledu na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE. Zakon o SOVI namreč določa, da lahko tako odredbo za prisluhe mednarodnim sistemom zvez izda direktor SOVE sam, po mnenju Pooblaščenke pa je to neustavno, saj 37. člen Ustave izrecno zahteva odredbo sodišča.

Ustavno sodišče si je za odločanje vzelo skoraj leto dni, nato pa odločilo, da zahtevo za oceno ustavnosti zavrže.

V obrazložitvi je Ustavno sodišče zapisalo, da je Pooblaščenka v okviru inšpekcijskega postopka ugotovila, da je SOVA v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj...

17 komentarjev

AMD prodal grafični oddelek za mobilne naprave

AMD - Podjetje Qualcomm je včeraj objavilo, da je kupilo AMD-jev oddelek za grafiko in multimedijo na ročnih oz. mobilnih napravah (handheld). Za nakup so odšteli 65 milijonov dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo zaposlenim ponudili nadaljevanje delovnega razmerja, če bodo to seveda želeli. Qualcomm je v izjavi za javnost zapisal, da jim bo prevzem pomagal izboljšati mobilne naprave na področju 2D- in 3D-grafike, avdia in videa, zaslonov in celotne arhitekture. AMD pravi, da se bodo sedaj laže posvetili njihovi primarni dejavnosti, tj. izdelavi procesorjev in zmogljivih grafike. Prevzem so že odobrili ameriških regulatorni organi.

2 komentarja

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Odzivi na zahtevo za oceno ustavnosti zakona o SOVI

Slo-Tech - Potem, ko je bila prejšnji teden na Ustavno sodišče vložena zahteva za oceno ustavnosti Zakona o SOVI, smo te dni že doživeli prve politične odzive.

Poslanec SDS Miro Petek je tako mnenja, je potrebno biti pri obravnavanju dela tajnih služb "tenkočuten in previden", ter dodal, da se "ne more znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo" s posegi v 21. člen SOVE.

Glede na izjavo se zdi, da nekaterim politikom vladajoče stranke nenadoma ni več v interesu zakonito in ustavno delovanje SOVE - torej tisto delovanje, ki ga je lansko leto s sprožitvijo ti. "afere SOVA" skušala zagotoviti prav vlada.

Dejstvo namreč je, da je bilo v okviru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da SOVA v okviru nadzora mednarodnih sistemov zvez nadzoruje konkretne in fizično določljive posameznike, nadzor pa poteka na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije. Prav tako je Ustavno sodišče decembra leta 2005 ugotovilo, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala...

0 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela...

32 komentarjev