»

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

Dva nova Xeona

Slo-Tech - Po poročanju eWeek-a naj bi Intel v ponedeljek predstavil dva nova štirijedrna procesorja, Xeona L5320 in L5310. od sedanjih štirijedrnih bratov se bosta omenjeni različici razlikovali po skoraj štirideset odstotkov manjši porabi, saj bo le ta znašala vsega 50 W. Frekvenca Xeona z oznako L5320 znaša 1,86 GHz, medtem ko tiktaka L5310 pri 1,6 GHz, oba pa premoreta 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Za model L5320 bo potrebno odšteti 519 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena modela L5310 455 ameriških dolarjev.

Več o tem na eWeek.

6 komentarjev

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Sharp Double-Vision LCD zaslon

E-week - So vam znani prepiri ob nedeljskih večerih, ko bi mama rada gledala Maria vi pa kak dober film, televizor pa je seveda samo eden. No Za vas imamo vselo novico.

eWeek poroča, da je Sharp najavil novo tehnologijo, ki vam bo omogočala, da boste gledali dve različni sliki na enem samem LCD zaslonu. Novi Dual-Vision zasloni, kot jih je poimenoval Sharp, delujejo tako, da tisti ki sedijo na levi strani zaslona vidijo prvo sliko, gledalci na desni strani ekrana pa vidijo drugo sliko.
Seveda se bodo taki zasloni lahko uporabljali tudi v drugih aplikacijah, kot recimo oglaševanje, avtomobilska industrija in nenazadnje tudi v računalništvu.

Druga novost so pa LCD zasloni katerim lahko spreminjamo kot vidljivosti, kar je uporabno kadar hočemo malce več zasebnosti ob pregledovanju določenih vsebin.

11 komentarjev

LCD z zakasnitvijo 8 ms

X-Bit Labs - BenQ je objavil, da bo še ta mesec začel izdelovati monitorje LCD z zakasnitvijo 8 ms, kar je mnogo bolje v primerjavi s trenutno dostopnimi modeli, a še vedno slabše od klasičnih katodnih modelov. 17-palčni model FP71E+ bo imel privzeto ločljivost 1280 x 1024, kontrast 600:1, svetilnost 300cd/m2 in najpomembnejše, 8 ms zakasnitveni čas. Trenutno najhitrejši monitorji imajo le-tega med 12 in 16 ms, medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo. Ostalih podatkov o novem modelu BenQ še ni razkril. Pričakujemo jih lahko v začetku prihodnjega leta s ceno, primerljivo s cenami sedanjih LCD-jev. Več o tem.

24 komentarjev

Google pozna tudi številke kreditnih kartic

Slashdot - Nekateri ljudje se očitno ne zavedajo, da je internet javen prostor in da se vsaka, še tako zakotna spletna stran slej ko prej znajde v iskalnikih. In ker se tega ne zavedajo, včasih na spletnih straneh neprevidno objavijo marsikaj. Ali pa za to "poskrbijo" nesposobni sistemski administratorji.

Pri iskanju takšnih podatkov si lahko potencialni nepridipravi pomagajo z Googlom, o čemer smo že pisali. Na eWeeku pa so tako objavili še en iskalni niz, ki ga lahko vpišete v Google. Če namreč vpišete ustrezen niz bo Google našel kar nekaj dokumentov z številkami kreditnih kartic.

Eden izmed dokumentov vsebuje tudi skoraj 100 strani dolg seznam verjetno ukradenih številk, ki je bil iz originalnega strežnika sicer že umaknjen. Ker pa Google omogoča ogled vsebine dokumenta iz vsebine iskalnikovega pomnilnika, tim. Google cache, so takšni dokumenti žal še kar nekaj časa dosegljivi.

Previdnost torej nikoli ni odveč.

10 komentarjev

Prvi trirazsežnostni zaslon LCD

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je na tržišče prišel prvi 3D-zaslon z oznako LL-151-3D, podjetja Sharp, ki je zmožen prikazovanja 3D-grafike brez kakršnih koli dodatnih očal. Uporabljal se bo sprva v medicini in v "high-tech" znanosti, lahko pa uresniči tudi sanje marsikaterega oboževalca računalniških iger. Zameriti jim gre morda le to, da se zaenkrat lahko poslužujemo samo modelu s 15-palčnim zaslonom, ki stane 1500 USD.

Sharp's 3D monitors: Look, no glasses
Sharp Ships 3D Monitor
Sharp's 3D monitors are on the way!
Sharp's 3D LCD Technology Now Available for Desktop Computers

11 komentarjev

Intel preiskuje Centrinov hrošč

E-week - Intel je prejšnji teden odkril motečega hrošča v svoji mobilni Centrino platformi. Po trditvah eWeek povzroči omenjeni hrošč napako samo v nekaterih primerih, ko je v računalniku nameščen Nortelov VPN-program. V splošnem se tako na prenosnikih na Centrino platformi in nameščinim VPN-programjem sistem občasno sesuje z modrim zaslonom. Trenutno je najverjetnejši vzrok Intelova družina PROSet gonilnikov. Intel in Nortel zadevo pospešeno raziskujeta, do objave popravka pa ostajajo delne rešitve, ki nekaterim uporabnikom sicer še vedno povzročajo težave, večini pa, sicer z omejitvijo funkcionalnosti, delujejo stabilno. Več o tem.

6 komentarjev