»

Igre postajajo storitve

CNet - Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje...

31 komentarjev

Poravnava v primeru Hot Coffee za GTA San Andreas

Hot Coffee na delu

The Register - Zgodba je tako smešna, da je pravzaprav že žalostna. Celotna franšiza GTA je zgrajena okrog kriminalnih dejanj igralca - kraja avtomobilov, ubijanje, izsiljevanje itn. - začinjenih z dobršno mero dirkanja z avtomobili, motorji, letali, čolni in drugimi prevoznimi sredstvi. Leta 2005 pa je izbruhnil škandal, ko so v GTA San Andreas odkrili prizore simulirane spolnosti. Ti so bili pobrisani iz zgodbe, ne pa tudi iz kode, tako da so nadebudni hekerji kmalu izdali popravek, poimenovan Hot Coffee, ki te vrstice kode odklene v igri. Igra je tedaj dobila oznako Adult Only v ZDA, kar je poljub smrti za vsako igro. Take-Two je tedaj porabil milijone dolarjev za zamenjavo vseh kopij iger z...

24 komentarjev

Recilkliran črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Svet računalniških iger je pomensko zelo črno bel. Ravno pravšnji za sejanje raznih političnih, rasnih in verskih prepričanj. Verjetno zato razni verski fanatiki, puristi in ostali zategnjenci tako zelo nasprotujejo goloti v določenih igrah. Da ne omenjam ameriške vojske, ki je že pred leti pristopila k rekrutiranju in treniranju na virtualen način.

Virtualen bumerang se je vrnil. Trenutno največji nasprotniki globalne velesile so igice izkoristili v svoj namen. Preoblekli so američane v arabce in zlobneže v američane. Vkomponirali še nekaj video posnetkov iz realnosti, par govorov in slik, in že je tu Al-Kaida party game.

Modificiranje je moč relativno enostavno izvesti s pomočjo raznih programskih orodij ali zakrp, ki se jih najde na spletu. O učinku nasilnih iger na mladino so mnenja sicer deljena, a za labilne osebnosti definitivno škodljiva. Ker je takšnih možno na raznih kriznih območjih bližnjega vzhoda relativno enostavno najti, zna torej takšna "zabava" postati...

24 komentarjev

GTA San Andreas bo izdan vdrugo

Slashdot - Za popularno Rockstarovo igro GTA San Andreas se je po izidu na internetu pojavil popravek Hot Coffee, ki je v igri odklenil nekaj spolnih prizorov. Nastal je pravi škandal, tako da so naprimer Avstralci kar prepovedali prodajo igre, Rockstar pa je reagiral z izdajo popravka, ki onemogoči Hot Coffee. Rockstar je sedaj še napovedal, da bo popravljena igra ponovno izšla sredi septembra in ne bo podpirala popravka Hot Coffee, s čimer se bo znebila oznake AO (Adult Only - samo za odrasle). Klik!

11 komentarjev

Nič več nudistov v GTA

The inquirer - Kot smo že poročali v v novicah, je dobro znana igra GTA: San Andreas povzročila varuhom javne morale nemalo skrbi, potem ko se je odkrilo, da je možno z dodatkom "odkleniti" seksualno navdihnjene prizore v igri.

Avtorji se sedaj trudijo popraviti nastalo škodo, ki se kaže predvsem v višanju starostne meje za nakup igre in pridobiti del izgubljenega ugleda s popravkom, ki bo dokončno onemogočil kakšne nežnih otroškim dušam neprimerne vsebine. In varuhi javne morale bodo zopet mirno spali...

23 komentarjev

Avstralci očitno podpirajo piratstvo igre GTA:SA

Slo-Tech - Po ponovni ocenitvi starostne primernosti igre Grand Theft Auto: San Andreas, ki je sedaj postavljena na "Adults Only" v ZDA, je Avstralska vlada praktično izbrisala ocenitev igre in s tem prepovedala kakršnokoli distribucijo, ker se v Avstraliji neocenjenih iger ne sme prodajati, izposojati ali kakorkoli oglaševati. Seveda legalno, o drugih možnostih pa kdaj drugič.

Igra je bila prej na voljo vsem starim 15 let in več, toda odkritje skritih seksualnih prizorov v igri je povzročilo, da so "kar naenkrat" vsi umori, kraje avtomobilov, masakri in razstreljevanje stvari postali nesprejemljivi. Ker je izredno popularna igra že krepko v cirkulaciji, bodo Avstralci potrebovali kar veliko sreče zaradi " Streisand efekta", da bodo to "na novo odkrito grozno igro" skrili pod mizo. Kaj je boljšega kot imeti prepovedano igro?

Več o tem na BBC news...


Če s tem, da s takim nesmislom prepovedo prodajo igre v vrhuncu popularnosti, ne vzpodbujajo uporabe P2P omrežij in piratstva, potem pa res...

46 komentarjev

GTA San Andreas na zatožni klopi

Reuters - Skupina, ki je v igričarski industriji odgovorna za varovanje morale, preverja, če je v nam dobro znani igri GTA San Andreas možno vklopiti kake za nežne otroške dušice neprimerne prizore. Seveda so s tem mišljen prizori, ki bi simulirali spolni akt (ali seks po domače). Na straneh, ki se ukvarjajo s to igro, je namreč možno najti popravek, ki naj bi omogočil dostop do nemoralnih vsebin in tako je Entertainment Software Rating Board takoj stopil v akcijo preverjanja.

V kolikor se domneva izkaže za resnično, bo potrebno popraviti oceno primernosti igre - trenutno je označena z M, kar pomeni, da je primerna za 17 in več let staro občinstvo, lahko pa bi jo doletela oznaka AO (Adult only) - s čimer bi jo lahko kupovali samo še odrasli osebki. Več informacij je na voljo tukaj.

Igra je zaradi obilice nasilja sicer zelo privlačna za varuhe uboge zmedene mladine, ki bodo z možno prisotnostjo seksualnih prizorov zagotovo dobili še dodaten polet pri opravljanju svoje nadvse pomembne in...

52 komentarjev

GTA San Andreas "že zunaj"

Slo-Tech -

Težko pričakovani peti del serije GTA, ki je s tretjim delom, ko je zaživela v treh dimenzijah, postala ena izmed najbolj popularnih iger, četrti del, imenovan Vice City, pa jo je le še potrdil, je že pred uradno predstavitvijo ušel.

Čeprav je datum uradnega začetka prodaje za ZDA 26., za Evropo pa 29. oktober, so neznani storilci ukradli izvod igre in jo na internetu v celoti objavili. V Rockstar Games v svoji uradni izjavi poudarjajo, da so prenos, posest in redistribucija igre kraja. Neljubi dogodek še preiskujejo, v isti sapi pa zatrjujejo, da to ne bo vplivalo na uradni izid igre. Computer And Video Games in Gamespot.

14 komentarjev

Težave z novim Plus paketom za WinXP

OSSR - Kot poročajo na OSSR, ima Microsoft težave z nam dobro znano aktivacijo njegovih izdelkov. Zalomilo se je pri novem Plus! paketu priboljškov za operacijski sistem Windows XP. Težava naj bi bila v tem, da se program, navkljub legalno nameščenim Windowsem XP, noče namestiti na računalo, rekoč da moramo program aktivirati korektno. Težava, tako Microsoft, izvira v tem, da želi Plus! nasloviti neke registrske ključe, do katerih pa uporabnik na računalniku nima dostopa. No, nam še ni skrbeti, saj je paket trenutno na voljo le kot nalinijski nakup s kreditno kartico, omejen na področje ZDA. Klik!

1 komentar

Zanimive teme v forumu

Slo-Tech - Kot najbrž že veste, imamo na Slo-Techu tudi zelo velik forum, v katerem najdete odgovore na domala vsa računalniška vprašanja. Za spodbudo - povezave na nekaj zanimivih tem: Če se počutite to dolgočasno soboto dovolj kompetentne za udejstvovanje v debatah, izvolite [:D].

8 komentarjev