»

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev

Razbit šifrirni algoritem Kasumi (A5/3)

Slo-Tech - V mobilnih omrežjih tretje generacije (tim. 3G GSM) bosta obstoječa A5/1 in A5/2 algoritma za šifriranje pogovorov med telefonskim aparatom in bazno postajo zamenjana z algoritmom A5/3.

Gre za šifrirni algoritem Kasumi, ki temelji na algoritmu MITSY, razvitem leta 1995.

Kljub temu, da je algoritem šele na začetku uporabe, so ga raziskovalci že uspeli teoretično zlomiti. Orr Dunkelman, Nathan Keller in Adi Shamir so namreč predstavili članek z naslovom A Practical-Time Attack on the A5/3 Cryptosystem Used in Third Generation GSM Telephony, v katerem opisujejo enega izmed možnih napadov na A5/3.

Napad so raziskovalci poimenovali sendvič napad (ang. sandwich attack), gre pa za tim. napad sorodnih ključev (ang. related-key attacks). Ranljiv je sicer Kasumi, ne pa tudi Mitsy, kar pomeni, da so razvijalci pri razvoju Kasumija algoritem oslabili (hoteli so ga namreč narediti hitrejšega in bolj strojno prijaznega).

S pomočjo napada so raziskovalci 128-bitni ključ z uporabo samo 4...

6 komentarjev

Svet: Opuščanje prostodostopnih brezžičnih omrežij

The Economist - Medtem ko se mnogo govori o pokrivanju celotnih mest s prostimi brezžičnimi omrežji, resničnost tovrstnim načrtom ugovarja: Chicago je prejšnji teden tako postalo menda prvo mesto, ki je takšen načrt opustilo.

Ker so v večini primerov tovrstni projekti prevelik zalogaj za mestne oblasti, jih slednje zaupajo zunanjim izvajalcem - ti pa morajo zagotoviti njihovo rentabilnost. Ob tem se srečujejo s tehničnimi težavami; dejanska omrežja za funkcionalno delovanje ponavadi potrebujejo od 20 do 100 odstotkov več oddajnikov, kot je bilo načrtovanih, hkrati pa ti še vedno ne sežejo skozi zunanje stene zgradb.

Mlačen pa je tudi odziv ciljne javnosti: največji tovrstni sistem na svetu, v Tajpeju, naj bi za dosego točke preloma moral doseči 250.000 rednih uporabnikov do konca leta 2006, vendar jih je še aprila 2007 imel le 30.000. (Primer iz Arizone, ZDA: 32.000 planiranih, 600 dejanskih naročnikov.)

Upravljalci vseeno poskušajo oblasti prepričati v sodelovanje z drugačnimi shemami:...

15 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

BSA or should I say BS?

Ars Technica - Marsikomu je jasno, da proizvajalci programske opreme kdaj pa kdaj pretiravajo z ocenami o njihovih izgubah zaradi piratstva. Ljude, ki poganjajo drage programske pakete, niso nujno pripravljeni odšteti vsote, ki jo zahteva založnik - ampak PR stroj seveda teh stvari ne upošteva in tupi svoje. Ampak to, kar je pa ušpičila BSA, pa že meji na preverznost. Ocena, da so izgube narastle za 4 milijarde dolarjev, stoji na študiji ki jo je upravil IDC - temelji pa na statistiki, ki z realnostjo nima nobene zveze.

IDC računa povzročeno škodo takole:
To derive its piracy rate, IDC estimates the average amount of software that is installed on a PC per country, using data from surveys, interviews and other studies. That figure is then reduced by the known quantity of software sold per country-a calculation in which IDC specialises. The result: a (supposed) amount of piracy per country. Multiplying that figure by the revenue from legitimate sales thus yields the retail value of the...

19 komentarjev

Izšel je Headline Tracker 2.0

Headline Tracker - Izšla je nova različica programa Headline Tracker, ki je namenjen pregledovanju novic na spletnih straneh. Podpira standard RSS in regularne izraze za strani, ki RSS-ja ne podpirajo. To je slovenski program, enostaven in zelo priročen za uporabo. Naj omenimo še, da ima tudi posebno okno, kjer se novice prikazujejo v živo, kot na reklamnem panoju.

Več o programu si preberite na predstavitveni strani.

9 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

Zdravljenje raka z antimaterijo

Slashdot - Vsi, ki imajo radi znanstveno fantastiko, verjetno poznajo antimaterijo. V Zvezdnih stezah namreč skupaj z materijo poganja warp pogone. Po nekaterih izjavah in teorijah naj bi bilo to zduževanje nemogoče, a vsi vemo, da so nekoč govorili, letenje ni mogoče in da je Zemlja ploščata ...

A kot poroča Slashdot, jo bomo kmalu lahko uporabljali v praktični znanosti in za naše dobro. Znanstveniki v Ženevi so odkrili, da lahko antiprotone pošljejo v točno določeno celico, ki jo izberejo in da tam povzročijo veliko več "škode" na tumornih oz. rakavih celicah. Poleg tega pa, v primerjavi z drugim metodami zdravljenja, povzročijo zelo malo škode na bližnjih celicah, saj je tehnologija veliko bolj precizna. Klik!

7 komentarjev

Ko kupujete pri piratu, naj vas ne skrbi BSA ...

InternetNews -

... vaši osebni podatki so namreč pomembnejši. Sodeč po zanimivem članku na internetnews.com je znan spammer ter prodajalec nelegalne programske opreme za varnost na svoji strani poskrbel celo do te mere, da so se podakti o naročilih shranjevali v nezaščitenih besedilnih datotekah, s čimer so bili na/za vpogled na voljo praktično vsem.

Tovrstno piratstvo stranke lovi predvsem z žgečkljivimi ponudbami, ki pa neposredno ne dajejo vtisa pouličnega kriminala, torej ne prodajajo programja po ceni 5 dolarjev za zgoščenčka, temveč raje kar po manj sumljivih cenah, ki največkrat ustrezajo 50 % priporočene cene ter to opravičujejo z akcijami oz. posebnimi ponudbami. Najpogostejši indic, da gre za rožice ("rožica": Slo-Tech forumski izraz za nelegalno opremo oz. karkoli, kar je prepovedano s pravili, med kolegi znano kot warez) je pripis, da izdelki nimajo škatle ter se navodila nahajajo na CD-ju. Klik!

Abecedni seznam v družbi nezaželenih tvorb: ... bsa, bse ... ...

2 komentarja

BSA imamo radi

The Register - V izvensodni poravnavi je podjetje Baines & Ernst ugodilo zahtevi BSA, da bo zaradi upoare nemalo nelegalnih izvodov Microsoft Office-a plačalo petmestni znesek (v angleških funtih, da se razumemo).

Dobro -- manj znano pa je, kako je BSA nagradila špeckahlo, ki je podjetje zatožila: nagrada v višini 'malo nad' tisoč funti. Za tak (in tudi manjši) denar bi pa tudi jaz špecal. (Ter se tega nikakor ne sramoval.)

34 komentarjev