»

Gary McKinnon po desetih letih svoboden

Guardian - Prva novica na straneh tehniških občil na Otoku je bila konec tedna vest, da Gary McKinnon ne bo obtožen niti izročen ZDA. McKinnon bo postal popolnoma svoboden človek. Ko gre za enega najbolj znanih hekerjev na svetu, je to zgodba vredna kakšne minute.

McKinnon je nekakšen britanski ekvivalent slavnega Kevina Mitnicka. Do leta 2002 je bil povsem neznan sistemski administrator iz Škotske, potem pa so ga ZDA javno obtožile, da je kriv za največji vdor v vojaške sistem do tedaj. Med februarjem 2001 in marcem 2002 naj bi vdrl v skoraj sto računalnikov ameriške vojske in vesoljske agencije NASA, na katerih naj bi izbrisal pomembne datoteke, kar je za 24 ur onesposobilo več tisoč vojaških računalnikov. Iznakazil je tudi...

4 komentarji

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

Užaljeni odpuščeni poskušal pobrisati strežnike

TG Daily - Fannie Mae je neuradno ime za ameriško Federal National Mortgage Association, o kateri smo v zadnjih mesecih mnogo slišali. Skupaj z drugim paradržavnim podjetjem Freddie Mac, kar pomeni Federal Home Loan Mortgage Corporation, obvladujeta ameriški trg nepremičnin s prepakiranjem, prodajo in odkupom hipotekarnih posojil.

Kako se lahko malomarni varnostni ukrepi hitro maščujejo, so, k sreči brez posledic, ugotovili pri Fannie Mae. Do lanskega oktobra je zanje delal indijski državljan Rajendrasinh Babubaha Makwana kot računalniški inženir. Ko so ugotovili, da je 10. in 11. oktobra v strežnike vstavil nepooblaščeno skripto, so mu prepovedali delovanje na tem področju, a gesel za dostop niso spremenili. Nekaj dni pozneje, 24. oktobra, so ga zjutraj obvestili, da ga bodo odpustili, vendar so mu dovolili ostati na delovnem mestu do konca dne, pri čemer mu niso onemogočili dostopa do računalnikov.

Svoj čas je izkoristil za pisanje logične bombe, ki bi se bila sprožila danes, če je ne bi...

36 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Francija odprla internetno stran z dokumentacijo o NLP

Večer - Francija je postala prva država, ki je svojo dokumentacijo o pojavih neznanih letečih predmetov (NLP) v celoti objavila na internetu.

Internetna stran, ki bo tudi sproti ažurirana, vsebuje zapiske o več, kot 1600 primerov opažanj NLP. V spletnem arhivu lahko uporabniki najdejo zapise od nepomembnih pripovedovanj do natančnih opisov in celo za znanstvenike težko pojasnljivih primerov.

Izmed več kot 1600 datotekami jih skoraj 25 odstotkov spada v razred D, kar pomeni, da primeri vsebujejo, kljub verodostojnim pričam in vsem informacijam, ki so na voljo, še vedno nekaj nepojasnljivega. Približno 10 odstotkov primerov, ki so objavljeni na internetni strani, preiskuje tudi francoska vesoljska agencija CNES.

Internetna povezava, ki je sicer zelo dobro organizirana in vsebuje tudi kopije policijskih zapiskov, se zaradi velikega obiska sesula le nekaj ur po odprtju.


40 komentarjev

Z avtopilotom proti teroristom

thisislondon.co.uk - Boeing nas je včeraj opozoril na zanimivo novico, v kateri poročajo o novem izumu, ki naj bi praktično onemogočil teroristom klasične ugrabitve letal.

Sistem, ki ga razvijajo pri Boeing-u, bo omogočal vključitev avtomatskega sistema za vodenje in pristanek letala v primeru, da bo prišlo do ugrabitve. Računalnik bo tako v primeru, da bo pilot s pritiskom na gumb aktiviral sistem (podobno kot uslužbenke na banki med ropom), ali pa, še bolje, glede na poročanja senzorja za pritisk na vhodu v pilotsko kabino, prevzel vodenje letala in potnike varno pripeljal na najbližje primerno letališče, kjer bodo poredneže pričakali možje postave. V večini večjih potniških letal naj bi omenjen sistem glede na novico našel dom že v prihodnjih treh letih.

Se bomo končno znebili nadležnih, v zasebnost vdirajočih pregledov, preden bodo začeli obsegati še rektalni del?

37 komentarjev

"Vohunjenje" za britanskimi smetnjaki

Schneier.com - ThisIsLondon.co.uk poroča, da je neko nemško podjetje na približno pol milijona amgleških smetnjakov namestilo nadzorne naprave, ki podatke o teži oddanih smeti posredujejo v centralno bazo.

Gre za napravo, ki v bistvu vsebuje le serijsko številko, ki jo ob praznjenju smetnjaka odčita naprava v smetarskem kamionu. Smetarski kamion ob vsakem praznjenju stehta vsebino izpraznjenega smetnjaka in ta podatek poveže s serijsko številko individualnega smetnjaka. Na smetišču se podatki nato iz posameznih smetarskih kamionov prenesejo v centralno bazo.

Po poročanju ThisIsLondon.co.uk to poteka brez soglasja oz. vednosti lastnikov smetnjakov. Uradno napravice nameščajo zaradi večje učinkovitosti pri recikliranju odpadkov, nekateri pa se bojijo, da je pravi razlog v poiskusih odkrivanja (in kaznovanja) gospodinjstev, ki presegajo kvote oddanih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Zna se tudi zgoditi, da bo kmalu vsako gospodinjstvo odvoz smeti plačevalo glede na dejansko količino...

15 komentarjev

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Crypto-Gram - Letos poleti so v ZDA opazili povečano hekersko aktivnost iz kitajskih strežnikov. Varnostni strokovnjaki SANS inštituta so hekerje uspeli izslediti do računalnikov v kitajski provinci Guandong, napadi pa so vrhunec dosegli konec leta. Prvega novembra so tako od 10:23 zvečer do 4:46 zjutraj zaznali štiri uspešne vdore v pomembne vojaške računalnike (najprej v U.S. Army Information Systems Engineering Command v Fort Huachuca, nato v Defense Information Systems Agency v Arlingtonu, sledil je napad na Naval Ocean Systems Center v San Diegu ter v sistem U.S. Army Space and Strategic Defense v Huntsvillu).

Direktor SANS inštituta Alan Paller je povedal, da se napadalci pri vdoru niso niti enkrat zatipkali, niso pustili odvečnih sledov in v manj kot pol ure namestili stranska vrata. Mnenja je, da takšna sistematičnost in izurjenost kaže na vojaško organizacijo. Po njegovem mnenju napadalci sicer niso niso prišli do zaupnih dokumentov, so pa pridobili dostop do zelo občutljivih...

29 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev

IT forenziki dokazali obtoženčevo nedolžnost

The Register - Z vedno večjim spektrom uporabe računalnikov se bližamo časom, ko bodo tudi t.i. IT forenziki oz. sodnih izvedenci pomagali pri preiskavi kaznivih dejanj. Tako se je naprimer dogodilo Julianu Greenu, ki so ga lanskega oktobra obtožili pedofilije, ker so na njegovem disku našli 172 neprimernih slik otrok.

Njegov pravni zastopnik je želel dokazati njegovo nedolžnost, zato se je na pomoč obrnil k podjetju Vogon, kateremu je poslal natančno kopijo vsebine obtoženčevega diska. Obširna analiza v Vogonovih laboratorijih je nato dokazala, da je Green imel na disku trojanca, ki je brez njegove vednosti na disk shranjeval omenjene fotografije. Green je oproščen vseh obtožb. Več o tem.

21 komentarjev

Xyloc varnostna naprava

Little White Dog - Na Litttle White Dogu so objavili test zanimive napravice, ki sliši na ime Xyloc Wireless PC Security device. Gre za hardversko zaščito računalnika pred vdori... Če se vam to zdi nesmiselno, naj povem, da je še vedno večina vdorov v računalnike izvršena s pomočjo fizičnega kontakta in ne preko interneta. Zadevice, kot je Xyloc, so torej kot nalašč za kakšnega sistemskega administratorja, ki računalnika s pomembnimi podatki noče pustiti nezaščitenega.

0 komentarjev