»

Freenode sovražno prevzet, del osebja ustanovil libera.chat

Slo-Tech - Freenode, IRC omrežje za komunikacijo na temo odprtokodnih projektov, včasih tudi znano pod imenom Open Projects Network, je po izjavah dela osebja doživelo sovražni prevzem. Korejski podjetnik Andrew Lee, lastnik podjetja Freenode Limited, ki sicer nima nobene zveze s samim omrežjem, se je s pomočjo ene od vodij dokopal do lastništva freenodovih domen. Kar se po njegovem mnenju razteza tudi na lastništvo freenode skupnosti in pripadajočega omrežja, zato je pred časom kot administratorje začel zaposlovati svoje ljudi.

Dosedanje osebje poudarja, da Freenode Limited nima nobene zveze z delovanjem freenoda. Ni lastnik nobenega strežnika, niti ne plačuje osebja, niti ni prispeval sredstev za infrastrukturo omrežja, niti nima z nikomer sklenjene nobene pogodbe. Administratorji freenoda so sicer prostovoljci, strežniško opremo zagotavljajo zunanji podporniki.

Andrew Lee trdi nasprotno, po njegovem mnenju mu kot lastniku Freenode Limited pripada dostop do strežnikov, prav tako je po...

24 komentarjev

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

več strani - Pekel je zmrznil in pujsi so vzleteli, izšel je namreč Debian 4.0, znan tudi pod kodnim imenom Etch. Res je, po večkratnih zamikih, uporu razvijalcev, vdoru v strežnik in nekaterih manjših težavah, je ekipi Debiana končno le uspelo izdati novo stabilno (stable) različico operacijskega sistema. Dosedanjo stabilno različico s kodnim imenom Sarge so pred prehodom v oldstable še enkrat posodobili ter odpravili nekaj napak.

ISO slike za Debian 4.0 so že na voljo, za nadgradnjo z zrcalnih strežnikov pa bo potrebno počakati, da se le-ti posodobijo. Velja tudi omeniti, da je bil izglasovan novi projektni vodja Debiana -- naš v Franciji živeč rojak, Sam Hocevar. Mimogrede, celotni namestitveni program in večina ostalih uradnih paketov namestitve Debiana je prevedena tudi v slovenščino..

Dodatni viri:
- Slashdot: Two Major Debian Releases In One Day
- Debian 3.1r6 Update
- Sam Hocevar: Osebna stran
- Sam Hocevar: Vizija za Debian

40 komentarjev

Vdor na Debianov strežnik

Slo-Tech - 12. julija je bil kompromitiran eden izmed Debianovih strežnikov, in sicer ( gluck.debian.org).

Po zadnjih podatkih naj bi napadalec za dostop uporabil ukraden uporabniški račun nekega debianovega razvijalca, za povečanje (elevacijo) privilegijev pa je uporabil prctl() kernel ranljivost. Administratorji zagotavljajo, da napadalec ni povzročil večje škode saj je bil vdor hitro odkrit in saniran.

Več informacij na debianovem poštnem seznamu, oziroma med novicami.

38 komentarjev

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Bo Debian izhajal pogosteje?

ZDNet - Tudi pri Debianu so končno ugotovili, da je čas med njihovimi stabilnimi izdajami (Woody ima že skoraj 3 leta staro brado) absolutno predolg, zaradi česar jim tudi najzvestejši uporabniki uhajajo na druge distribucije Linuxa. Pravzaprav tako meni večji del kandidatov za položaj Debian Project Leader, ki se bodo 11. aprila pomerili za glasove 945 razvijalcev Debiana. Ena od zavor je tudi veliko število podprtih arhitektur. Prihajajoča izdaja Sarge tako utegne biti zadnja, ki bo podpirala kar 11 arhitektur, že naslednja (s kodnim imenom Etch) bo morda podpirala le še i386, AMD64, IA64 in PowerPC.

6 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev