»

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

Klasična izdaja Vojne Zvezd

Slo-Tech - Skupaj z izidom zadnjega od filmov v seriji Star Wars z naslovom Revenge of the Sith so Lucasovi studii izdali še zbirateljske DVD-je s starejšimi primerki Vojne Zvezd (od četrte do šeste epizode), ki pa so bili spremenjeni. Stare posnetke iz sedemdesetih in osemdesetih let so na novo obarvali, dodali računalniške efekte, odpravili napake in zamenjali nekatere obraze igralcev s tistimi, ki so se pojavili v novejših epizodah. Filmi so tako pridobili na točnosti, žal pa so izgubili tisti pravi nostalgični občutek, kar je privedlo do množičnih pritožb die-hard fanov, zato je George posebej zanje ponovno izdal ploščke z neokrnjenimi filmi. O izidih novih starih posnetkov poroča Slashdot.

1 komentar

Win32 vs. Win64

Slashdot - Od prihoda Windows XP x64, ki vsebujejo polno podporo za x86-64 procesorje naprej se postavlja vprašanje, koliko so le-ti dejansko hitrejši od "navadne", torej 32 bitne različice Windows XP operacijskega sistema.

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na ExtremeTech, kjer so vpregli v testen računalnik obe različici Windows Xp in obenem še uporabili dvojedrni procesor Athlon64 X2 4800+. Rezultati ki so jih dobili, so morda malenkost presenetljivi, obenem pa še opozarjajo na nekatere težave Windows XP x64, kot so pomanjkanje gonilnikov in težave z nekatero programsko opremo.

9 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Jakoslavova modifikacija: iz ATX v BTX

Jakoslav's BTX Chieftec

Slo-Tech - Jaka83 se je, kot sam pravi, malce naveličan stare modifikacije odločil, da iz starega legendarnega Chieftec-a Dragon BL naredim nekaj drugačnega. Ja, še vedno bo služil kot kišta za računalniške komponente, a tokrat rahlo pretresena in obrnjena na glavo. "Novo" ohišje zelo spominja na prihajajoči BTX standard.

Slike in krajše opise lahko poiščete v tej temi.

Vse pohvale tudi iz naše strani!

13 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

Kako bi lahko izgledal Longhorn

Longhorn na DVD-ju

vir: Extremetech
Extremetech -

Ob takšnem večeru, ko zastran praznikov primanjkuje tistih klasičnih računalniških novic, si lahko privoščimo, da malce pošpekuliramo in pogledamo, kaj nas čaka v prihodnosti. Oziroma to za nas naredijo drugi.

Microsoft je, če se še spomnite, nedavno tega nekaterim razvijalcem predstavil razvojno različico .4051 novih Windows Longhorn. Na ExtremeTech so si jo ogledali in malce pošpekulirali, kaj nam utegnejo novi Windows prinesti. Zanimiv člančič, a vzemite v zakup, da nas do končne različice ločita še vsaj dve leti, tako da bodo spremembe še velikanske.

20 komentarjev

nVidia goljufala?

Extremetech -

Na ExtremeTechu namigujejo, da naj bi nVidia s svojimi gonilniki goljufala -- Geforcei FX 5900 Ultra bi tako v benchmarkih dosegali previsoke rezultate. Neupravičeno, kakopak.

Ko so omenjenega GeForcea preizkusili v 3D Marku 2003 je namreč suvereno prehitel konkurenta, Radeona 9800 Pro. Dobro, porečete, kartica je pač res toliko boljša. Toda, ko so kartici primerjali v svojem lastnem testu, sta bili skorajda izenačeni. Razliko so sprva pripisali vertex and pixel shaderjem, ki jih 3D Mark uporablja, dočim jih njihov test ne.

Po podrobnejši analizi so ugotovili, da se razlika pojavlja zgolj ob uporabi novih Detonatorjev FX, ki, kot je videti, enostavno odrežejo nekatere robove slike. Govorili so z nVidio, ki je zagotovila, da ne goljufa. V gonilnikih bojda preizkušajo novo metodo, s katero se izognejo računanju nekaterih nepotrebnih (neprikazanih) informacij o sliki, da pa je možno, da funkcija zaradi porodnih krčev zataji. Khm...

Na novico je opozoril tudi monster-x.

18 komentarjev

DX9 glede na ceno in hitrost

Extremetech - ATI in nVidia sta zadnje čase zelo pridna pri izdaji novih produktov. Medtem ko je ATI že lani izdal serijo grafičnih kartic s podporo DirecX 9, je tudi kalifornijsko podjetje letos izdalo GeForce FX s podporo DX9. Na podlagi kartic obeh podjetij so na ExtremeTech spisali test. Katero od teh šestih grafičnih kartic se splača kupit, oziroma katera ponuja največ za spodobno ceno.
Pa veselo branje.

0 komentarjev

Profesionalne modifikacije

CaseEtc - Glede na hitro približujoče se Slo-Techovo tekmovanje v modificiranju ohišij, je mrzlica zajela tudi naš Forum in irc kanal. Vsi se pogovarjajo kako in kaj bodo modificirali. No, če vas zanima kako to delajo izkušeni moderji, se kar podajte sem. Na CaseETC strani so se psravili nad LiteOn FS020 ohišje (ki že samo po sei predstavlja mokre sanje vsakega overclockerja) ter ga opremili z vsemi možnimi pogruntavščinami. Berite in se učite!

0 komentarjev

Tekmovanje v modificiranju ohišij

Overclockers.com.au - Na Overclockers.com.au so objavili zanimivo poročilo z njihovega lokalnega tekmovanja v modificiranju ohišij. Seveda so vso zadevo temeljito poslikali in pokomentirali, stvaritve nekaterih udeležencev pa so res vredne ogleda. Meni je seveda še najbolj všeč ohišje organizatorja, ki ni nič drugega kot predelan Black Cube, ampak ok... Kakorkoli, oglejte si zadevo če je v vsa vsaj malo moderja.

Tukaj bi rad izkoristil priložnost, da prvič javno najavim podobno Slo-Techovo tekmovanje. Yup, prav ste slišali, kaj kmalu bomo tudi Slo-Techovci imeli svoje čisto pravo tekmovanju v modificiranju ohišij, stvar pa se bo dogajala nekje konec februarja v Portorožu. To sedaj je le majhna omemba, saj se bo o vsej stvari še veliko govorilo, toda radi bi povabili vse, da se udeležite (če ne kot tekmovalci pa vsaj kot opazovalci). Seveda bo po tekmovanju en megastičen LAN party in čaga, toda to je že druga zgodba... Za več informacij pa se kar podajte v Forum....

1 komentar