»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Test Apple TV

AnandTech - Že januarja je Apple na Macworld Expo-tu predstavil svojo izvedenko HTPC-ja, imenovano Apple TV. Po malenkostnih odlaganjih (prvotno naj bi napravica izšla sredi februarja) so izdelek postavili na police trgovin, na splet pa so seveda začeli kapljati prvi testi naprave. Med drugim so si jo ogledali na AnandTechu, kjer so se lotili zgolj razstavljanja in analize vsebovanega hardvera. Pri tem so ugotovili, da v ohišju tiktaka gigaherčni Pentium M ter nVidiin GeForce 7300 Go. Podrobnejše testiranje bodo opravili v naslednjih dneh, do takrat pa se lahko zadovoljite z New York Times-ovim člankom.

17 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Applov G5 ali x86?

AnandTech - Še ena novica v zvezi z Apple G5 (IBM PPC970) in x86 (Intel Pentium/Xeon, AMD Athlon/Opteron). Spodnja novica govori o možnosti, da Apple začne uporabljati x86 procesorje v svojih sistemih, toda kakšne so sploh razlike med G5 in sodobnimi x86 procesorji? Tokrat so se na Anandtechu odločili primerjalno testirati G5 v nekaterih testih, poleg tega pa so še mimogrede razložili, kako se G5 in Pentium/Athlon sploh razlikujejo. Rezultati so zanimivi, zaključek pa si poglejte kar sami.

14 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Dell laže, Apple krade :)

AnandTech - Na AnandTechu so spisali primerjalni preizkus širokokotnih 20-palčnih zaslonov LCD - Applovega in Dellovega. Ugotovili so, da gre pravzaprav za enak zaslon, ki ga izdeluje LG.Philips, seveda pa sta Apple in Dell dodala svojo podobo in nekatere dodatne zmogljivosti. In kaj je zanimivega? Applov primerek je več kot dvakrat dražji, Dell pa svojega ponuja z navedenimi boljšimi specifikacijami.

30 komentarjev

Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Ars Technica - Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se...

21 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Test prenosnika Apple PowerBook

Osvetljena tipkovnica

vir: AnandTech
AnandTech - Ker je v zadnjem času vedno več govora o "alternativnih arhitekturah", je morda primerno, da se z njimi čimbolj natančno seznanimo.

Na spletni strani Anandtech se tokrat že drugič podajajo v vode Jabolk in so za nas opravili temeljit test prenosnika, ki sliši na ime PowerBook. Najpomembneje je, da so se testa lotili z vidika PC uporabnika in bo zato širšemu bralstvu še toliko bolj blizu - članek se namreč pomenljivo imenuje "Mesec z Macom".

Prijetno popoldansko branje ...

37 komentarjev