»

BitTorrent predstavil javascript klienta, knjižnico

Paddle over - deljenje datotek kar iz spletnega brskalnika.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - BitTorrent inc., podjetje, ki je izumilo mrežni protokol bittorent in izdeluje popularni lahki odjemalec μTorrent, je predstavilo javascript bittorrent knjižnico Btapp.js in na njej temelječo platformo za pisanje brskalniških aplikacij, Torque ("navor").

Med prvimi dosežki so brskalniški torrent klient (prav tako Torque), spletna stran za deljenje datotek z linki (Paddle Over) in chrome plugin za downloadanje torrentov in magnet linkov z enim klikom, kot da bi šlo za običajne downloade (OneClick), na poti pa so še deljenje videoposnetkov preko torrenta, objava svoje torrent aktivnosti izbranim prijateljem (uTorrent friends), torrent linki direktno do...

9 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent

Neowin - Sloncek, administrator strani Suprnova.org, je najavil, da je v fazi testiranja nov P2P (peer to peer) sistem eXeem, ki je podoben trenutno zelo uveljavljenemu BitTorrent-u. Sloncek je novost opisal kot združitev Kazaa-e in BitTorrent-a. Od slednjega se bo razlikoval tudi po tem, da bodo uporabniki lahko komentirali kvaliteto datotek in tako pomagali k temu, da bo v omrežjih čim manj ponaredkov. Sistem sam po sebi bo brezplačen, vendar bo vseboval le nekaj reklamnih oglasov, da se bodo pokrili stroški razvoja sistema. Debata o tem poteka tudi v našem forumu.

Druga zanimivost pa je ta, da se uporabniki spletne strani Loki Torrent poskušajo ubraniti pred napadeiMPAA, ki kronično zapira spletne strani s kakršnimikoli povezavi do nelegalnih datotek. Mesečno kanijo zbrati 30 tisoč ameriških zelencev. Odziv je kot kaže zelo velik, saj so zbrali že več kot 24 tisoč dolarjev. Klik!

50 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

DDoS napad na BitTorrent strežnike

Slashdot - Slashdot poroča, da so se neznani napadalci lotili DOS-anja BitTorrent strežnikov LokiTorrent in Suprnova.

Napadalci so neznani, saj gre za DDoS napad, po vsej verjetnosti iz množice zombijev (gre za računalnike z nameščenim trojanskim konjem, ki jih je mogoče upravljati na daljavo), znano pa je, komu gredo BitTorrent in P2P omrežja na splošno najbolj v nos.

To ni prvi napad na P2P omrežja, le-ta so bila tarča napadov že na začetku lanskega leta, pred tem pa so bili tarče DDoS napadov tudi strežniki organizacij za boj proti spamu.

10 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

Novi, še močnejši Morpheus

Short News - Snovalci priljubljenega servisa Morpheus so sporočili, da izdelujejo še boljšo verzijo tega programa za še bolj učinkovito izmenjavo glasbe in drugih datotek. Čeprav to ne bo naletelo ravno na odobravanje skupin za boj proti nelegalnemu razpečevanju glasbe in drugih datotek, pa bo Morpheusa zaradi samosvojega delovanja precej težko popolnoma "izključiti". Datum, ko bo posodobljena različica izšla, je zaenkrat še neznan.
Kot zanimivost naj povem, da programerji Morpheusa skrbijo tudi za soroden servis Kazaa, ki naj bi nehal obratovati zaradi groženj prej omenjenih skupin, vendar pa se izmenjava (zaenkrat) nemoteno nadaljuje.

3 komentarji