»

Bo matematični čarovnik iz Rusije sprejel milijon dolarjev nagrade?

Grigorij Pereljman

The New York Times - Clay Mathematics Institute of Cambridge iz Massachusettsa je na prelomu tisočletja razpisal nagrado milijon dolarjev za rešitev vsakega izmed sedmih največjih nerešenih (poimenovanih milenijski) problemov v matematiki. Ti so Swinnerton-Dyerjeva domneva, Hodgeova domneva, Navier-Stokesove enačbe, problem P = NP, Riemannova hipoteza, Yang-Millsova teorija in Poincaréjeva domneva. Slednjo je leta 1904 postavil francoski matematik Henri Poincaré in predstavlja topološki problem. V topologiji velja, da je 2-sfera enostavno povezano območje, kar pomeni, da je povezano s potmi in da lahko...

57 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev

Firefox 1.0 je tu!

Firefox 1.0 v slovenščini

Mozillazine - In končno je Mozilla Foundation izdala Firefox 1.0, ki je njen prvi glavni izdelek po Mozilli 1.0, izdani junija 2002. Razvoj Firefoxa se je začel pred skoraj dvema letoma z namenom doseganja večje robustnosti in boljše uporabniške izkušnje, kot jo nudi Mozilla. Sadovi so se najlepše prikazali z uspešno predstavitveno različico, ki jo je namestilo čez 8 milijonov uporanikov.

V primerjavi s to različico, uradna odpravlja precej hroščev in prinaša izboljšano delo z zavihki. Na obleganih strežnikih Mozilla Foundation so na voljo tudi prve lokalizirane različice, med katerimi seveda ne manjka slovenska! Zaradi velike obremenitve strežnikov, smo pripravili priročnejše mesto za prenos....

127 komentarjev

Obletnica prvega računalniškega hrošča

Slashdot - Danes mineva 58 let od prvega odkritega računalniškega hrošča. Devetega septembra, 1945 so ob 15:45 po lokalnem času, v releju št. 70, razdelek F, zasledili ujeto veščo. Harvardskim inžinirjem je povzročala preglavice med preizkušanjem relejnega računskega stroja Mark II. Operaterji so pritrdili hrošča v dnevnik in zapisali, da gre za prvo dejansko odkritje hrošča. Pri tem so tudi zapisali, da so odstranili hrošča in s tem uvedli pojem razhroščevanje računalniškega programa.

10 komentarjev

Belkin OmniView 4-port KVM

ExtremeMHz - Kaj storiti, ko imate več računalnikov ter premalo prostora? Rešitev je tu! Preprosto na mizo postavite tipkovnico, podgano™ in seveda monitor ter vse skupaj priklopite na novi Belkin OmniView. Pod mizo se sedaj lahko bohotijo kar štirje računalniki med katerimi lahko s pomočjo te iznajdbe enostavno preklapljate.
    Lastnosti:
  • podpora štirim USB računalnikom naenkrat;
  • zmožnost preklapljanja zvoka in mikrofona;
  • LEDice za vizualno nadzorovanje;
  • 2 vgrajena USB vtiča;
  • nadgradljiv firmware (za Windows sisteme);
  • kompatebilnost z Mac-i;
  • emulacja USB tipkovnice in miške;
  • podpora video resolucije do...

1 komentar