»

Mandriva Linux (spet) tik pred stečajem

Slo-Tech - Nekdaj zelo popularna francoska Linux distribucija Mandriva (nekdanji MandrakeSoft, še prej Mandrake Linux) je po poročanju nekaterih ključnih ljudi ponovno tik pred stečajem. Podtjetje Mandriva S.A. bi nujno potrebovalo 4 milijone evrov svežega kapitala do sredine meseca, in če ga ne bo, naj bi bili 16. januarja zapreti vrata za vedno.

Večinski lastnik je ta trenutek ciprska družba Townarea Trading & Investments, za katero naj bi stali predvsem ruski investitorji; skupina naj bi bila pripravljena plačati celotni znesek. Do sem vse lepo in prav, če ne bi drugi največji delničar (LinLux) blokiral odločitve o dokapitalizaciji, ker ne želijo ne prispevati dodatnega denarja ne trpeti...

16 komentarjev

Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve

Extremetech - Nadvse priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com, ki je nekdaj veljala za enega redkih zaupanja vrednih skladišč programov, uvaja za uporabnike sila neprijetno spremembo. Vse nove verzije programov bodo odslej oblečene v poseben Cnetov (lastnik Download.com) namestitveni program.

To pomeni, da bo uporabnik s spleta vsakokrat prenesel namestitveni program (wrapping installer), ki bo šele nato z interneta potegnil želeni program. To uporabniku nalaga dodatno delo in nepotreben ovinek, a sploh ni najslabša stvar. Bolj problematično je, da želi omenjeni generični namestitveni program na vsak način uporabnika prepričati, da namesti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon....

63 komentarjev

Mandriva preživela, izšla nova verzija

Ars Technica - Maja smo poročali, da je francoski razvijalec priljubljene distribucije Linuxa Mandriva zavoljo finančnih težav naprodaj. Prevzema, za katerega sta se zanimali podjetji Lightapp in Linagora, ni bilo, ker je anonimni vlagatelj v podjetje investiral zadosti. Tako smo z enomesečno zamudo dočakali novo verzijo distribucije, ki se imenuje Mandriva Spring 2010.

Na voljo je v več oblikah. Standardna je Mandriva One, ki je živi CD z možnostjo namestitve in je na voljo brezplačno. Zajetnejša Mandriva Powerpack je namenjena uporabnikom s plačljivo naročnino, medtem ko je Mandriva Free najbolj oskubljena. Nova Mandriva ima KDE 4.4.3, Linuxovo jedro 2.6.33.5, GNOME 2.30.1, pametnejše namizje, OpenOffice, podporo...

39 komentarjev

Mandriva naprodaj

Heise - Kot poroča francoska stran Mandriva Linux Online, je francoski razvijalec priljubljene Linuxove distribucije Mandriva naprodaj. Že od leta 2008 se Mandriva bojuje z rdečimi številkami, letos pa se je obrnilo izrazito na slabo. Prve govorice so se vzniknile že marca, ko je Mandriva na francoski borzi objavila finančno poročilo, v katerem so zapisali, da je edina alternativa za rešitev 80 zaposlenih prodaja podjetja. Med potencialnimi kupci se omenjata britanski ponudnika SaaS LightApps in francoski igralec na odprtokodnem trgu Linagora.

54 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org...

10 komentarjev

Linux v šolah pol cenejši od Alternative

Vnunet - Agencija Becta (British Educational Communications and Technology Agency) je izdala poročilo, iz katerega je razvidno, da lahko šole, ki uporabljajo odprtokodne alternative komercialni programski opremi, razpolovijo stroške v sektorju IT. Poleg tega je poročilo ovrglo legendo o dragi podpori odprtokodnih rešitev, saj je strošek zanjo lahko manjši celo za 60 odstotkov.

Na novico nas je opozoril gfighter.

65 komentarjev

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju

Google News - Steve Ballmer je s svojim 2600 besed dolgim pismom o ugodnem Windowsu in dragem Linuxu stopil na žulj razvijalcem Linuxa, ki so se seveda takoj odzvali. Predstavniki Novella, ki si lasti SuSE, in Mandrakesofta Ballmerja seznanjajo, da je v svoji primerjavi izbral le tiste podatke, kjer je Windows v prednosti.

To seveda pušča senco dvoma na Microsoftovo kampanijo "Get the Facts", kjer so dejstva (Facts) definirana na Microsoftov način. Tudi uporabljeni podatki, predvsem o hitrosti in varnosti, so pridobljeni iz raziskav, ki jih je naročal Microsoft in ki so daleč od nepristranskosti. Več o tem.

Računanje je igra.

91 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 za AMD64

PC Linux Online - Izšel je Mandrakelinux 10.0 Official za platformo AMD64 (Athlon64 in Opteron). Po navedbah MandrakeSofta naj bi bil izdelek optimiziran za popolno izkoriščenje novih možnosti, ki jih prinaša nova generacija 64-bitne arhitekture. Linux naj bi bil 20% hitrejši kot na 32-bitnih sistemih, seveda pa je zagotovljena popolna združljivost s 32-bitnimi aplikacijami. Več informacij in prednaročilo sistema s 15-odstotnim popustom.

61 komentarjev

Izšel Mandrake Linux 10.0 Official

Nadzorno središče

OSNews - Uradna izdaja Mandrake Linuxa 10.0 (Official) je na voljo za člane kluba uporabnikov Mandrake Linuxa in za naročilo v paketnih izdajah. Temelji na izdaji za skupnost (Community), ki je izšla pred nekaj tedni, zato vsebuje podobno programsko opremo, vendar je bistveno bolje preskušena.

Mandrake Linux 10.0 Official obljublja pohitritve, saj uporablja jedro Linux 2.6 in namizno okolje KDE 3.2. Priložen je tudi GNOME 2.4, različica 2.6 pa je seveda izpadla, ker ni bila v izdaji za skupnost in je zato premalo preskušena. Nova različica francoske distribucije Linuxa ima prenovljen izgled s temo Mandrakegalaxy II in prepozna še več strojne opreme. Izbiramo lahko med tremi paketi:...

8 komentarjev

Debian bo dobil nov namestitveni program

Slashdot -

Kot danes pravi Slashdot, bomo v kratkem deležni novega namestitvenega programa za eno izmed najbolj razširjenih GNU/Linux distribucij -- Debian. Namestitveni program, ki je bil dolgo časa neke vrste Debianova Ahilova peta, so namreč končno začeli posodabljati.

Na žalost nekaterih novincev bo ta še vedno na voljo samo kot tekstovna verzija, saj naj bi bil prenos grafičnega namestitvenega programa na enajst različnih platform zankrat še pretežak podvig. Poleg tega pa z grafičnim instalacijskim programom pride še vrsta drugih težav. Z najnovejšo verzijo pridejo naslednji fićrji?: avtodetekcija strojne opreme, >nov način "vkompilacije" modulov, nov izgled in še nekaj drugih bonbončkov.

Celoten in zelo obsežnejši članek najdete na linmahau.org, če pa se vam je morda utrinila želja po namestitvi novega sistema, pa hitro skočite sem.

6 komentarjev