»

AMD potrdil obskurnega strojnega hrošča v svojih procesorjih

ZDNet - AMD je potrdil odkritje avtorja operacijskega sistema DragonFly BSD Matta Dillona, da imajo nekateri njihovi procesorji hrošča, ki povzroči napačno izvajanje programov v specifičnih okoliščinah. Dillon je o hrošču prvikrat javno pisal že lanskega decembra, a je imel obilico težav z reprodukcijo napake. Po več mesecih dela je uspel izdelati posebej prilagojeno distribucijo DragonFly BSD-ja, ki hrošča vsakokrat reproducira že v slabi minuti.

AMD je včeraj uradno potrdil, da omenjeni hrošč obstaja. Kot je zapisal Dillon, je AMD po nekaj izmenjanih elektronskih sporočilih in podrobni analizi ugotovil, da gre za pravega hrošča. V izjavi za javnost so nato javno podrobnosti. Napaka nastopi pri procesorjih Opteron serij 2300, 8300...

33 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

ReactOS začenja znova

Nemška verzija ReactOS

Slashdot - ReactOS je odprtokodni operacijski sistem, ki je napisan tako, da je binarno združljiv z Windows. Razvoj se je pod tem imenom začel leta 1998, ko so prevzeli poskus FreeWin95, ki je skušal napraviti karseda verno kopijo Windows 95. V več kot desetih letih projekt ni prilezel do stabilne različice - zadnja nosi oznako 0.3.11. Smele načrte je ves čas teplo pomanjkanje razvijalcev, zaradi česar se je vodja Aleksey Bragin odločil, da projekt zažene popolnoma od začetka. Nova implementacije podsistema Win32 se imenuje Arwinss in se močno zgleduje po emulatorju Wine za Linux.

23 komentarjev

Izšli novi različici DragonFly BSD in ReactOS

OSNews - Luč sveta je ugledala različica 1.2 operacijskega sistema DragonFly BSD. Za tiste, ki še niste slišali za to čudo, povejmo, da se je odcepil od FreeBSD 4.x, ker se skupina razvijalcev ni strinjala s konceptom razvoja veje 5.x. Dodatne podrobnosti na angleški Wikipediji. Če vas zanima, si s strani za dolvleko (kjer je tudi podroben opis novosti) potegnite sliko "živega" CD-ja, od koder si ga lahko tudi zares namestite. Povejmo le to, da se zadeva sicer razvija v pravo smer, vendar zaenkrat še ni primerna za vsesplošno uporabo.

Izšel je tudi ReactOS različice 0.2.6, ki v tesni navezi s projektom Wine razvija odprtokodni klon Oken. Številka različice nakazuje, da je zadeva še v razvojni fazi in še ni primerna za množice. Radovedneži lahko najprej preberete opis na angleški Wikipediji, oddeskate na stran za dolpoteg, zelo priporočljivo pa je, da zadevo najprej preizkusite v kakšni "navidezni kišti" (Virtual PC, VMWare, Bochs, Qemu ipd.)

0 komentarjev

Novi OpenBSD brez podpore za Adaptecov AAC RAID?

OSNews - Tisti, ki vam je varnost računalniškega sistema najpomembenjša, boste morali paziti, da si ne boste omislili naprave z Adaptecovim krmilnikom za AAC RAID. Theo de Raadt in ostali razvijalci OpenBSD so namreč več kot 4 mesece moledovali omenjeno podjetje za ustrezne specifikacije tega krmilnika, le to pa jih je ves ta čas vztrajno ignoriralo. Čas za pripravo nove izdaje OpenBSD 3.7, ki bo izšla okoli 1. maja, se neusmiljeno izteka, zato je de Raadt dal Adaptecu čas, da si morebiti premislijo, le še do danes, sicer OpenBSD omenjenega krmilnika pač ne bo podpiral.

Med pravimi računalničarji pa itak velja načelo, da si najprej izbereš programsko opremo, nato pa šele kupiš takšno strojno opremo, da bo vse skupaj delovalo ...

1 komentar

Primerjava NetBSD 2.0 in FreeBSD 5.3

Slashdot - OSNews.com poroča, da je Gregory McGarry testiral hitrost operacijskih sistemov NetBSD 2.0 ter FreeBSD 5.3.

Testiral je na Pentiumu 4 3 GHz, kar pomeni da izboljšave FreeBSDja v SMP sektorju niso prišle do izraza in kjer NetBSD še vedno uporablja starejšo tehnologijo.

Poleg tega pa je NewsForge spisal intervju z nekaj NetBSD razvijalci o tehnologiji v ozadju tega operacijskega sistema.

9 komentarjev

Na voljo brezplačen dolpoteg GEOS-a

Slashdot - Malo starejši bralci se morda še spominjajo 8-bitnega obdobja Spectrumov ("kuhalnikov kave", "radirk"), Atarijev, Commodorjev (kdo bi si mislil, kakšna prava mala čuda se je dalo izvesti na celih 64 KILObajtih RAM-a) ..., izmenjave programja (kajpada predvsem igric) z dobrimi starimi kasetami itd., mlajši pa lahko s temi "ključnimi besedami" poskušajo izvabiti nostalgične spomine svojih staršev ali starejših bratov. Kakorkoli že, scena pri legendarnih Commodorjevih "štiriinšestdeseticah" in malo manj legendarnih "stoosemindvajseticah" kljub prihodu Amige in PC-ja ni nikoli povsem zamrla, saj se še danes razvija nekaj projektov zanju, omenimo samo odprtokodna operacijska sistema Contiki in Unixov klon

9 komentarjev