»

BeOS se vrača

Slo-Tech - O operacijskem sistemu BeOS smo na Slo-techu že poročali, saj je po tem, ko so mu napovedali, da bi lahko bil osnova Applovemu Mac OS X, skoraj neslavno propadel.

Da se da tudi priti od mrtvih, se je pokazalo sedaj, saj na /. poročajo, da naj bi se naslednji mesec vrnil kot Zeta OS, izdali pa naj bi ga pri nemškem yellowTabu. Če bo uresničil vse karakteristike, ki jih napovedujejo, med drugim tudi popoln zagon v 15 sekundah, potem zna dobiti marsikaterega uporabnika.

BeOS? Zeta OS!

31 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev

BeOS upihnil deseto svečko

BeOS, 0.99-EXP

vir: BeNews
OSNews -

Ta čas mineva deset let, odkar je luč sveta ugledal operacijski sistem BeOS, zato se spodobi, da se ob tem dogodku na kratko spomnemo njegove zgodovine. BeOS sta leta 1991 začela nekdanja applovca Jean-Louis Gassée in Steve Sakoman. Resnični oče BeOS-ove kode, Benoit Schillings, pa se je projektu pridružil med letoma 1992/93. Zgodba pravi, da je moral slednji grafični vmesnik za prvo različico BeOS, 0.99-EXP ustvariti v pičlih treh dneh (s petka na ponedeljek), da ga je lahko Gassée pokazal potencialnim vlagateljem.

Leta 1994 je izšla prva javna različica BeOS 1.1d1. Od leta 1994 do marca 2000 je sledilo več izdaj, zadnja med njimi je bila BeOS 5.0, nato pa je PalmSource, Inc. kupil Be,...

5 komentarjev

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev

Anketa

Slo-Tech - Kateri OS uporabljate?
- Windows 80% (762);
- Linux 13% (120);
- Dos 4% (39);
- BeOS 1% (12);
- Unix 1% (11);
- nič od naštetega 1% (10).
Opravičujem se za to, ker nisem omenil nekaterih operacijskih sistemov kot je Macov MacOS in podobno, toda uporabnikov le teh je zgleda vseeno le 1%. Ker sem pričakoval podobne rezultate vas sedaj sprašujem še katere Windowse uporabljate.

19 komentarjev

BeOS, počivaj v miru

Slo-Tech - Roman nam je poslal naslednjo novico:
Podjetje BeOS, ki je dolgo časa bilo na trgu operacijskih sistemov zastopano s sistemom BeOS, je dokončno zaprlo svoja vrata. Preostali člani upravnega sveta podjetja prirejajo dražbo, na kateri bodo prodali še preostalo pisarniško opremo. Med opremo so tudi kvalitetni Sonyjevi računalniški sistemi BeIA e-Villa, ki še nikoli niso bili na prodaj za javnost. Članek si lahko preberete na strani Betanews . Torej BeOS ne bo več vstal od mrtvih?

5 komentarjev