»

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Google - Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje...

30 komentarjev

Slike na Twitterju niso zastonj, AFP in Getty Images kaznovana z 1,2 milijona dolarjev

Ena izmed fotografij Daniela Morela.

Reuters - Fotografije, ki jih lepimo po internetu, niso brezplačno vsem na voljo za kakršnokoli uporabo, četudi jih objavimo na družabnih omrežjih, je v petek razsodilo ameriško sodišče. Gre za fotografije uničujočega potresa, ki je prizadel Haiti leta 2010. Tedaj je bil na prizorišču fotograf svobodnjak Daniel Morel, ki je posnel nekaj fotografij in jih objavil na svojem računu na Twitterju.

Tam jih je našel Lisandro Suero, ki je bil v času potresa v Dominikanski republiki, in jih objavil pod svojim imenom. Pod tem imenom jih je potem našla tudi tiskovna agencija AFP, ki jih je pobrala s Twitterja objavila z napačnim imenom, hkrati pa so jih prek storitve Getty objavili še številni drugi mediji. Skupno so bile fotografije...

63 komentarjev

Italija končala preiskavo Googla

The New York Times - Italija je včeraj Google obvestila, da so ustavili preiskavo zoper njih, ki so jo sprožili leta 2009 po pritožbi Italijanske federacije časopisnih založnikov. Srž problema je bila storitev Google News, iz katere se ni bilo mogoče izpisati, ne da bi Google umaknil članke tudi iz glavne baze podatkov za iskanje. Storitev Google News je prikazovala kratke izvlečke članke s povezavami do matičnih spletnih strani, a je po besedah založnikov le malo uporabnikov dejansko hotelo prebrati kaj več in klikniti nanje. Tako jim je Google odžiral promet in oglaševalske prihodke, pri čemer je bila...

0 komentarjev

AFP toži Google zaradi novic!

Google News - Francoska tiskovna agencija AFP je sprožila 17,5 milijonov dolarjev vredno tožbo proti Googlu. Ta na svoji strani Google News prikazuje novice z velikega števila spletnih virov, tudi z AFP, ki ponuja novice le naročnikom. Kljub opozorilom Google ne upošteva njihovih zahtev po prenehanju objave novic, zato so vložili tožbo.

Res pa je, da Google News ne prikazuje cele vsebine, pač pa samo pomanjšane slike, naslove s povezavami do virov in kratko besedilo.

10 komentarjev

Operacijski sistem prihodnosti: Google?

OSNews - Molly Wood, urednica spletnega časopisa CNET.com, razmišlja o prihodnosti računalništva in si želi, da bi iz katerega koli dela sveta dostopila do svojih podatkov in programov. Rešitev vidi v Googlu, ki bi po njenem mnenju lahko postal dobavitelj programske opreme in diskovnih kapacitet za podatke. O tem je začela razmišljati, ko je spoznala, da Google razvija velike količine raznovrstne programske opreme in najema priznane razvijalce z različnih področij programske opreme. Zanimivo!

50 komentarjev

Google novači tudi med Microsoftovci

Slashdot - O tem, da je Google privabil v svoje vrste nekaj razvijalcev Mozille, smo že poročali, svojo najnovejšo "trofejo" pa so " uplenili" kar v Redmondu.

K podjetju, ki je znano predvsem po internetnem iskalniku in ponujanju 1GB velikih poštnih predalov, je namreč prebegnil Marc Lucovsky, nič več in nič manj kot eden od "očetov" vitalnih delov Windows NT. Google o svoji pridobitvi še molči, krožijo pa že špekulacije, da bo Lucovsky, ki je v svojem blogu že povedal nekaj krepkih na račun politike prejšnjega delodajalca, sodeloval pri razvijanju Googlovega novega operacijskega sistema.

Ugibamo lahko, ali so prve podgane začele zapuščati ladjo, ali gre za trojanskega konja (oz. vohuna) ali pa si je Marc preprosto zaželel novega delovnega okolja.

53 komentarjev