»

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

Teorija polprevodnikov

Hardware Analysis - "Zanimivo je stopiti nazaj in si ogledati fiziko, ki omogoča delovanje naše čudovite tehnologije."

S temi besedami je avtor začel članek o polprevodnikih. Morda se vam zdi tema nezanimiva ali celo neznana, vendar dejstvo je, da na tranzistorjih pravzprav temeljijo vsi čipi, ki jih dandanes uporabljamo v naših računalnikih in drugih napravah. Morda se članek razlikuje od tistih, ki jih ponavadi berete, a vendar malo spremembe ne škodi. To je komaj prvi del članka, tako da niste (še) ničesar zamudili, vseeno pa morate imeti malo predznanja (ki ga lahko osvežite ali naberete tukaj), saj so polprevodniki dokaj zahtevna stvar.

0 komentarjev

Navijanje za začetnike

Blarg Overclocking - Glede na to, da Slo-Tech vsake toliko časa obišče kopica novincev, ki o navijanju ne ve nič, sem se odločil, da objavim povezavo do članka, ki je namenjen ravno novopečenim overclockerjem. Članek boste našli na BlargOC in obravnava povsem banalna vprašanja kot so npr. "zakaj bi navijal?", "kaj bi navijal?", "kako bi navijal?" in podobno. Članek se poleg tega loti tudi hlajenja, programov za nadzor temperature in še nekaterih malenkosti. Seveda pa s tem znanjem ne boste postali mojstri navijanja, saj vam bo članek razkril zgolj osnove [;)].

1 komentar

Za lastnike LCD ekrančkov

Overclockers Australia - Vsi tisti, ki ste si že izdelali zaslonček LCD in ga priključili na paralelna vrata, lahko preizkusite program LEDMeter. Program vam na zaslončku izpisuje obremenjenost procesorja, katere procesi trenutno tečejo na operacijskem sistemu in še marsikaj drugega. Programček in krajši opis lahko najdete na tej strani. Zaenkrat je LEDMeter namenjen bolj uporabnikom operacijskih sistemov Windows, čeprav je na isti strani tudi nekaj malega govora o podobnem programu, ki naj bi deloval celo na Linuxu.

1 komentar

Pomnilniški izrazi

PC Stats - Na trgu je kar nekaj vrst pomnilnika in skoraj vsaka vrsta ima po dve ali več imen. Te teme so se lotili pri PC STATS. Opisali so poimenovanja po "podnožjih", ali za pomnilnik bolje rečeno načinu priklopa. V tem delu članka so razloženi pojmi SIMM, RIMM in najbolj poznani in uporabljani DIMM. Drug del članka pa razlaga pojme kot so SDRAM, DDR RAM, in razne predpone kot sta EDO in FPM pred pojmom DRAM. Tole tukaj je le povzetek tega člančiča, katerega vam priporočam, da si ga preberete... konec koncev ga je le 2 strani .

0 komentarjev

PC 166 CAS2 pomnilnik

Club Overclocker - Club Overclocker je dobil v roke (po Primoževo) čokoladko 256MB PC166 CAS2 pomnilnika. Po specifikacijah naj bi zmogel celih 183 MHz pri CAS3. Zanimivo pa je, da je testiranje pri 166MHz in CAS latencyu 2 uspelo, pri 167 in CAS2 pa že ne več. Prav tako tudi ni uspel test pri 167 MHz in CAS latencyu 3. Razlogov za to je lahko več, po mojem mnenju pa je za to kriva mama plata, saj običajno pomnilnik pri CAS3 deluje pri najmanj 10 MHz višji frekvenci kot pri CAS2. Kljub temu, da test pri največjih hitrostih ni uspel, se vseeno ne bi pritoževal nad prenosom, ki pri tej frekvenci znaša celih 700 MB/s, kar je za "navaden" SD-RAM zelo veliko. Celoten članek si lahko ogledate tukaj. 10x A.L.T..

0 komentarjev

Še malo pomnilnika

Ars Technica - Na Arstechnici so objavili članek o izboljšanju in pohitritvi delovanja pomnilniškega podsistema, ki upravlja tudi z nekaterimi drugimi podsistemi. Prvi del članka je splošen in razlaga optimizacijo pomnilnika v biosu. Zelo dobro so razloženi tudi pojmi kot so CAS latency, RAS to CAS delay in ostali. Drugi del pa je namenjen uporabnikom operacijskega sistema Windows 2000. Najprej opiše registerske trike, potam pa še ostale, kot so določanje prioritete in podobne. Članek priporočam tako začetnikom, kot tudi tistim bolj izkušenim.

0 komentarjev

LCD Status Display

Overclockers Australia - Link na podoben članek je bil na slo-techu že objavlen, a se mi zdi tale boljši, saj je dosti bolj podroben. Pove nam dobesedno vse kar moramo vedeti, da si tak prikazovalnik vgradimo v kišto; od tega kam(COM port) in zakaj ga tja prilključimo, preko kupovanja zaslončkov, do pisanja gonilnikov, skratka VSE. Če ste kandidat za izdelavo takega statusnega LCD zaslona, vam ogled tega članga močno priporočam.

0 komentarjev

Arhitektura P4

Ace's Hardware - Ace's Hardware, moji najljubši hardverski strokovnjaki, so objavili članek o zgradbi Pentium4 procesorjev. Tukaj ne gre za kakšen nedeljski člančič, temveč, kot je v navadi pri teh tipih, za zelo poglobljeno in tehnično zahtevno analizo zgradbe in lastnosti novega Intelovega paradnega konja. Branje članka priporočam predvsem tistim, ki se že malce spoznajo na zgradbo procesorjev in bi radi poglobili svoje znanje o Pentiumu4...

0 komentarjev