»

WinFS ne bo izšel kot samostojni dodatek za Windows Vista/XP

Slo-Tech - Razvijalci Win FS so na straneh svojega bloga objavili novico, ki jo verjetno ni pričakoval nihče : Win FS se ukinja kot samostojni produkt.

Kljub temu pa bodo določene tehnologije, ki so bile razvite za Win FS, prenešene v prihodnje izdaje ADO.NET-a ter MS SQL Serverja. Še vedno pa to pomeni, da uporabniki Viste in XP-jev ne bodo deležni ene izmed najbolj pričakovanih izboljšav, ki jo je Microsoft prvotno nameraval izdati skupaj z Visto. Vprašanje je samo, če to pomeni, da bosta sedaj ADO.NET in MS SQL Server pričela zamujati ker bo potrebno vgraditi precejšen del nove kode?

15 komentarjev

Microsoft mimo hosts

Slashdot - Kot poroča Slashdot, je Dave Korn odkril, da Microsoft obide nekatere nastavitve v datoteki hosts. Datoteka hosts se nahaja v poddirektoriju system32/drivers/etc in omogoča preglasiti poizvedbe prek strežnikov DNS za vpisane domene, zato se največkrat uporablja za blokiranje domen z reklamami, ki se jim naslov enostavno nastavi na lokalni 127.0.0.1.

Dave Korn je poizkusil enako blokirati domeno go.microsoft.com, prek katere se posodablja Windows Media Player, a mu ni uspelo. Natančen pregled je razkril, da Microsoft načrtno ne pusti preusmeriti nekaterih svojih domen, kar niti ni tako neumno, saj bi podobne spletne strani najraje blokirali virusi in črvi, ki bi tako preprečili samodejno namestitev popravkov. Nekoliko manj jasno je, zakaj je na ta neprebojni seznam uvrščen tudi msn.com; še slabše je, da vse skupaj ni nikjer javno dokumentirano. Preizkusi kažejo, da je Microsoft s to prakso začel v Windows XP in nadaljeval z Windows 2003 (tako tudi Korn), saj mi na Windows 2000...

20 komentarjev

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

Deset let Windows 95

Slashdot - Danes me daje prav posebna nostalgija, takšna računalniška. Pred desetimi leti na današnji dan so namreč izšli Microsoftovi Windows 95. Res je, operacijski sistem, ki je star že deset let, še vedno teče na kakšnem zaprašenem mlinčku in služi svojemu namenu. Washington Post je objavil članek, s katerimi so 24. avgusta pospremili izdajo Windows 95, ki je bila tedaj pravi medijski spektal. Microsoft je samo za reklame porabil 300 milijonov dolarjev, ko so naprimer zakupili dnevno naklado britanskega Timesa, izobesili stometrski plakat v Torontu in osvetlili Empire State Building v v barvah novega sistema. Klik!

23 komentarjev

Internet Explorer 7 le za XP

Slashdot - Microsoft je potrdil, kar smo pravzaprav že pričakovali. Prihajajoč brskalnik Internet Explorer 7 bo moč namestiti le na najnovejše Windows, tj. različico XP. Razloga, zakaj stari dinozavri, ki še vedno uporabljamo Windows 2000, ne bomo mogli uporabiti novega IE, sta po Microsoftovih besedah dva. Prvi je stadij, v katerem je trenutno podpora Windows 2000 (extended support), drugi pa povsem tehnične narave. IE7 bo vseboval nekatere varnostne popravke in izboljšave, ki se naslanjajo na funkcionalnosti drugega servisnega paketa za Windows XP, zato pod drugimi različicami ne bi delovale. Slashdot.

120 komentarjev

Microsoft v akciji

Slashdot - Microsoft je na WinHEC predstavil novo razvojno izdajo prihajajočega Windows operacijskega sistema Longhorn build 5048 in takoj zatem so se na spletu pojavili zaslonski posnetki nove izdaje. Po prvih vtisih pa je bil Paul Thurrott nad novo izdajo razočaran, saj naj ne bi prinašala nič novega, kvečjemu predstavlja kak korak nazaj. Microsoft pa je očitno stopil po poteh Appla, ki vztrajno bojuje bitko proti stranem, ki izdajajo njihove poslovne skrivnosti, in začel pošiljati pisma, v katerih zahteva odstranitev teh slik. Kot poroča Paul, bi to lahko bilo zaradi Microsoftovega namena pravno zaščititi uporabniški vmesnik.

Microsoftov prenovljeni iskalnik pa Microsoft očitno (zlo)uporablja kot nagrado za kupce svojega operacijskega sistema. Ivor Hewitt je ob primerjanju iskanja svoje strani opazil čuden pojav, ko so se strani, ki jih je gostil IIS, na MSN pojavljale precej višje kot ostale. Vzel si je čas in izvedel obširnejši test iskalnikov in ob tem ugotovil, da je delež...

50 komentarjev

Orodja za odkrivanje rootkitov v Oknih

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bodo javnosti kmalu ponudili program Strider GhostBuster, namenjen odkrivanju skritih datotek in programov v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Tako imenovani rootkiti so bili doslej znani predvsem v okoljih Linux (kjer jih odkriva chkrootkit). Delujejo tako, da skrijejo datoteke ali procese, tako da jih uporabnik z običajnimi orodji in obstoječimi protivirusni programi ne vidi oziroma zazna. To tehniko so v zadnjih mesecih že pričeli uporabljati programi za beleženje tipk, prikazovanje oglasov in nadzor računalnikov na daljavo.

Če ne želite čakati na Microsoftove razvijalce, lahko že sedaj uporabite orodji SysInternals RootkitRevealer, ki izpiše vse skrite datoteke (tudi sistemske dodelitve), ter F-Secure BlackLight (pozor: beta), ki izpiše samo datoteke, ki so dejansko sumljive in omogoča tudi njihovo preimenovanje.

Še zanimivost s sejma CEBIT: v živo lahko spremljate, kako pri podjetju Kaspersky odkrivajo nove škodljive programe.

6 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi - tokrat v Mariboru

Slo-Tech - V ponedeljek, 21.3.2005, od 18.00 naprej, bodo v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za Elektrotehniko, računalništvo in Informatiko v Mariboru, potekali 2. Microsoftovi Študentski dnevi, ki so namenjeni vsem, ki jih zanimajo Microsoftove tehnologije.

Tokrat bo poudarek predvsem na osnovah platforme .NET, zato še posebej vabljeni študenti nižjih letnikov.

Program: 18.00 – 18.20: Priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
18.30 – 19.15: Osnove .NET – Sašo Zagoranski, FRI
19.30 – 20.15: Windows Forms – Miha Lesjak, FERI
20.30 – 21.15: ASP.NET – Jernej Kržic, FRI
21.15 – wx.yz: Druženje ob pijači, picah ... v restavraciji Akademija.

Udeležba je brezplačna, prijavite se na kodirnici

5 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

Štiri nove luknje

Slashdot - Slashdot poroča o štirih novih varnostnih luknjah v Microsoftovem operacijskem sistemu. Napake so v funkciji LoadImage in aplikaciji Microsoft Help. Ker gre za osnovne komponente sistema to pomeni, da je možno luknjo izkoriščati skozi vse programe, ki uporabljajo ranljive komponente. Vse kar mora napadel stori je postaviti primerno spletno stran ali pa jo poslati po elektronski pošti kot html sporočilo. Zraven obvestila o najdeni luknji so najditelji priložili tudi primer izvorne kode, ki izkorišča to luknjo. Za vse, ki še niste namestili zadnjega paketa popravkov je sedaj pravi čas, da to storite, čeprav čisto vse odkrite pomanjkljivosti še niso odpravljene.

Vse skupaj bo najverjetneje samo še poslabšalo božične in noveletne praznike računalničarjem, ki bodo morali domači pomagati čistiti računalniško zalego. Zanimivo bo pa tudi opazovati koliko časa bodo rabili pri Microsoftu za zakrpanje luknje.

21 komentarjev

Koda za izkoriščanje luknje v JPEG v javnosti

News.com - Slashdot piše, da je v javnost pricurljala koda, ki bi lahko omogočala izkoriščanje nevednih uporabnikov Microsoftovih izdelkov.

Na internetu se je pojavil program, ki zlonamernežem omogoča, da izkoristijo računalnike z operacijskim sistemom Windows, preko varnostne luknje v kodiranju splošno razširjenega formata digitalnih slik JPEG. V kratkem se bo verjetno pojavilo kar nekaj novih virusev ali trojancev, ki bodo to poskušali izkoristiti. Ranljivih je več aplikacij, med drugim tudi Internet Explorer, torej se lahko okužite že med brskanjem po spletnih straneh. Zaščitite se lahko z prenosom obližev, ki so na voljo že nekaj časa.

50 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

Denarja pa ne boste tiskali

Security Focus Online - Pred časom smo že pisali, da so v znanem grafičnem programu Adobe Photoshop odkrili zaščito, ki preprečuje delo z bankovci. Zaščita je sicer zelo osnovna vendar dejstvo ostaja. Nekdo nam hoče preprečiti spreminjanje denarja, pa čeprav imamo v določenih primerih pravico do tega. Seveda so ljudje začeli brskati po različnih produktih in tokrat odkrili v seriji HP-jevih tiskalnikov podobne omejitve. Zaščita se nahaja v gonilniku in jo verjetno ni težko obiti. Seznem strojne in programske opreme je tako iz dneva v dan daljši in morda bi se morali vprašati, če to pomeni začetek raznih omejitev tudi v strojni opremi?

Mar se bodo ZliMožje morali zateči k odprtim rešitvah za njihove nečedne posle?

3 komentarji

Koliko časa za odpravljanje napak

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem eksperimentu, ki ga je cel lanski december izvajal Marshall Brain. Na računalniku, ki je tekel ves čas, je beležil čas, ki ga je porabil za odpravljanje vseh programskih nevšečnosti: posodobitve pokvarjenih gonilnikov, ubdanje z naključnimi napakami in podobno. Ugotovil je, da je v enem mesecu vsega tega naneslo za 11 ur in 20 minut oz. za dober odstotek in pol. Ali če preračunamo na eno leto -- 5 dni in pol. Slashdot, domača stran eksperimenta.

8 komentarjev

WinFS in Longhorn je enako hitreje in pametneje

Tom's Hardware - Verjetno domala vsi poznate prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows Longhorn. S to Microsoftovo noviteto bo luč sveta ugledal tudi nov datotečni sistem WinFS, katerega kratica FS pomeni Future Storage. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o kombinaciji teh dveh močno pričakovih Microsoftovih novosti. Sodeč po spisanem članku je o novem datotečnem sistemu veliko špekulacij s strani navadnih uporabnikov in "testerjev", vendar pa bo pomenil veliko pridobitev na tem področju. Več o tem.

10 komentarjev

Microsoft naš najljubši

Security Focus Online - Z malo zamude, pa vendar še vedno aktualno, IE ima spet novo zmogljivost prikazovanja lokalnih datotek. Bodite pozorni na datum pošiljanja obvestila vašemu najljubšemu proizvajalcu programske opreme. Kot vidite, popravek izdelujejo že pol leta, pa ga še vedno ni. Malo več o tem.
Mozilla na našo srečo še ni tako zmogljiva.

Dodatek: še malo drugih podobnih zadev in tako naprej.
Za nekaj (malo) od zgoraj naštetih zmogljivosti Microsoftovih programov že obstajajo popravki. Windows Update

22 komentarjev