»

Nov rekord v navijanju

muropaketti.com - "Končno zopet rekord, ki si ga ne lastijo Japonci", sem pomislil, ko sem izvedel, da so neki Finci uspeli ravnokar izdelanega Pentiuma 4 2.8 GHz naviti na že kar sanjskih 3.917 GHz. Taka frekvenca pa seveda ni kar padla z neba, ampak so se morali Finski navdušenci kar precej nadelati, da so jo dosegli. V pomoč jim je bilo hlajenje s tekočim dušikom, brez katerega se danes ne more več dosegati rekordnih frekvenc. Več o tem dosežku si lahko preberete, pardon, ogledate na tej strani, saj ne verjamem, da kdo izmed vas zna finsko.
Mimogrede: zahvaljujem se vsem tistim, ki ste nas opozorili na ta dosežek.

6 komentarjev

Pentium4 2.4 GHz@4.1 GHz !!!

Holicho - Če ste so čudili navitju procesorja Pentium4 na 3 GHz s tekočim dušikom, ki so ga opravili Japonci, potem boste najbrž padli v nezavest, ko boste izvedeli, koliko znaša najnovejši dosežek. Neki norci (po mojem zopet Japonci) so namreč 2.4 GHz Pentium4 navili na kar neverjetnih 4.1 GHz. To pa jim ni uspelo brez hlajenja s tekočim dušikom in kvalitetnimi komponentami, kot so ASUS-ova plošča P4T-E in hitrim PC800 RDRAM. Procesor, ki je sodeloval v navijtu in dokazno gradivo si lahko ogledate na tej strani.

8 komentarjev

AXIA

VR - Zone - Ja, to je pa postala že senzacija. Sedaj vsi testirajo 1.333 GHz Tbirde z AXIA jedrom ter gledajo, do kam ga lahko uspešno navijejo. Ista zgodba pri VR-Zone. V roke so dobili prav ta procesor ter ga popeljali čez goro testov. Rezultat? 1650 MHz z zračnim hlajenjem. Če pomislimo na to, da 1.333 GHz AXIA TBird v Mlacomu stane 81.200 SIT, se mi zdi, da imamo zmagovalca. Klik. Seveda tudi mene zanima, kako se 1.333 GHz verzija obnese, tako da moje "OC Popotovanje IV" pričakujte v tednu treh.

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

Primerjava med Thunderbirbom in Pentiumom 4

Akiba - Pri Akibi Hotline so naredili primerjavo med Thunderbirdom 1.2GHz, Thunderbirdom 1.333GHz in Pentiumom 4 1.5 GHz. Vse procesorje so opremili z 256MB pomnilnika; v prvih dveh primerih z DDR pomnilnikom, v tretjem pa z Rambusovim RDRAMom; 30GB IBMovim diskom, Geforcem 2 MX in Windowsi 98 v družbi z DirectX 8a. Pri testiranju s SYSMarkom je bil najhitrejsi TB 1,333GHz, sledil mu je TB 1,2 GHz, zadnji pa je bil večinoma Pentium 4. Za tiste, ki ne veste, SYSMark poganja podobne operacije kot programi Excel, Word, Corel Draw, Netscape in podobni. Pri testiranju s 3D Markom 2000 je v nižjih ločljivostih prednjačil TB 1,333GHz, v višjih ločljivostih pa se je malo bolje obnesel P4. V Quakeu so si rezultati zelo podobni - res ne vem, zakaj niso uporabili kakšne močnejše grafične kartice. Edini test, kjer je Pentium 4 očitno prednjačil, je bil StreamD.

7 komentarjev

Thunderbird 1200 MHz

Overclockers Australia - Včeraj sem poročal o navitju 1.333 GHz verzije tega procesorja, danes pa sem našel nekaj podobnega - Thunderbird 1200 navit na 1897 MHz. Za ta dosežek je bilo uporabljeno hlajenje s tekočim dušikom in ASUSova A7M266 matična plošča, ki je zgrajena okoli AMD760 čipovja in podpira pomnilnik tipa DDR. Ta pošast doseže v SiSoft Sandri skoraj 5900 MIPSov in 2579 MFLOPSov. Prav tako je zelo hiter dostop do pomnilnika, ki znaša okoli 1000 MB/s. Če želite videti benchmarke, se odpravite sem.

0 komentarjev

Thunderbird 1333 MHz

OC Workbench - Ko sem zagledal tole, sem rekel samo:"UOU!" Pri OCWorkbenchu so objavili screenshot WCPUIDja od nekega, mislim da Japonca, ki je navil Thunderbirda 1333 MHz na 2071 MHz. To je dosegel na modificirani ASUSovi A7M266 plošči pri voltaži 1,95V in osnovni frekvenci 188 MHZ. Na žalost pa je to le novica in ne članek ter vam na žalost ne morem povedati kaj več, upam pa, da to ni le lažen screenshot.

0 komentarjev

ASUS A7M266: prava stvar

več strani - Ob vseh teh kolobocijah z DDRjem in ustreznimi matičnimi ploščami se ne bi čudil, če je velika večina računalničarjev, ki so prej napeto čakali na novi standard, nekako kar izgubila voljo. Toda, vse ni tako črno, le potruditi se je treba. To je najlepše dokazal ASUS s svojo A7M266 matično ploščo, ki je zgrajena okoli AMD 760 čipovja. S pozorno izbiro kvalitetnih sestavnih delov, dobrim načrtovanjem in splošno kvaliteto so dokazali, da je mogoče izdelati še kako dobro, hitro in stabilno DDR matično ploščo. Več o tej plošči boste našli v raznih testih, ki se te dni pojavljajo na internetu, kot recimo ta na Lost Circuits ali ta na I am not a geek....

2 komentarja

ASUS A7M266 @ X-Bit Labs

X-Bit Labs - Ekipa z X-Bit strani je ravno objavila njihov najnovejši test in ne gre za nič drugega, kot novo ASUSovo A7M266 ploščo. Plošča je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem, zasnovana pa je okoli AMD 760 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga (kar je, kot kaže, zelo popularna kombinacija). Kot gre za pričakovati od ASUSa, je plošča zelo kvalitetna in polna majhnih tehničnih inovacij, ki precej polepšajo delo z računalnikom. Za razliko od Gigabytove konkurence, podpira A7M266 tudi PC2100 DDR SDRAM... Kako pa je z overclockanjem? Nova revizija plošče (1.03) nima nobenih DIP stikal za spreminjanje množilnika, je pa zato zelo stabilna pri overclockanju preko zunanje frekvence. Durona 650MHz so uspeli...

3 komentarji

TBird @ 1728MHz

vir: DW3D
DW3D - Kaj se zgodi, če vzamete enega Thunderbirda 1200MHz, eno Gigabyte GA7DXC matično ploščo in malce tekočega dušika? Hja, po vsej verjetnosti novi rekord v overclockanju AMDjevih procesorjev. Kaj pravite na 1728MHz? Množilnik je seveda bil 12x, zunanja frekvenca pa kar 288MHz, kar pomeni 144MHz. Več lahko izveste tukaj.

4 komentarji

ABITove DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT bo po vsej verjetnosti kaj kmalu najavil dve DDR matični plošči in se tako pridružil široki paleti proizvajalcev, ki so to že storili. Nadvse presenetljivo je, da gre za izdelka namenjena OEM tržišču, tako da ne bosta najbolj namenjena nam zanesenjakom. Pa si poglejmo:
  • KG-20:MicroATX plošča, zasnovana okoli AMD760 čipovja za SocketA procesorje. Podpirala bo 200/266MHz FSB ter do 2GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa v dveh DIMM režah. Poleg tega bo na plošči še 3 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR reža...
  • VR-20:Različica zgornje plošče, namenjena Intelovim FC-PGA procesorjem okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. V dve DIMM reži boste lahko vtaknili do 3GB DDR SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so popolnoma enake zgornji plošči.

0 komentarjev