»

Študija: v zadnjih 35 letih je zraslo več gozdov, kot smo jih uspeli posekati

vir: Phys.org
Phys.org - Raziskava, v kateri so združili moči University of Maryland, State University of New York in Nasin Goddard's Space Flight Center je ugotovila, da je rast novih gozdov na našem planetu več kot nadomestila drevesa, ki so padla pod človeško roko. Natančneje za 7,1 %. Ugotovitve so seveda v navzkrižju s splošnim prepričanjem, da se globalna poraščenost zmanjšuje, saj smo v zadnjih desetletjih precej dobro obveščeni o tem, kako smo uspeli opustošiti deževne gozdove.

Raziskovalci so pri tem uporabili podatke šestnajsterice vremenskih satelitov, pridobljene med leti 1985 in 2016. V tem obdobju je po njihovih ugotovitvah površina novozaraslih območij relativno presegla površine posekanih gozdov za 2,24 milijona kvadratnih...

26 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev

Pajki popravljajo vesoljska plovila

vir: NASA
engadget - NASA razvija osem-nogega pajku podobnega robota za delo v vesolju. Poleg poklona vsem ZF grozljivkam B-kategorije, ima oblika tudi kar nekaj dejanskih prednosti. Poleg velike stabilnosti in zmožnosti premagovanja ovir se lahko ob premišljenem razporejanju teže poja po površinah, ki bi jih sicer s svojimi 300 kilogrami poškodoval.

Moram priznati, da mi je že trenutni 1:4 prototip privabil nasmeh [navdušenja] na obraz.

21 komentarjev

Slovenija iz ptičje perspektive

Slo-Tech - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je omogočilo on-line vpogled v grafične podatke s katerimi razpolaga.

Gre za
- fotoposnetke celotne Slovenije (resolucija cca 0,5 m - vidijo se pešci na cesti),
- dejansko rabo zemljišč in gozdov (njive, travniki, gozdovi, vode, sadovnjaki, vinogradi...),
- parcele (meje parcel in pacelne številke),
- melioracijska območja.

Aplikacija omogča tudi:
- merjenje razdalj in površin z miško,
- omogočeno je vključevanje-izključevanje posameznih slojev,
- premikanje, zoomiranje,
- če imate kmgmid številko lahko vpogledate tudi v vse svoje parcele in površine, ki ste jih prijavili za subvencije v letu 2004.

Vnesite koordinate 462150, 100930 in merilo 1:1000...

88 komentarjev

Intel in dvojedrni procesorji

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, bo Intel svoj prehod na dvojedrne procesorje malce pospešil. Naslednjo generacijo Pentiumov M, kodno poimenovano tudi Jonah, ki bo namenjena tako namiznim računalnikom kot tudi prenosnikom, bomo očitno dočakali že v drugi polovici prihodnjega leta ali v začetku leta 2006.

Jonahi bodo zgrajeni iz dveh Dothanov v 65-nanometrski tehnologiji, od katerih bo eden deloval vedno, drugi pa samo kadar računalnika ne bodo napajale baterije. Jonah naj bi porabil 45 W električne energije, jedro pa bo merilo 1,0 do 1,2 cm2. Njegovi nasledniki bodo Merom, Conroe (2006) in Gilo (2007), o katerih pa jasno še ni veliko podatkov (pravzaprav komaj kaj). Več o tem.

22 komentarjev

Infrardeča tipkovnica

Infosync - Se spominjate infrardeče tipkovnice, ki jo je Siemens predstavil na CeBitu? Nekaj podobnega je sedaj začelo proizvajati kalifornijsko podjetje Canesta. Tipkovnico se lahko uporablja na dlančnikih, mobilnih telefonih in drugih prensosnih napravah, kjer primankuje prostora. Sestavljajo jo oddajnik, ki projecira IR svetlobo na površino in sprejemnik, ki zazna, če ste se dotaknili projecirane tipke. Delež napak pa je podoben deležu pri običajni tipkovnici.

Upajmo, da bomo tako tipkovnico kmalu zagledali vgrajeno v kakšen dlančnik. Klik!

9 komentarjev