»

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

Konec KaZaA Lite

Zeropaid - Projekt KaZaA Lite je kot predelava origalnega klienta P2P klienta KaZaA svoj uspeh doživel predvsem zato, ker so odstranili ves spyware, s katerim je bila KaZaA obremenjena. Uspeh ni izostal in kmalu je KaZaA Lite postala bolj uporabljana kot prvotni odjemalec.

Kot poročajo na ZeroPaid, so pri Sharman Networks temu naredili konec in pokopali KaZaA Lite. Razlog? Fastrack omrežje, na katerem deluje izvirna KaZaA, je financirano z oglasi, ki pa jih je Lite različica odstranila. Več o tem.

28 komentarjev

Univerze proti P2P

Wired News - Delilcem datotek se obetajo črni časi. Zaenkrat sicer samo tistim z University of Florida, verjetno pa se jim bodo kmalu pridružili tudi študentje drugih univerz. Njihovi programerji so namreč razvili open source program za onemogočanje P2P izmenjave datotek. Za takšno rešitev so se odločili preprosto zato, ker so v začetku leta dobivali do 40 obvestil o kršitvah avtroskih pravic preko P2P omrežij mesečno, prav tako pa so P2P omrežja zajedala 90% lokalnega prometa.

Program z imenom Icarus deluje tako, da se morajo študentje ob prvem vstopu v omrežje najprej strinjati, da ne bodo delili avtorsko zaščitenih datotek, program pa nato preišče njihov računalnik za različnimi črvi, virusi ter stežniškimi programi tipa Kazaa, nato pa jim ponudi navodila kako te programe blokirati. Če študent nato vseeno poiskuša uporabiti tak program, Icarus o tem pošlje eletronsko obvestilo, prikaže pop-up opozorilo ter študenta izključi iz omrežja. Prvi poiskus se kaznuje s polurno, drugi s petdnevno,...

18 komentarjev

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

KaZaA le ne rešena?

CD Freaks - Pred dnevi smo poročali, da je program KaZaA kupilo avstralsko podjetje Sherman Networks, da bi le-ta peer-to-peer razpečevalski program rešili gotove pogube ter finančne kazni 45.000 angleških funtov za vsak nadaljni dan omogočanja prenašanja datotek čez ta servis. Kot tudi veste, se to lahko naredi samo če se neha razpečevati sam program, kar so avtorji tudi storili. Problem pa nastopi, ker KaZaA nima osrednjega strežnika, ampak vsak računalnik, povezan v internet, služi kot vez med drugimi (node). Da preidem k bistvu - Sherman Networks ne obstaja. Ni jih v imeniku, noben še ni slišal zanje. Tudi v poenotenem imeniku avstralskih podjetij niso omenjeni. Smo bili spet nategnjeni?

0 komentarjev