»

Amazon je posnetke kameric Ring predajal policiji tudi brez sodnega naloga

politico.com - V Amazonu so po letih ugibanj vendarle priznali, da so posnetke kameric Ring organom pregona v določenih primerih predajali tudi brez sodnega naloga ali dovoljenja imetnika kamere.

Vse odkar je Amazon pred štirimi leti kupil firmo domačih varnostnih kameric Ring, divjajo polemike okoli neprijetno tesnega prijateljevanja podružnice z ameriškimi organi pregona. Poleg aktivnega iskanja strank kar skozi lokalne policijske organizacije že dolgo buri duhove praksa, po kateri lahko policija dostopa do posnetkov kamer. Ne le, da ameriški zvezni zakoni ne prepovedujejo eksplicitno deljenja teh posnetkov z možmi v modrem brez sodnega naloga, ampak tudi v samih pogojih storitve ni določila, ki bi kaj takega opredeljevalo. V Amazonu so na pomisleke doslej odgovarjali, da skušajo v vseh primerih "doseči sodno pot ali soglasje uporabnika", natančnejšim pojasnilom pa so se vztrajno izmikali.

Sedaj vemo, da v nekaterih primerih posnetki najdejo pot do policistov brez kakršnegakoli formalnega...

5 komentarjev

Jutri se lahko GPS-u zatakne

Slo-Tech - Jutri se utegne zgoditi, da bodo imeli nekateri sprejemniki GPS-a težave pri prikazu lokacije. Danes se namreč končuje druga epoha GPS-a, kar je posledica formata, v katerem je zapisan datum. GPS namreč šteje tedne, ki se zapisujejo kot 10-bitno število. Prva epoha se je začela 5. januarja 1980 in 1024 tednov pozneje je bil 1. avgusta 1999. To pomeni, da se je takrat števec tednov ponastavil, kar je pozročilo nekaj nevšečnosti. Drugič se bo to zgodilo danes ponoči, ko bo števec spet dosegel 1024 tednov in se ponastavil.

Ker se to ne bo zgodilo prvikrat, bi morale biti novejše naprave GPS (po standardu IS-GPS-200) na to možnost pripravljene. Da nismo leta 1999, temveč 2019, bodo lahko ugotovile vse naprave, ki imajo kakšen način za ugotavljanje približnega časa in datuma. Telefoni tako ne bi smeli imeti težav. Prav tako...

14 komentarjev

Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey dovolilo sledenje zakoncu s skrito napravico v avtu

GPS motilci so na voljo na Dealextreme že za dobrih 50 dolarjev, z GSM motilci pa zna biti malo več težav.

vir: CNet
CNet - Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey je odločilo, da sledenje zakonca s skritim GPS sprejemnikom v skupnem avtomobilu ne predstavlja nedovoljene kršitve zasebnosti. Šlo je za (zdaj že bivšo) ženo, ki je leta 2007 svojega moža Kennetha Villanovo - policista iz okrožja Gloucester - sumila nezvestobe, zato je najela zasebnega detektiva, da mu sledi in preveri situacijo. Mož se je detektivu večkrat uspešno izmuznil, nakar je slednji po naročilu žene v skupni avto namestil prikrit GPS sprejemnik. Rezultati so pokazali, kar pač so, in ga. Villanova je vložila zahtevo za ločitev.

Kenneth...

16 komentarjev

Tudi Avstralci preiskujejo Googlovo prisluškovanje

Slashdot - Googlova eskapada z nelegalnim zbiranjem podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij, zaradi katere se je moral Google opravičiti in zbrane podatke posredovati Nemčiji, Franciji in Španiji, ne bo šla mimo neopažena. Oglasili so se namreč tudi v Avstraliji, kjer bo zvezna policija preiskala, ali je Google kršil njihov Zakon o prestrezanju telekomunikacij.

Avstralska zvezna vlada je naročila avstralski zvezni policiji, da razišče očitane kršitve zasebnosti, ki naj bi jih zagrešil Google. Avstralski minister za telekomunikacije Stephen Conroy je Googlovo ravnanje pretekli mesec označil kot "ostudno" in kot "največjo kršitev pravice do zasebnosti v zgodovini". Zvezni tožilec Robert McClelland je prejel več pritožb, zato je policijo zaprosil za preiskavo. Kot je dejal, izida preiskave ne želi vnaprej napovedovati, a je po njegovem mnenju šlo za kršitve večjega dela Zakona o prestrezanju telekomunikacij.

7 komentarjev

Vročitev sodnega naloga kar prek Twitterja

BBC - Ena izmed nevarnosti, na katere nas ves čas opozarjajo pri uporabi socialnih omrežij, je slaba preverljivost istovetnosti uporabnikov. Drugače povedano, uporabniku lahko le na besedo verjamete, da je res, za kogar se predstavlja. V Veliki Britaniji je moralo tako višje sodišče izročiti sodni nalog neznanemu uporabniku Twitterja, ki se je predstavljal kot znani desničarski bloger Donal Blaney, ki piše na svoji strani Blaney's Blarney.

Blaney bi lahko stopil v stik s sedežem Twitterja v Kaliforniji in zahteval, da uredijo stvar, a se je odločil za bližnjico. Ker britanski zakoni dovoljujejo, da se sodni nalogi vročajo tudi neosebno, to je na primer prek faksa ali elektronske pošte, je smiselno pričakovati, da bi šlo tudi prek Twitterja, kar je Blaney zahteval. Danvers Baillieu, odvetnik, ki je specializiran za tehnologijo, je potrdil ideje, da smejo sodišča pretehtati in dovoliti uporabo alternativnih tehnik vročitve, če klasične ni na voljo. Spomnimo, da je bil v Avstraliji pred...

24 komentarjev

Ameriška policija uporabila zvočni top zoper protestnike

Guardian - The Guardian poroča, da je ameriška policija te dni v Pittsburghu prvikrat javno uporabila zvočni top proti svojim državljanom. V Pittsburghu je namreč potekal vrh skupine držav G20, kjer so voditelji razpravljali o ukrepih za odpravo finančne krize in vnovičen zagon gospodarstva. Kot je običajno, se je zbralo nekaj protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Doslej je zvočna orožja uporabljala ameriška vojska le v tujini, npr. proti somalijskim piratom in iraškim upornikom. Tokrat so poleg standardnega solzivca prvikrat nad Američane uperili zvočne topove.

61 komentarjev

Spam kot umetnost

News.com - Očitno je možno, vsem uporabnikom Interneta in elektronske pošte predobro znan in nadvse ljub spam, poleg oglaševanja razno raznih čudežnih tabletk, uporabljati še v kakšne druge namene.

Takega mnenja je vsaj Alex Dragulescu, romunski umetnik, ki z uporabo računalniške tehnologije, natančneje, posebnih algoritmov, "spreminja" spam v računalniško generirane podobe - rože -, poimenovane Spam Plants. To počne tako, da s prej omenjenimi algoritmi analizira dele spam elektronske pošte, poišče povezave med njimi in nato le-te predstavi v grafični obliki. To pa ni edini tovrstni projekt...

10 komentarjev

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji.

40 komentarjev

Sledenje z GPS samo s sodnim nalogom

boston.com - Po poročanju Boston.com je washingtonsko vrhovno sodišče prepovedalo uporabo GPS pri zasledovanju osumljencev kaznivih dejanj brez sodnega naloga. Po mnenju sodnice Barbare Madsen je "uporaba GPS sledilnih naprav še posebej invazivna metoda nadzora, ki omogoča zbiranje ogromnih količin podatkov o posameznikih, ki se ne zavedajo, da lahko vlada zabeleži vsako vožnjo z vozilom in trajanje vsakega postanka".
Po mnenju predstavnika ACLU (American Civil Liberties Union) gre za prvo tovrstno odločitev v ZDA, ta odločitev pa bo verjetno imela posledice tudi na uporabo možnosti sledenja mobilnim telefonom.

9 komentarjev

V keho s hekerji.

Vnunet - Zgoraj naveden poziv seveda predpostavlja nepravilno uporabo termina 'heker', da se razumemo, oz. uporabo, kot jo smatrajo člani Spodnjega doma ameriškega Senata. Slednji so namreč z zgolj 3 glasovi 'nay' izglasovali dodatek k patriotskemu zakonu, ki predvideva višje kazni za računalniške hekerje, celo doživljenjsko zaporno kazen za primere, kjer bi se ogrozilo življenje drugega posameznika. Prav tako bodo policisti (če majo dovoljšen IQ) lahko izvajali prisluškovanje telefonskim linijam ter opazovanje spletnega prometa brez sodnega naloga, v kolikor bo obstajal sum ogrozitve državne varnosti (rop poslovalnice McDougnut's, recimo). Klik!

Dodatek: pozabil sem omeniti nekaj, kar bi lahko pripeljalo do pomot -- ta zakon je potrdil sam Spodni dom, da pa stopi v veljavo, ga mora zglasovati sam Senat, kar pa se zna zgoditi šele jesen. --Ziggga

7 komentarjev