»

Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

vir: BBC
BBC - Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje,...

14 komentarjev

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Slo-Tech - Novica je sicer že malce starejša, a kljub temu pomembna. 27. decembra 2009 sta namreč Qin Liu in Sebastien Sauge na 26C3 konferenci predstavila nov napad na kvantno kriptografijo

Na predavanju sta predstavila prisluškovalno napravo za sistem kvantne kriptografije, ki izvede tim. intercept-resend napad. Gre za napad, kjer napadalec prestreže foton, nato pa (nov foton) pošlje na cilj komunikacije. Prestrezna naprava izkorišča ranljivost v detektorju fotonov, z napadom pa je mogoče neopazno prestreči celoten šifrirni ključ.

Napad je bil preizkušen na realnem sistemu kvantne kriptografije, ki ga uporabljajo v National University of Singapore in je bil 100% uspešen ter popolnoma nezaznaven. Na voljo so tudi prosojnice in videoposnetek predavanja.

11 komentarjev

Izdajanje ponarejenih CA certifikatov

Slo-Tech - Kot je znano, so v zgostitvenem algoritmu MD5 že pred časom našli kolizijo, kar pomeni, da je mogoče najti dva različna niza znakov, ki vrneta isto MD5 kontrolno vsoto.

Kaj to pomeni v praksi, sta na predavanju na konferenci Eurocrypt 2005 predstavila Magnus Daum in Stefan Lucksen. Pokazala sta, da je mogoče originalni PostScript dokument modificirati tako, da bo ponarejeni dokument imel enako MD5 kontrolno vsoto. Mimogrede, enako je mogoče storiti z .exe programi, kar je pokazal Peter Selinger leta 2006.

Posledice pa so žal še resnejše. Kot je na na konferenci Chaos Communication Congress v Berlinu ravnokar prikazala skupina sedmih raziskovalcev, je mogoče z iskanjem MD5 kolizij izdelati ponarejen CA certifikat in z njim izdajati lažne certifikate za katerokoli spletno stran na internetu.

Tako lahko z vložkom približno 20.000 USD (strošek procesorskega časa na Amazon Cloud, zadostuje tudi 300 PS3 čez vikend) vsakdo ustvari vmesni CA certifikat, s pomočjo katerega lahko potem...

33 komentarjev

Virtualna konferenca in brezplačni Windows Server 2008

Microsoft - Microsoft prireja virtualno konferenco VORT-EX, namenjeno pregledu pasti in priložnosti, ki jih ponuja širni splet. Konferenca bo v angleškem jeziku, saj bo na njej sodelovalo več držav vzhodne in srednje Evrope, predavanja pa bodo razdeljena v tri sklope: za razvijalce, za oblikovalce in za poslovneže, ki v spletu iščejo nove in nove poti do zaslužka.

Kljub temu, da je konferenca brezplačna in virtualna, pa nagrade za udeležence niso; vsak udeleženec, ki si bo ogledal vsaj eno predavanje »v živo« in oddal vprašalnik, si bo lahko prenesel popolnoma brezplačni Windows Server 2008 Web Edition. Poleg tega organizatorji napovedujejo tudi nagradna žrebanja za dodatne nagrade.

Konferenca se bo kot že rečeno odvijala na spletu (www.vort-ex.com) in sicer 18. in 19. novembra od 14h do 17h oz. 18h. Stran je od prejšnjega tedna popravljena tako da deluje tudi v FF3.

51 komentarjev

Kevin Mitnick v Sloveniji

Free Kevin.

Slo-Tech - Včeraj, danes in jutri v Novi Gorici poteka konferenca Infosek.

Na konferenci bodo predstavljeni številni prispevki povezani z informacijsko varnostjo, včeraj pa se jo je udeležil tudi svetovno znani heker Kevin Mitnick.

Mitnick, ki je zaradi številnih hekerskih vdorov in drugih oblik računalniškega kriminala presedel pet let v zaporu je imel včeraj dopoldne novinarsko konferenco, kjer je najprej povedal nekaj o sebi, svoji preteklosti in trenutnem delu (ima namreč podjetje za svetovanje na področju računalniške varnosti).


V popoldanskem predavanju pa je spregovoril o socialnem inženiringu, kot enem izmed načinov pridobivanja podatkov za...

38 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Kiberpipa v tem tednu

Slo-Tech - Kiberpipa z novim letom spet dela s polno paro.

V ponedeljek 8. januarja nadaljujemo s ciklusom predavanj o Biokibernetiki. Tokrat bo predaval prof. dr. Franjo Pernuš na temo avtomatske analize medicinskih slik.

V torek sledi poročilo z znamenitega hekerskega kongresa Chaos Communication Congress - 23C3, ki je potekal konec decembra v Berlinu. Podnaslov kongresa in hkrati tema predavanja je Komu zaupati?.

V četrtek pa boste izvedeli nekaj o uspehu. Na petem Večeru za inovativne in podjetne bo gostoval Žiga Vavpotič s predavanjem Proces osebnega in poslovnega uspeha

Vsa predavanja so ob 19.00. Spletne urice pa se iz...

3 komentarji

Stanje (psihofizično) OOoCon 2005

Slo-Tech - Datum Konference OpenOffice.org 2005 (OooCon 2005) je zabetoniran od 28. do 30. septembra 2005; dogajala se bo v središču mesta Koper na različnih lokacijah: v prostorih Primorske Univerze, Gledališča Koper, Pokrajinskega muzeja, Italijanske skupnosti in še kje (živa stvar). Kotizacije ni, lahko pa boste prispevali kakšen goldinar za majico, CD ali kaj podobnega. Potrebna bo registracija udeležencev; ob registraciji dobite kartonček z imenom in trakec okrog vratu. Prvi dan konference je namenjen OOo Community - ljudem, ki se ukvarjajo z OOo na kakršenkoli način in ni predavanj. To pomeni, da bodo nekateri dogodki zaprtega tipa, ne pa vsi - ta dan imate idealno priložnost, da se v živo pogovorite z ljudmi s celega sveta o temi, ki vas zanima. Ostala dva dneva sta namenjena predavanjem, predstavitvam in delavnicam. Ker je konferenca mednarodna, bodo vsi dogodki v angleškem jeziku. Več informacij o konferenci najdete na domači strani letošnje konference.

17 komentarjev

21C3: The Usual Suspects

Slo-Tech - Danes je v Berlinu svoja vrata odprl 21. Chaos Communication Congress (21C3). Gre za trodnevno hekersko konferenco, ki jo že enaindvajsetič prireja Chaos Computer Club.

Na konferenci se bo v naslednjih dveh dneh zvrstilo veliko predavanj in delavnic s področij kriptografije, IT-tehnologij in varnosti. Predavanja so tako v nemščini kot v angleščini, pri čemer je slednjih za dve tretjini. Predavatelji so večinoma mednarodno priznani strokovnjaki na svojih področjih, prihajajo pa s celega sveta in ne iz samo Evrope. Tako kongres pridobi na veljavi na svetovnem nivoju.

Danes smo bili obiskovalci priče kar nekaj zanimivim predavanjem, od obveznega uvodnega nagovora in predavanja o informacijah skritih v datotekah objavljenih na internetu, pa do "lockpicking" delavnice in predavanj o fenomenu Wikipedie. V večernih urah se nam obetajo razni "art" performasi, ki so na takšen ali drugačen način povezani s hekersko ali nasploh računalniško kulturo.

Za več informacij in program kliknite

8 komentarjev

Vabilo na hekersko transnacionalo

Slo-Tech - KAJ?

"Transnacionalno hekersko srečanje" se bo odvijalo 25., 26. in 27. junija 2004 v Puli na Hrvaškem. V mednarodnem kontekstu se bo skupaj zbrala množica skupin in posameznikov, ki se opredeljujejo kot "hekerji": programerji, mrežni raziskovalci, radikalni aktivisti, kiberfeministke, radovedni in inovativni ljudje, medijski aktivisti, kiberpankerji, gnuji, kripto-anarhisti in razni (digitalni) uporniki. Prevladoval bo princip "hekanja resničnosti": ni potrebe, da si piflar, da bi bil heker; raje prosto izrazi svojo kreativnost, spreobrni orodja in jih na neobičajen način uporabi za premagovanje ovir.

KDO?

"Transnacionalno hekersko...

13 komentarjev