»

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Slo-Tech - Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar...

394 komentarjev

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo...

7 komentarjev

Odprt najvišji viadukt na svetu

Slo-Tech - V južni Franciji pri mestecu Millau so po dobrih treh letih gradnje slavnostno odprli najvišji viadukt na svetu. Leži na avtocesti, ki najhitreje povezuje Pariz in Barcelono. Viadukt dolžine 2460 m premošča dolino reke Tarn na sedmih betonskih stebrih, najvišji je visok 245 m, na njem pa poleg voziščne plošče stoji še 90 m visok nosilec, ki nosi jeklene zatege, te pa nosijo jekleno ploščo. Višina...

26 komentarjev

Črni Kal

Slo-Tech - Tisti, ki se morda ob vožnji mimo Črnega Kala sprašujete, če obstaja še kakšen večji tovrsten objekt, vas lahko potolažimo, da je temu zares tako. Orjaški viadukt, pred katerim se naš lahko skrije, se v tem trenutku gradi v južni Franciji na avtocesti Barcelona - Pariz. Viadukt Millau povezuje dva platoja nad dolino reke Tarn, dolg je 2,5 km, visok pa do 280 m. Končan bo do leta 2005, ravno te...

23 komentarjev

Ko ni časa, ali pa se nam preprosto ne da...

Slo-Tech - ...nam priskoči na pomoč tale programčič. Če ste že bili kdaj v situaciji, ko ste iz določene strani želeli skopirati veliko količino slik vašega priljubljenega filma, igralke (tenisačice?), ali koga drugega, potem veste, da je klikanje po slikah sem in tja nadležno in zoprno opravilo. Le zakaj ne bi medtem ko uživate v hladni (ali topli) pijači s prijatelji za vas slike shranil program Express WebPicture. Posebnost tega programa je, da na zelo enostaven način brez našega truda posname za nas iz interneta večjo količino slik. Vpišemo samo url (npr. http://www.slo-tech.com) in vse kar moramo storiti je le še to, da se za nekaj časa odpravimo na "lepše", medtem pa bo program skopiral vse slike ki se nahajajo na dotičnem url-ju v naš računalnik. Preprosto in hitro. Klik!!

4 komentarji