»

ReactOS začenja znova

Nemška verzija ReactOS

Slashdot - ReactOS je odprtokodni operacijski sistem, ki je napisan tako, da je binarno združljiv z Windows. Razvoj se je pod tem imenom začel leta 1998, ko so prevzeli poskus FreeWin95, ki je skušal napraviti karseda verno kopijo Windows 95. V več kot desetih letih projekt ni prilezel do stabilne različice - zadnja nosi oznako 0.3.11. Smele načrte je ves čas teplo pomanjkanje razvijalcev, zaradi česar se je vodja Aleksey Bragin odločil, da projekt zažene popolnoma od začetka. Nova implementacije podsistema Win32 se imenuje Arwinss in se močno zgleduje po emulatorju Wine za Linux.

23 komentarjev

Red hat požel še eno zmago Linuxa

Tech World - Red Hat je naznanil nekaj namestitev Linuxa velikih razsežnosti v Evropi, vključno s pogodbo o namestitvi Linuxa na več kot 8000 računalnikov za največjo nemško zavarovalnico LVM Versicherungen.
Pogodba z njo, ki je bila naznanjena v ponedeljek, je eden največjih uspehov za Linux. Po Red Hatovih poročilih, naj bi z Unixa na Linux prešli še BPU Banca, ki je sedma največja italijanska banka z 8000 računalniki in Statoil, največje norveško naftno podjetje.

Slednje že od vsega začetka ni uporabljalo Oken, po besedah direktorja, zaradi pretežkega nadgrajevanja in krpanja. Po zelenih terminalih so prešli na IBM-ove računalnike kasneje pa na njihov lastni Linux, izdelan po knjigi Linux From Scratch, ki je delal točno to kar so želeli. Sedaj so se odločili za Red Hat Linux, ker so opazili, da delajo sami tisto, kar delajo distributerji Linuxa, in ker je njihov sistem postal pretežak za upravljanje.

BPU Bianca bo s selitvijo na Linux in Intel prihranila 50% stroškov za strojno in...

74 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Skupni stroški lastništva: Linux v. Windows

Slashdot - Slashdot je objavil povezavo na avstralsko študijo o skupnih stroških lastništva (TCO - total cost of ownership), programske opreme.

Študija je pokazala, da podjetje s 250 zaposlenimi lahko prihrani do 36 odstotkov če zaposleni preidejo na odprtokodni operacijski sistem in programsko opremo.

Seveda prehod za nekatera podjetja ni primeren, saj nekateri programi pod Linuxom še ne delujejo. A to se utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti...

109 komentarjev

Avstralska policija bo lahko uporabljala spyware

Slashdot - Kot poroča Slashdot so v Avstraliji sprejeli Surveillance Devices Act.

Zakon avstralski policiji omogoča, da na podlagi sodne odredbe na računalnik osmljenca namesti spyware, s katerim lahko le-tega nadzorujejo.
Glede na to, da veliko spyware programja izkorišča Microsoftovo tehnologijo BHO (Browser Helping Objects), lahko pričakujemo, da bodo policisti najbolj uspešni pri uporabnikih Internet Explorerja.

Bodo sedaj kriminalci pričeli uporabljati Mozillo?

26 komentarjev

Immunity, Inc. objavil raziskovalni članek o TC0 modernih operacijskih sistemov

Security Focus Online - Na Immunity, Inc. so objavili članek z naslovom Microsoft Windows: A lower Total Cost of 0wnership*, ki se poglablja v zahtevnost vdiranja v računalnike z različnimi operacijskimi sistemi in ugotavlja, da je še vedno daleč najcenejše vdiranje v Windows, vendar tudi ugotavljajo, da se stanje počasi izboljšuje.

* 0wnership izhaja iz besede 0wned, ki označuje računalniške sisteme, nad katerimi ima nadzor nekdo, ki ni legitimno prišel do takega nadzora.

6 komentarjev

Lahko noč, računalnik

Bcentral - Sam sem bil sicer dolgo časa zagret pristaš tega, da mora biti računalnik prižgan 24/7. Zadnje čase pa sta me začela oba računalnika motiti, predsvem namizni, prenosnik je skoraj tih. Tako sedaj zagovarjam politiko, da je bolje, če čez noč počivata.

Podobno tematiko so obdelali na BCentralu, kjer je avtor primerjal, koliko se lahko prihrani s tem, da računalnik ugasnete čez noč, in kako se izogniti nadležnemu nalaganju operacijskega sistema. Članek verjetno ne bo prepričal nikogar, ki bolj resno ubada s Setijem ali izkorišča hitropasovni dostop, je pa kljub temu lepo branje.

10 komentarjev

Ja, zdaj je pa Linux cenejši od Oken...

Australian IT - Kot sem že nekako navajen, si razne 'študije' o raznih 'stroških', kunštno imenovanimi TCO (total cost of ownership: skupni stroški lastništva, ki nastanejo zaradi nakupa, montaže ter vzdrževanja neke dobrine), rezultate kar podajajajo. Pred kratkim je bil tako 'Microsoft' informacijski sistem cenejši od Linuxaškega, po tokratni neodvisni študiji (tokrat se mi pa ni več dal navednic delat: saj se razumemo, ne?) pa se v podjetju z 250 mašinami v razdobju treh let slednji izkaže za 33 % cenejšega. No, če za vas statistika ni nek kredibilen podatek, pa en uren Klik!

Še to. Kot je Prešeren s svojim 28. letom stopil v svoje zrelo obdobje ustvarjanja, tako je v svojem 19. letu starosti mentalno umrl LordNinja ter se je reinkarniral kot Ziggga (Jaz!). Idiotism Per Sempre.

13 komentarjev

Linux cenejši?

Slashdot - Vsak ve, da je Linux praktično zastonj in da so Okna relativno draga. Prav tako večina ljudi ve, da je TOC (Total Cost of Ownership) bolj problematičen od cene samega programja. Torej cena administracije in podobnih reči.
Se je pa pojavila še ena zanimiva stvar, ki bi lahko tehnico izbire operacijskega sistema nagnila na stran Linuxa. Namreč zadnje čase se da zavarovati račualnike proti vsem mogočem, tudi proti hekerskim vdorom. Kdo bi si mislil, ampak zavarovalnice znajo računat. Zračunali so si, da je pri Windowsih vdorov toliko več, da zaradi tega pobirajo 5-15% večje zavarovalne premije. No zaenkrat to počne šele ena, ampak je pa zanimivo, ker imajo zagotovo najboljše podatke o samih količinah vdorov pri podjetjih. Seveda gre za vprašanje koliko je varen povprečen nameščen Windows ali Linux sistem in ne kako varno se da sistem zrihtat če človek zna.

4 komentarji