»

Devet desetin uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije Išči

Slashdot - Dan Russell, ki dela kot antropolog pri Googlovem iskalniku, je postregel z zelo zanimivo statistiko: 90 odstotkov ameriških uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije iskanja, do katere pridemo s pritiskom tipk Ctrl + F. To pomeni, da ti ljudje na dolgo iščejo in prebirajo cele dokumente, tudi kadar iščejo le eno ključno besedo. Russell ob tem pravi, da ga nepoznavanje osnovnih prijemov za delo z računalnikom, kamor gotovo sodijo tudi bližnjice za ukaze Izreži, Kopiraj, Prilepi, Razveljavi in Ponovi, vedno znova preseneča, čeprav je izjemno široko razširjeno.

Google se trudi, da bi na tem področju poskrbel za napredek. Tako so pripravili program, ki v kratkih lekcijah nauči učence...

77 komentarjev

Microsoft ukinja Bing Cashback

vir: E-week
E-week - Microsoft je napovedal, da bo z avgustom končal program Bing Cashback, s katerim so poizkušali uporabnike zvabiti z Googla na svoj iskalnik. Program so zagnali 22. maja 2008 (takrat še pod imenom Live Search Cashback) in je uporabnikom omogočal iskanje izdelkov po straneh različnih prodajalcev, uporabniki pa so z nakupi nabirali dobroimetje. Po ukinitvi storitve bodo imeli na voljo še eno leto časa, da dobroimetje porabijo.

Čeprav so k sodelovanju pritegnili na tisoče trgovinskih partnerjev, uporabniki programa niso vzeli za svojega, ugotavlja Microsoft. Yusuf Mehdi, ki je bil v Microsoftu pomočnik vodje tega projekta, poudarja, da se je Microsoft iz neuspelega projekta mnogo naučil in...

0 komentarjev

ZDA spet cilj obveščevalnega hekanja?

Schneier.com - Po navedbah TechWeb-a so neznani hekerji preko (ali pa iz) kitajskih strežnikov vdrli v Bureau of Industry and Security, ki je del ameriškega trgovinskega ministrstva.

Omenjeni urad je v ZDA zadolžen za izdajo izvoznih dovoljenj za tehnologije dvojne rabe. Proizvajalci tehnologij dvojne rabe, mednje se v ZDA štejejo tudi specializirane kriptografske naprave, morajo Uradu za industrijo in varnost v postopku prošnje za pridobitev licence predložiti detajlno dokumentacijo o svojem proizvodu. Posledica tega je, da omenjeni urad v svojih sistemih hrani obsežno zbirko občutljivih podatkov o kriptografskih in drugih tehnologijah dvojne rabe.

Glede na to, da je bilo na ameriške strežnike v preteklosti že izvedenih precej napadov za katerimi naj bi stala kitajska vojska in obveščevalne službe (najbolj znana je operacija Titan Rain), obstaja velika verjetnost, da je temu tako tudi tokrat.

A po drugi strani je primer poučen tudi iz vidika varnosti. Kriptografski produkti, ki so bili...

7 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev

Prenovljeni iskalnik MSN

vir: MSN
Slo-Tech - Po skoraj letu dni Microsoftovega sodelovanja z MSN, so izdelali iskalni pogon, ki v celoti temelji na njihovi lastni tehnologiji. Danes smo tako dočakali dokončano verzijo novega iskalnega pogona, ki je bil še do pred kratkim v preizkusni (beta) fazi.

Isklanik ponuja iskanje po spletu za različnimi stvarmi, kot so internetne strani, novice, slike, tečaji, video posnetki, pa iskanje po enciklopediji Encarta in ostalo. Prav tako ponuja grafični vmesnik za t.i. search builder, ki nam ponuja preciznejše iskanje, kar poveča možnost, da najdemo željeno informacijo.

V primeru, da uporabljate MSN orodno-vrstico, pa lahko na enem mestu iščete informacije po spletu...

30 komentarjev

MSN izdal svoj iskalnik

Gnome news - Pri Microsoftu so končno v odgovor Googlovemu Desktop Searchu izdali svoj iskalnik po lokalnih datotekah. Na TechWebu so šefa projekta Yosufa Mehdija povprašali kaj ima njihov, kar drugi nimajo.

Svoj izdelek so poimenovali "MSN Toolbar Suite", ker dobite v paketu več orodnih vrstic in namreč tri. Prva se namesti na namzije, druga v Outlook in tretja v Internet Explorer. Vse tri vrstice omogočajo iskanje tako po spletu, kot po informacijah na samem računalniku. Izpis pa ni tako enoten kot pri konkurentu.

Kar so tudi pri Microsoftu precej poudarili, je dejstvo, da naj bi bolj skrbeli za varnost kot pri Googlu. Tako to orodje ne zapisuje podatkov iz brskalnikovega predpomnilnika in tako prepreči, da bi kdorkoli izvedel, kaj je uporabnik gledal na spletu.

Mnenja uporabnikov pa se že krešejo. Precej jih je navdušenih, toda vseeno opozarjajo, da je vmesnik pri Googlovem iskalniku nekoliko preprostejši.

21 komentarjev

Google Desktop Search in PGP

Slo-Tech - Pred kratkim je Google izdal iskalnik za osebne računalnike poimenovan Google Desktop Search. Iskalnik išče datoteke po disku, med elektronsko pošto ter v medpomnilniku (cache). Uporabna zadeva? Vsekakor. A kot kaže tudi nevarna.

Eden izmed uporabnikov poštne liste PGP-USERS namreč poroča o eksperimentu, ki dokazuje, da uporaba programa PGP in Google Desktop Search-a ne gresta skupaj.

GDS namreč indeksira in v svoj pomnilnik doda vse dokumente, ki si jih uporabnik ogleda, tudi tiste, ki so zašifrirani (indeksira jih po tem, ko vnesete geslo), enako stori tudi z vsemi spletnimi stranmi, tudi tistimi, ki so zaščitene z geslom in uporabljajo SSL dostop. Celoten indeks pa GDS shrani na znano, nešifrirano in enostavno dostopno lokacijo na trdem disku, ki je seveda lahko dostopna tudi - hekerjem.

Test je potekal takole:
uporabnik je najprej ustvaril datoteko pptf.txt, jo zašifriral s PGP 8.1 in jo popolnoma izbrisal iz račnalnika (z 32-kratnim prehodom); na disku je ostala samo...

32 komentarjev

Iskanje lokalno, drugič

News.com - V zadnjih preteklih mesecih se je Google začel pospešeno seliti na druga področja. Eden najbolj odmevnih kosov njihove programske opreme je bil gotovo Google desktop search, za katerega se je sicer izkazalo, da ima nekaj varnostnih lukenj, a je vseeno prišel v precej množično uporabo. Prav tako so se že pojavile govorice o izdaji svojega Instant messenger programa.

To pa seveda nikakor ni všeč njegovemu najbližjemu konkurentu, MSNju, saj mu število uporabnikov počasi, ampak vztrajno pada. Zato so se odločili za svojo protiofenzivo in to z izdajo svojega lastnega programčka za lokalno iskanje, ki deluje na podoben način kot Googlov. Samo orodje je bilo v razvoju že dlje časa, saj so tehnologijo predstavili že v juliju, medtem ko je izid Google Desktop Searcha vplival na to, da so razvoj pospešili ter točneje določili datum izida. Odločili so se, da bodo orodje izdali do konca tega leta in s tem neposredno konkurirali Googlu.

Medtem pa je tudi Yahoo! že objavil začetek razvoja...

11 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev