»

Disney+ v prvem dnevu zbral 10 milijonov naročnikov

Slo-Tech -
Nova pretočna TV storitev korporacije Disney je z oddajanjem začela včeraj po našem času. Z nekaj kolcanja, strežniki namreč niso dohajali navala uporabnikov, zato številni med njimi niso mogli vzpostaviti povezave s storitvijo, kljub temu, da je bil začetek oddajanja geografsko omejen na ZDA, Kanado in Nizozemsko. Predstavniki podjetja so zdaj z nemalo ponosa sporočili, da so v prvih 24 urah zbrali več kot 10 milijonov uporabnikov. Apptopia pa poroča, da je aplikacija Disney+ te dni najpogosteje prenesen app na spletnih tržnicah.

Da številke postavimo v kontekst povejmo, da je podjetje svojim vlagateljem v prvem letu obljubilo pridobiti med 10 in 18 milijonov uporabnikov, do leta 2024 pa med 60 in 90 milijonov, ergo, začetek je bil zares odličen.

Uporabnike je najprej privabila nizka cena - za slabih sedem dolarjev mesečno si je namreč mogoče ogledati malone kompletno Disneyjevo in Marvellovo dosedanjo produkcijo - posebej za Američane pa je mamljiva tudi paketna ponudba...

50 komentarjev

Filmi na nosilcih Blu-ray ne nujno boljši od DVD-jev

The Register - Na enoslojni DVD lahko zapišemo 4,7 GB, medtem ko jih enoslojni enostranski Blu-ray sprejme 25 GB, bolj koncentrirane različice pa dvakrat ali celo štirikrat več. V teoriji bi torej morali filmi na nosilcih Blu-ray biti posneti v bistveno višji kvaliteti. Na Which? so testirali, koliko se razlika v kapaciteti dejansko odrazi v boljši sliki. Bili so razočarani.

Čeprav zmore DVD le 576p in Blu-Ray 1080p, na testu pri polovici filmov razlike ni bilo opaziti. Primerjali so 17 filmov iz različnih studiev in različnih časovnih obdobij, ki so bili izdani na obeh nosilcih. Ugotovili so, da je slaba polovica primerkov imela na medijih Blu-ray bistveno boljšo sliko (Casino Royale in Avatar sta naravnost blestela, pa...

38 komentarjev

Glavni ključ za HDCP pristen

PC Magazine - Intel je potrdil, da je ta teden objavljeni glavni ključ za HDCP pristen. To je po dveh dneh preiskave objavil njihov tiskovni predstavnik Tom Waldrop, ki je dodal, da so objavljeni ključ preizkusili in da je z njim resnično moč generirati veljavne ključe za izdelke. To pomeni, da je odslej moč neomejeno kopirati vse diske Blu-Ray, ki so zaščiteni s HDCP-jem. Intel predpostavlja, da bodo hekerji vedno izdelali svoje računalniške čipe, ki bodo imeli vgrajen glavni ključ, medtem ko je programski dekodirnik manj verjeten.

13 komentarjev

Pioneer predstavil Blu-ray zapisovalnik

AnandTech - Tudi Pioneer je po novem v družbi modrih s svojim prvim Blu-ray zapisovalcem, predstavljenim nedavno. Naprava zna diske zapisovati in prepisovati, znajde se z dvoplastnimi mediji, podpira pa tudi DVD + in - standard. Manjka DVD-RAM podpora, še bolj presenetljivo pa je, da pogon ne zna brati (še vedno zelo razširjenih) CD medijev!



Kdaj bo enoto mogoče kupiti, se še ne ve, prav tako pa je neznana tudi cena, ki bo gotovo kar zasoljena. Če se spomnimo, je bilo enako z DVD standardom, a do danes so cene močno padle, torej ne vidim razloga, da se ne bi enako zgodilo tudi z Blu-rayem.

Izgleda, da je tretji laser, ki bi omogočil branje CDjev, predrag.

26 komentarjev

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Kdo bo zmagovalec?

Daily Yomiuri - Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.



Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi...

16 komentarjev

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev

Toshiba izdelala dvoslojne nosilce DVD/HD DVD

Google News - Toshiba je v sodelovanju s podjetjem Memory-Tech predstavila nove nosilce. Enostranski dvoslojni nosilec na zunanjo plast, bližjo optični glavi, shranjuje podatke v obliki DVD, na spodnjo pa v obliki HD DVD. Kapaciteta plasti DVD znaša 4,7 GB, HD DVD pa 15 GB. Na srečo bodo medij z lahkoto prebirali tudi obstoječi predvajalniki DVD, seveda samo po zunanji plasti. Kombinacija obeh slojev je mikavna tudi za ponudnike vsebin, saj lahko na sloj HD DVD shranijo film, na DVD pa promocijske posnetke, glasbo ipd.

4 komentarji

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v...

25 komentarjev

Sony je za PlayStation 3 izbral Blu-ray

The Register - Sony je potrdil, da bo nova in težko pričakovana igralna konzola PlayStation 3 še posebej novodobna tudi na področju prenosnih medijev, saj bodo v svojo napravo vgradilih optično enoto Blu-ray. Trenutno še ni znano, ali bo enota samo za branje ali bo tudi zapisovalec. Verjetno bo nanjo moč spraviti do 50 GB podatkov, saj bo v času izida PlayStation 3 že na voljo nova generacija diskov Blu-ray. Sony se je za novo tehnologijo odločil zato, da bi uporabnikom omogočil visoko kvaliteto video-vsebin.

Žal pa je tehnologija Blu-ray še vedno nezdružljiva s trenutno tehnologijo DVD, zato je vprašanje, ali ne namerava Sony vgraditi celo dodatne enote DVD, ki bi zagotavljala združljivost za nazaj; ne samo za video-posnetke, ampak tudi za igre. Morda pa bodo uporabili enoto z dvema laserjema, ki se bo znala rokovati z obema vrstama optičnih medijev. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

18 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

MRAM -- Mamljiv, Revolucionaren in ... Ah ... Mojstrski

Strokovnjaki v akciji!

CNN.com - Si predstavljate svet, v katerem je veliko računalnikov, tako veliko, da jih je več kot Zemljanov, pa čeprav so si med seboj različni, tako različni, da so nekateri veliki kot skala, drugi majhni kot dlan, tretji pa prav majceni, tako majhni kot drobtinica kruha, a vendarle imajo vsi nekaj skupnega, kar naredi ta svet, kljub nasičenosti in raznolikosti, še vedno preprost in ne kompliciran, tako komplicirana kot je komplicirana ta poved?

Ja, tak svet si je težko predstavljati, a strokovnjaki podjetij IBM in Infineon so naredili pomemben korak v njegovi evoluciji, pomagala pa so jim tudi podjetja Toshiba, Motorola in NEC. Predstavili so tehnologijo MRAM -- Magnetic Random Access...

25 komentarjev