» »

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev

boštjan ::

moje osebno mnenje je,da trenutno ni velike zmede,ker vsi dvd pekači podpirajo oba formata.Če pa se res ne bodo zedinili glede BR in HD DVD,pol pa mislim,da bo kar vlka zmeda. še primerjava
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

AtaStrumf ::

Ampak res kakšna zmeda. Saj se ve kaj je boljše: DVD+R :D.

lukanium ::

No saj... trenutno je zmeda res obvladljiva, ker dejansko vsi sodobni pekači podpirajo tako - kot +
DVD-RAM pa je itak obsolete ;)

Še kako leto nazaj pa je bilo kr drugače. Recimo na mojem 9 mesecev starem laptopu sem želel imeti DVD pekač in v svetem prepričanju, da itak podpira vse standarde, sploh nisem pogledal njegovih specifikacij. Eee, wrong move. Podpira mi samo DVD-R(W), kar pri trenutni poplavi + medijev ni preveč fajn.

Za vse, ki se do sedaj še niso ubadali s to tematiko, pa jih morda zanima - pregled trenutnih DVD formatov in par dni star test praznih DVD medijev.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

MrStein ::

Če se že o tem pogovarjamo :
A DVD+R sploh ne podpira simulacije, ali pa je to posebnost mojega pekača (ali Nero-ta) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Quikee ::

Ne.. DVD+R ne podpira simulacije... razen ce mas BenQ-ja in QSuite =P

SebaR ::

To poenotenje bi bla kul zadevca, se tudi tistim manj veščim ne bo treba ubadat z:'kak za hudiča je ta plošček za filme gledat???' :D
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Quikee ::

Ma prej bi se zmenli pa bi gradili na skupnem standardu samo nee... zdaj ko je ze skoraj prepozno hocejo nekaj na hitro naredit.

B-D_ ::

DVD HD, blueray in podobna jajca so popolnoma ista fora kot 3,5diskete in njim sledeči ZIP drive...

Vsi majo že DVD in zlo majhen promil folka realno potrebuje medije na katere lahko že na 2 ali 3 komade shranijo kompletno vsebino njihovih trdih diskov. Zipdrajv se ni prijel ravno zato + zaradi psiho cen in nerazširjenosti, guess what se bo tokrat zgodilo?

Quikee ::

Sej ni primarno pri HD-DVD in Blu-Ray backup svojega HD-ja ampak filmi v HDTV kvaliteti za katero so DVD-ji premajhni. Pri nas HDTV se ni razsirjen ampak drugot po svetu pa je.. zato uspeh HD-DVD-ja in Blu-Ray-a sploh ni vprasljiv. Ce bi blo to res da se ne bi HD-DVD ali Blu-Ray prijela potem se tudi DVD ne bi saj so CD-ji za takratne case bili cisto dovol. Kar se tice cen HD-DVD-ja in Blu-Raya bodo na zacetku zasoljene... isto kot DVD-ji na zacetku ampak cez cas bodo pa postali dostopni sirsim mnozicam in se bo zgodilo isto kot se dandanes dogaja s CD-ji ko jih DVD-ji uspesno izpodrivajo. Mislis kdo bo te se snemal kaj na CD-je ce lahko na DVD-je, ki imajo vecjo kapaciteto in so DVD mediji po ceni podobni CD medijem.

Edino kaj se lahko zgodi je da bo en standard prevladal in se bo uporabljalo samo njega v primeru da se nekak ne bi mogli zmenit.

ZIP drive pa bi se mogoce celo prijel ce ne bi bilo CD-ja ki ga je totalno pokopal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Quikee ()

Mavrik ::

Samo toliko... v tistem linku do primerjave piše da imajo BluRayi oblekice. Po novem kolikor vem jih več nimajo zaradi določenega novega premaza za zaščito medijev (vem da sem še pisal novico o tem a je zdaj zaboga ne najdem).
The truth is rarely pure and never simple.

Quikee ::

A to mislis oni link na CDFreaks ?
Sej pa pise tam:

"At first the BD discs were supposed to require a cartridge or a special coating to protect the disc, but later this idea was abandoned. Furthermore, TDK has managed to develop a hard coating that complies with the Blu-ray specifications for the disc, this should make a BD more resistant to damage and fingerprints than a current DVD."

lukanium ::

Tukaj je ta novica o TDKjevi odlični pogruntavščini.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Quikee ::

Pa se je le zgodilo...
"The Japanese newspaper on Thursday published news that Sony and Toshiba are expected to make an announcement later this month that they have abandoned the Blu-ray and HD-DVD formats respectively and are working on a new medium that will bring together both standards."
Link

boštjan ::

to,končno je nekoga pamet srečala.zdaj pa bo dosti manj vprašanj,kaj je bolje.
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Quikee ::

Hehe ja samo problem je ker en standard iz dveh zelo razlicnih tudi ne naredis tak cez noc. HD-DVD in Blu-Ray bi na koncu tega leta izsla... zdaj pa ko so ju ukinili je vprasanje kdaj bo ta skupen standard izsel.. vrjetno se kako leto ali vec ne. Bo pa ql ker ce bodo iz obeh standardov najboljse lastnosti uporabli pri skupnem. =)

BTW. TDK je napovedal DL medije (2.4x DVD+R DL IN 4x DVD-R DL)... upam da jim bo kmalu sledil tudi Taiyo Yuden. Vecja je konkurenca.. bolj bodo cene padle. Zdaj zaradi takega razpleta imajo DVD+-R DL mediji priloznost, da se bolj razsirijo in ne postanejo le neka kratkotrajna stopnja pred HD-DVD in Blu-Ray. =)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
436622 (3681) Invictus
»

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
12515294 (11262) SmeskoSnezak
»

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
353695 (3531) BigFoot
»

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
236060 (4438) Jaffa
»

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
154374 (3527) Quikee

Več podobnih tem