»

Spletna glasbena prodajalna zabavaj.se je prenehala z delovanjem

Slo-Tech - Apple je s svojo spletno prodajalno iTMS nedvomno služil kot navdih za nove poslovne modele podjetjem širom po svetu. Med njimi se je poizkusil tudi slovenski operater mobilne telefonije, Mobitel, ki je prek portala zabavaj.se ponujal prenos posameznih skladb (seveda prav izdatno obogatenih z DRM-jem), v protivrednosti enega eura, za 0,004 eura pa je bilo na voljo enkratno poslušanje skladbe.

Pred časom je Slo-Tech izvedel anketo o tem, koliko njegovih uporabnikov je kupilo posamezno skladbo na podobnih servisih.

Ste na spletnih servisih (zabavaj.se, iTMS,) že kupili posamezno skladbo?
Ne.97%
(1100)
Da.3%
(31)
Skupaj glasov: 1131


Četudi ne gre za reprezentativen vzorec...

82 komentarjev

Nova anketa: Ste na spletnih servisih (iTMS, zabavaj.se) že kupili posamezno skladbo?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali (še) kupujete tiskane revije, namenjene vsebinam o IT. Kot kažejo rezultati, skoraj polovici glasujočih ustreza kakovost in količina teh vsebin na spletu.

Tiskane revije, namenjene vsebinam o IT:
ne kupujem48%
(508)
občasno kupim30%
(317)
sem naročnik14%
(151)
redno kupujem8%
(89)
Skupaj glasov: 1065


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali ste na spletnih servisih, npr. zabavaj.se (samo z IE, ki je DRM-ju prijazen) že kupili posamezno skladbo?

13 komentarjev

Knjiga Security Engineering na voljo brezplačno

Schneier.com - Ross Anderson, avtor ene najbolj znanih knjig o informacijski varnosti Security Engineering, se je v dogovoru z založbo, ki je knjigo izdala odločil, da bo knjigo brezplačno objavil na internetu.



Knjiga pokriva številna področja varnosti informacijskih sistemov, je napisana razumljivo (Andersonov namen je bil napisati knjigo za čim širšo publiko) in vsebuje številne zanimive primere. Knjigo lahko po poglavjih iz spleta prenesete brezplačno in popolnoma zakonito.

Veliko užitkov pri branju.

3 komentarji

Windows in Linux skupaj?

Microsoft - Ena malce drugačna novica, ki, za spremembo, ne govori o večnem nasprotju in rivalstvu med Microsoftom in Linux skupnostmi, temveč o sodelovanju.

Microsoft je objavil namero o sodelovanju pri projektu s podjetjem XenSource, kjer namerava ponuditi podporo skupnosti Xen pri razvoju odprtokodne programske opreme za virtualizacijo operativnih sistemov.

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.
Ne glede kaj je v ozadju, se bosta oba nasprotujoča si tabora malce zbližala in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

33 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev

Nova spletna glasbena trgovina pri nas

Slo-Tech - Z današnjim dnem je Mobitel odprl svojo spletno trgovino zabavaj.se za prodajo glasbe prek spleta skupaj s sodelovanjem podjetja On Demand Distribution (OD2), ki je skupaj z Microsoftom v tem poslu vzpostavil konkurenco Applovemu servisu iTunes. Trgovina vsebuje kar 900.000 pesmi.

Cena točke je 1 SIT, predvajanje pesmi stane 1 točko (1 SIT), prenos na računalnik pa 240 točk. Plačilo je za mobiuporabnike in naročnike Mobitel GSM/UMTS možno z nakupom točk prek SMS sporočil ali z Visa oziroma Mastercard kartico.

Pred nakupom je možno brezplačno poslušati 30 sekundni odlomek pesmi, vse pesmi pa so v formatu WMA ( Windows Media Audio), ki pa onemogoča kopiranje pesmi na drug računalnik.

Glasbene datoteke svetovno znanih izvajalcev. Legalne, visokokakovostne, zavarovane pred virusi.

87 komentarjev

Lokacijsko sledenje

Mobitel - Največji operater mobilne telefonije v Sloveniji, Mobitel, je pred dnevi vsem naročnikom in mobiuporabnikom ponudil storitev "lokacijsko sledenje". Po domače povedano gre za storitev, ki nam omogoča, da preko SMS sporočila določimo karseda natančen geografski položaj, kjer se trenutno nahajamo. Zadeva pa je odvisna tudi od samih baznih postaj. Več jih je v dometu našega GSMa, bolj natančno nam sistem lahko določi trenutni položaj. Da pa zadeva ne bo slišati tako zapletena, še en primer:

Uporabnik (recimo da še nikoli ni bil v Ljubljani in se izgubi :D) pošlje SMS sporočilo s ključno besedo "lokac" na številko 1919. Že čez nekaj trenutkov dobi povratno sporočilo, ki se glasi: "Vaša trenutna lokacija je blizu cetrti BEZIGRAD in CENTER, mesto LJUBLJANA, regija OSREDNJA SLOVENIJA." Glede na to, da pa Slovenija niti ni tako velika in da zadeva sploh ni poceni (za naročnike stane zahteva za eno informacijo o sledenju 60 sit, za mobiuporabnike pa 64 sit), bo verjetno marsikateri uporabnik...

22 komentarjev