»

Intervju z Joanno Rutkowsko

Joanna Rutkowska

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so pred kratkim objavili intervju z Joanno Rutkowsko.Gre za direktorico podjetja Invisible Things Lab, ki se ukvarja z raziskovanjem na področju varnosti računalniških sistemov, predvsem z raziskavami prikrivanja zlonamerne programske kode. Rutkowska je tudi avtorica znanega programa BluePill, rootkita, ki se skrije v sistem s pomočjo AMD-V in Intel VT virtualizacijske...

54 komentarjev

Hitachi: 1 terabajt!

Slashdot - Hitachi Global Storage, potomec slovitega IBM-ovega oddelka za razvoj trdih diskov, je oznanil prihod prvih diskov z zgodovinsko kapaciteto 1 TB! Razvili so posebno tehnologijo 3D-zapisa, ki bitov ne prebira in zapisuje le v horizontalni ravnini, pač pa ji dodaja še tretjo razsežnost. Na kvadratni palec je na ta način moč shraniti do 230 gigabitov, kar v praksi pomeni, da bi na Microdrive v iPod minijih lahko zapisali do 20 GB podatkov.

34 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Po poročanju RTV Slovenija so podjetja Vega, Simobil, Voljatel, Incotel, In.life, Amis in K2.net skupaj ustanovila Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi pomagal "še bolj" liberalizirati domači trg elektronskih komunikacij.

Morda pa bi si moral kak uradnik na pravem položaju vzeti nekaj minut odmora in prebrati kako sorodno temo na Slashdotu, kjer so izpostavili Južno Korejo kot zgleden primer liberaliziranega trga elektronskih komunikacij. Tam je namreč država nadzirala razvoj in izgradnjo državne hrbtenične strukture za telekomunikacije.

Forum alternativnih ponudnikov je vlado in Evropsko komisijo že pozval k praktičnemu udejanjanju tako slovenske kot evropske zakonodaje.

7 komentarjev

Nič več Outlook Expressa

ZDNet - ZDNet poroča, da je redmondski velikan Microsoft uradno potrdil, da nepreklicno končujejo z razvojem Outlook Expressa, ki je zavoljo integracije v vse novejše Windows sisteme zagotovo eden najbolj široko uporabljanih klientov za elektronsko pošto in prebiranje USENET skupin. Predstavniki Microsofta so še dejali, da to ne pomeni, da Outlook Expressa sploh ne bo več, marveč pomeni, da bo ostal, kjer je, saj vanj ne vlagajo več dela. Microsoft sedaj želi, da bi postopoma prešli vsi uporabniki Outlook Expressa na polni Outlook, del Office paketa. Spomnimo se še, da je Microsoft že maja objavil, da ne bodo več ponujali samostojnih verzij Internet Explorerja, temveč bodo nove na voljo samo še z novimi operacijskimi sistemi. Več o tem.

38 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

Intervju z Richardom Huddyem

Slo-Tech - Slo-Tech svojim zvestim bralcem, bralkam in vesoljcem pripravlja intervju z enim izmed najboljših ljudi s področja računalniške grafike današnjega časa -- gospodom Richardom Huddyem. Richard Huddy je s skoraj dvajsetimi leti prakse na področju računalniške grafike eden izmed najbolj spoštovanih predavateljev na konferencah za programerje iger, kot je naprimer GDC ( Game Developers Conference). Lani je tako po štirih letih pri nVidii zapustil delo v oddelku za stike s programerji in z nekaj sodelavci ustanovil podjetje Code Mafia, ki se je kmalu povezalo z ATIjem. Richard Huddy je tako sedaj odgovoren za stike s programerji za ATI. Svoja vprašanja lahko zastavite v temi v forumu.

0 komentarjev