»

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Na internet ušel del izvorne kode Windows 10

Slo-Tech - Na internet je pobegnil del izvorne kode Windows 10, poroča The Register. Obseg dostopne izvorne kode je še nejasen, ker The Register navaja 32 TB, spletna stran BetaArchive, kjer je bil arhiv dostopen, pa trdi, da gre za 1,2 GB podatkov. Koda, ki je bila dostopna na FTP strežniku BetaArchive, je del Microsoftovega Shared Source Kit, v okviru katerega lahko države, podjetja in drugi upravičenci zaprosijo za vpogled v izvorno kodo. Poleg izvorne kode je bil v paketu še Windows 10 Mobile Adaption Kit, nekaj verzij Windows 10 Creators Update in nekaj verzij Windows 10 za platformo ARM.

Microsoftov tiskovni predstavnik je dejal, da je pregled potrdil, da je objavljena koda predstavljala del kode, ki je OEM-om in partnerjem dostopna v okviru Shared Source Initiative. V...

33 komentarjev

VMwaru ušla izvorna koda

Poleg kode so ušla tudi elektronska sporočila.

Slo-Tech - Heker z vzdevkom Hardcore Charlie je že 8. aprila na Pastebinu objavil dele izvorne kode, ki naj bi pripadali VMwarovemu programu virtualizacijo ESX. Sedaj je VMWare uradno potrdil, da je objavljena koda resnično izvorna koda ESX, ki so jo ukradli kitajskemu paradržavnemu podjetju. Sicer gre za starejšo verzijo programa, ki pa je še vedno precej v rabi. Incident že preiskujejo.

ESX je je tako imenovani hipervizorski...

10 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

Tatovi izvorne kode HL2 za zapahi

GameSpot - GameSpot poroča, da so iz programerske hiše Valve sporočili, da so represivni organi v večih državah priprli državljane, ki so osumljeni kraje izvorne kode prihajajoče igre Half Life 2. Zaradi interesa preiskave več podrobnosti niso razkrili.

Če nič drugega pa bodo s tem dejanjem vsaj delno utišali govorice, da so izvorno kodo v javnost izpustili kar avtorji sami. Naj se spomnimo, da je izvorna koda prišla v javnost praktično pred samim izidom igre. Analiza, ki jo je skupnost opravila je pokazala, da je bil takrat izdelek še dale od tega, da bi bil pripravljen za širšo javnost. Sedanji predvideni rok izdaje je 2. september (2004).

Upajmo, da so v enem letu uspeli popraviti škodo, ki jim jo je povzročila kraja izvorne kode ...

20 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Mali mehki ga malo kaka naokoli

Vnunet - Sodeč po tem članku nam postane jasno, kakšen poslovni partner je lahko Microsoft. Angleški proizvajalec mobilnih telefonov, Sendo, ki je Microsoftu dobesedno odprl vse možnosti prodora v trg mobilnih telefonov, je pred dnevi pogodbo z redmondskim velikanom prekinil ter za nameček proti njemu vložil tožbo. Razlog za to naj bi bilo izdajanje tehničnih skrivnosti konkurenci. Hkrati se Sendu zdi tudi nepošteno ter nerazumljivo, kako jim je lahko njihov ključni partner odrekal vpogled v izvorno kodo, ki bi tekla na njihovih aparatih. Klik!

5 komentarjev