»

Nemci bi uvedli kartice brez magnetnega traku

Heise - V boju proti zlorabam plačilnih kartic, ki so v preteklem letu po vsem svetu skokovito narasle (predvsem skimming, to je kopiranje magnetnega zapisa in PIN-a), bodo Nemci počasi prešli na uporabo kartic brez magnetnega traku. Ker se od letošnjega leta v evrskem prostoru pri transakcijah na bankomatih uporablja EMV-čip, je po poročanju Frankfurter Allgemeinze Sonntagszeitunga nemška zvezna policija (nem. Bundeskriminalamt) bankam priporočila, da začnejo izdajati kartice brez magnetnega zapisa. Isti podatki kot na magnetnem traku so namreč tudi v čipu, od koder jih je dosti teže prebrati.

Za komitente, ki potrebujejo tudi kartice za v neevrske države, pa bankam...

23 komentarjev

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

Konec DES-a

Slashdot - Ameriški NIST se je končno odločil narediti to, kar je bilo načrtovano že za leto 1987: ukinitev šifrirnega algoritma DES, ker ne zagotavlja več varnosti.

DES (Data Encryption Standard), ki so ga leta 1971 razvili pri IBM, je leta 1977 postal ameriški šifrirni standard. Seveda je bil pred tem deležen še manjših "popravkov" s strani ameriške tajne službe NSA, zaradi česar je Johnu Gillmoru iz EFF leta 1998 uspelo z uporabo DES Crackerja razbiti DES v pičlih 22 urah. Uporabljale so ga večnoma banke, nekatere njegove različice, npr. Triple DES pa se še vedno uporabljajo tudi v Sloveniji.

Leta 2000 je DES zamenjal AES, ki (vsaj zaenkrat) zagotavlja precej višjo stopnjo varnosti.

0 komentarjev

Bodo IBM tožili zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti ...

The inquirer - ... med drugo svetovno vojno, kajpak? The Inquirer poroča, da je švicarsko sodišče dalo zeleno luč Romom, da tožijo IBM zaradi domnevnega sodelovanja z nacistično vlado med drugo svetovno vojno, medtem ko se sodišče nižje stopnje lani ni moglo odločiti. Zakaj, povprašate? Med drugo svetovno vojno je imel IBM sedež v Ženevi, kjer so, čeprav naj bi vedeli, kaj se dogajali v taboriščih, z nacisti sodelovali in jim priskrbeli luknjane kartice, ki naj bi jim olajšale pobijanje. Če bo iz vsega skupaj sploh kaj, bomo videli. The Inquirer.

51 komentarjev

Slike ATIjevega R360

R360

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X- Bit Labs se je pojavila ena prvih slik kartice, na kateri se bohoti ATIjev nov umotvor, ki sliši na ime R360. Specifikacije kartice si lahko pogledate v povezani novici, tokrat si raje oglejmo, kaj bo hladilo blazno hiter GPU in 128 ali 256 MB prav tako hitrega RAMa.

Hladilnik je, po sliki sodeč, povsem iz bakra, nanj pa je pritrjen zelo velik ventilator, kar verjetno pomeni tiho delovanje, hkrati pa bo kartica ostala hladna. Zraven tega pa je inženirjem uspelo ohranit višino hladilnika na minimumu, tako da le-ta ne ovira sosednjih PCI rež.

8 komentarjev

Kako narediti Tech Site? *g*

The Tech Zone - Malo bosa, ja, na eno od tech strani dati poročilo druge tech strani o tem, kako se tech strani sploh dela. Ironično, a smiselno. Torej - devetstranski, zelo obsežen, članek, ki vas dobesedno popelje čez vse procese delanja svojega izuma, na katerem boste sami testirali trdino - od registracije domene, vpisovanja v iskalnike, oglaševanja, pridobivanja materiala, ipd. Ko sem bral članek, sem se zazrl tako v daljno kot ne tako daljno preteklost Slo-Techa in ugotovil - da nam sploh ni šlo tako slabo . Še naprej nas berite.

2 komentarja

LCD-ji nekoč in danes

Hardware Extreme - Ste si že večkrat želeli, da bi nadgradili svoje precej šibko znanje o LCD-jih, ali pa bi si radi le osvežili že rahlo pozabljeno? Če je temu tako, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Večina članka govori o uporabi LCD-jev, njihovemu delovanju, dobrih in slabih lastnostih, nekaj malega pa je tudi zgodovine. Če povzamem na kratko, LCD zaslone je izumil človek z imenom Fergason. Kot se za prototipe spodobi, tudi prvi LCD zaslon ni bil čisto nič podoben današnjim. Prototip je žrl električno energijo kot nor, imel je precej omejeno življenjsko dobo, pa še slab kontrast povrhu. LCD-je so prvič prikazali v javnosti leta 1971 in ljudstvo jih je za čuda sprejelo. Kmalu so se malce bolj dodelani LCD-ji začeli pojavljati v kalkulatorjih, urah, ... in seveda pri računalnikih. LCD-ji so se obdržali do danes in napovedujejo prevlado med zasloni. Imajo odlike (ostrina, kontrast, majhnost ...), kot tudi slabosti (cena, "mrtvi piksli", ...). Razlog, da se LCD-ji še niso množično razširili je...

2 komentarja