»

Ustanovitelj The Pirate Baya zagnal plačljivo stran

TG Daily - V primerjavi z daleč najbolj znano spletno stranjo, namenjeno nedovoljenemu deljenju datotek, eden izmed ustanoviteljev The Pirate Baya, Peter Sunde, pripravlja popolnoma nov koncept za plačevanje vsebin na spletu. Flattr.com, ki je zaenkrat še v beta stadiju in naj bi bil celemu svetu dostopen že prihodnji mesec, bo za članstvo mesečno računal 2 € mesečno, v zameno pa bo ponujal vsebine na spletu, npr. prispevke na blogih, glasbo, itd. V teoriji na Flattr.com ne bo nobene vsebine oz. bodo na njej zbrane le povezave s celotnega spleta. Celoten sistem bo deloval na podoben način, kot Digg, katerega namen je prepričati uporabnike, da je neka vsebina na spletu res dobra. Blogerji, glasbeniki oz. kdorkoli drug, ki ustvarja vsebine na...

43 komentarjev

Intervju s Slončkom

Slo-Tech - Tistim, ki so se že srečali s širnimi prostranstvi internetnih travnikov in kosilnico z imenom BitTorrent, je najbrž poznana Suprnova, ki je omogočala vstop v obljubljeno zeleno deželo.

Omenjena zvezdna eksplozija, ki je na dan zabeležila tudi do milijon in pol obiskov, je kmalu zmotila druščino gospodov mrkih pogledov. Ti so posebej grde poglede namenili tudi slovenskim varuhom reda, ki so nato leta 2005 zaplenili in zapečatili vhodna vrata v zeleno deželo. S tem pa je prišel tudi konec vrat, saj je njihov skrbnik klonil pod pritiskom temnih sil. Tudi kasnejša rehabilitacija ni pomagala. Nekdanji skrbnik se je zato odločil Suprnovo prepustiti gusarskim Švedom, sam pa je že odpotoval v Združene države Amerike, kjer namerava študirati in iskati službo pri nekdanjih sovražnikih.

To in še več je Andrej Preston aka Slonček zaupal Janiju Severju v več kot polurnem video intervjuju.

Vsem vrtnarjem in koscem ogled intervjuja zelo priporočamo.

91 komentarjev

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.



Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Video intervju z očetom Wikipedije

Jimmy Wales med intervjujem na festivalu Ars Electronica, Linz, Avstrija

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Da ne boste govorili, da je RTV prispevek stran vržen denar, je tu nekaj zanimivega tudi za Slo-techerje. Tole je bil že del ene od prejšnjih novic, a se morda splača na zanimivost bolj eksplicitno opozoriti.

Torej v oddaji RR na TVS smo na spletu objavili celotne nezmontirane intervjuje z nekaterimi protagonisti idej prostih informacij in kreativnih del na spletu. Najzanimivejši med njimi je verjetno intervju z Jimmyem Walesom, očetom Wikipedije. V RealVideu ga lahko dobite na tem naslovu.

Na voljo pa so še intervjuji z Paulo Le Dieu, vodjo projekta BBC Creative Archive, Blashkom, glasbenikom odprtokodne hrvaške založbe Egoboobits in govor profesorja Lawrenca...

10 komentarjev

Intervju s Slončkom

Slyck News - Na spletni strani Slyck so objavili zanimiv intervju s s skrbnikom razvpite strani, s katere si lahko uporabniki prenesejo torrente, ki jih potrebujejo, da začnejo prenos različnih vsebin s spleta po omrežju Bit Torrent. S Slončkom, ki je naše gore list, so se pogovarjali o začetkih delovanja njegove strani, o vizijah in tudi o legalnih problemih. Klik!

35 komentarjev

Tudi Slovenci znamo...

Slo-Tech - ...delati igre, takšne in drugačne. Ni jih nastalo veliko takšnih, ki bi bile naše gore list, zato smo lahko še toliko bolj veseli, če katera sploh uzre luč sveta. Kakršna koli že. Tale tukaj spada v zvrst arkadnih iger, registracija pa znaša 18 zelencev. So jo pa za Slovence precej znižali, kar je pohvalno. Sicer na točno 1.111 slovenskih sitov. Komur je torej ta zvrst všeč, brž podpret slovensko igračarsko sceno! :D Preizkusni vunpoteg, porečete? Klik!

3 komentarji