»

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Yahoo! vrača PHP

reddit - Odlsej bodo vsi Yahoojevi spletni servisi vračali rezultate tudi kot serializiran PHP (večinoma tabele rezultatov), če v zahtevek dodate še argument output=php.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se odločili za kakšen bolj neutralen format, recimo JSON, ampak glede na to, da PHP serializira podatkovne strukture kot ASCII besedilo, jih ni težko predelati v vašemu omiljenemu jeziku berljivo obliko. Uporabniki Pythona imamo takšno knjižnico že spisano.

3 komentarji

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

3D na dlančnikih

OSNews - Igranje 3D iger na dlančnikih ni bilo nikoli posebno popularno. Glavni krivec za to je slaba podprtost 3D tehnologije s strani operacijskega sistema, ki teče na veliki večini žepnih računalnikov, Windows CE oziroma Windows Mobile.

Microsoft se je odločil temu narediti konec, ter tako izdal nov operacijski sistem za dlančnike, imenovan Windows Mobile 5. Windows Mobile tako ponuja izboljšano podporo DirectX knjižicam, ki so danes temelj večine 3D iger.

Zmogljivosti svojega novega izdeleka so prikazali na Dellovem dlančniku x50v, ki po mnenju mnogih velja za najhitrejši tovrstni izdelek. 624 megaherčnemu XScale procesorju je grafiko pomagala prikazovati 16MB Intelova 3D kartica. Rezultati so zelo impresivni in vse kaže, da se nam obeta nov boj, saj konkurenca na področju žepnih igralnih naprav že obstaja (Nintendo Game Boy Advance, Nokia N-Gage).

Intelova 3D demonstracija
Intelova predstavitev videa
Dellova predstavitev 3D igre

12 komentarjev

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Mozillazine - Nov iskalnik A9, ki si ga lasti Amazon.com, odslej ponuja orodno vrstico tudi za brskalnik Firefox. Vrstico namestimo kot običajno razširitev za Firefox. V predstavitvi nove razširitve so avtorji zapisali, da je bila med najpogostejšimi željami uporabnikov. Na naklonjenost slednjim s strani podjetja pa kaže že oglas na prvi strani iskalnika in prednostna vloga Firefoxa na strani s predstavitvijo vrstice.

Za podoben korak so se odločili tudi pri Yahoo!-ju. Trenutno smo ob obisku toolbar.yahoo.com preusmerjeni na neuradni Yahoo! Companion for Mozilla, ob obisku beta.toolbar.yahoo.com pa na neuradno vrstico Yahoo! za Firefox.

Še nekaj orodnih vrstic iskalnikov za Firefox.

Še en razlog več za udeležbo današnje prireditve!

8 komentarjev

Amazon.com in A9 proti Googlu

Google News - Spletna trgovina Amazon.com ponuja 1,57 odstotkov popusta pri nakupu vseh izdelkov, če postanete registriran uporabnik njihovega novega spletnega iskalnika A9.com. Registracija je brezplačna, zato želi podjetje s popustom iskalnik približati širši javnosti. Kljub temu da iskalnik vrača kar Googlove rezultate iskanja, ponuja precej inovativnih rešitev. Tako lahko hkrati iščemo spletne strani, slike, podatke o filmih, knjige ipd. Uporabna je tudi zgodovina iskanja in zaznamki, poskrbeli so tudi za orodno vrstico A9, pa tudi Firefoxova razširitev za iskalnik je že na voljo.

Se po brskalnikih skorajšnja druga svetovna vojna obeta tudi iskalnikom?

4 komentarji

Bi najslabšo Operino lastnost v Firefoxu?

Slo-Tech - Jesse Ruderman je spisal novo razširitev za brskalnik Firefox. Adbar morda res ni najbolj uporabna razširitev, je pa vsekakor najbolj neumna. Novemu brskalniku namreč paradoksalno vgradi reklamna sporočila v zgornji del okna, tako kot to počne Opera v privzeti brezplačni namestitvi. Jesse se je v bitki proti spletnim oglasom, ki je postala zaščitni znak Mozille, zdaj pa se ji je pridružil še Microsoft, očitno hotel nekoliko pošaliti. Kljub temu pa so oglasi lahko celo uporabni, saj s pomočjo Googlove tehnologije prikažejo tiste, ki so vsebinsko povezani z obiskano stranjo. Če zadetkov ne najde, pa prikazuje slogane in druge propagandne materiale, povezane s Firefoxom in Mozillo. Dokaz, da še tako visoka tehnologija lahko dopušča neumnosti.

8 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev

Predsedniški kandidati in Amazon

Slashdot - Nekaj let je minilo in ponovno so pred nami ameriške predsedniške volitve. Znano je, da ponavadi zmaga tisti kandidat, ki zbere največ finačnih sredstev s katerimi lahko potem plačuje kampanije v množičnih medijih. Tako je danes Amazon predstavil spletno stran na kateri lahko američani z minimalno truda nakažejo nekaj dolarjev svojemu najljubšemu predsedniškemu kandidatu.

Čeprav kot ne-američani ne morete prispevati v finančni fond kandidata, mu lahko še vedno kupite kakšno prepotrebno knjigo.

4 komentarji

Photoshop ne dovoli ponarejanja denarja?

Slashdot - Adobovi razvijalci so se pri snovanju nove različice svojega priljubljenega izdelka za obdelavo slik, Photoshop 8 (znan tudi kot CS), očitno še posebej potrudili. Obiskovalec foruma uporabnikov Photoshopa v Windowsu namreč poroča, da z omenjenim programom sploh ni moč odprti slik s podobo bankovca ameriškega dolarja. Enako menda velja tudi za euro, medtem ko oprijemljivh informacij o uspešnosti vgrajenega mehanizma pri drugih valutah še nimamo. Podobno spoznanje je doživel tudi nek drug uporabnik, ki je bankovec sicer odprl, natisnil pa je lahko le njegov del.

Bomo kmalu priča množičnemu upadu ponarejanja denarja?

37 komentarjev

Kako namestiti več Internet Explorerjev?

Slo-Tech - Oblikovalec spletnih strani Joe Maddalone je želel svojo pravkar dovršeno stran preizkusiti tudi v starem Explorerju. Toda ... kaj mu je storiti? Naj namesti VirtualPC ali VMWare in znotraj še eno kopijo Oken?

Nikar ne stopajte iz Audija v Yugota! Za vse sorodne duše (bodisi HTML programerje bodisi nostalgične IE uporabnike) je našel lažjo rešitev. Stare različice Microsoftovega brskalnika je od sedaj mogoče namestiti tudi iz zip arhivov.

Če želite o tem dosežku vedeti kaj več, potem brez naj vas nagoni povedejo k izvirni novici in na to zanimivo stran, polno uporabniških izkušenj.

33 komentarjev