»

Iskanje programskega jezika za razvoj iger

Lambda the Ultimate - Na Lambda the Ultimate so objavili predavanje Tima Sweeneya, glavnega programerja pogona Unreala 3. V njem predstavi poglavitne težave s katerimi se razvijalci iger soočajo in kako jih lahko prava izbira programskega jezika reši ali vsaj omili. Če na kratko povzamem, imamo nekaj čez pol miljona vrstic programske kode spisane v različnih večih jezikih (v konkratnem primeru C++, Haskell in HLSL/CG) in različnih paradigmah (objektno in funkcijsko), 10 razvijalcev in 2 leti časa. Naš končni cilj je hitro in zanesljivo orodje za realno-časovno igro, po katerem bodo posegali tudi drugi razvijalci, zato mora biti povrh vsega še modularen in lepo povezljiv s tujimi moduli. Mačji kašelj? Aja, tudi proračuna seveda ne smemo preseči.

16 komentarjev

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev

Eben Moglen v Ljubljani!

Slo-Tech - Za Slo-Techerje sicer nenavadna lokacija, a vseeno izjemno zanimiv dogodek, kakršnih je v Sloveniji malo - predavanje profesorja Ebena Moglena z naslovom "FREEING THE MIND: FREE SOFTWARE AND THE DEATH OF PROPRIETARY CULTURE", ki bo v torek 21.12 ob 12:15 v sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Gre za enega najbolj pronicljivih mislecev o odnosu do intelektualne lastnine v informacijski družbi.

Eben Moglen je
- profesor prava in zgodovine na Kolumbijski Univerzi, New York;
- soavtor licence GPL, pod katero je izdan sistem Linux;
- generalni svetovalec Fundacije za prosto programje;
- prejemnik nagrade EFF Pioneer v letu 2003.

(Za zainteresirane posameznike: neformalno srečanje s profesorjem bo v ponedeljek 20.12 ob 19:00 v Kiberpipi)

Razmišljanje Ebena Moglena je prežeto z uvidom, da nam je razvoj digitalnih tehnologij odprl nikoli prej uresničljive možnosti napredka v družbenem bogastvu in socialni enakosti in, da je zato v moderni družbi znanja politični in moralni...

7 komentarjev

Evikcija ASCII: "Naše zadnje vrstice programske kode bomo prevajali na barikadah!"

Slo-Tech - Skvot ASCII (Amsterdam Subversive Center for Information Interchange), prostor z brezplačnim javnim dostopom do spleta, ki ga ustvarjajo in vzdržujejo hekerji in politični aktivisti in ena glavnih inspiracij za nastanek Kiberpipe je doživel novo policijsko evikcijo. Za dvig zavesti o problematiki je tule njihov preveden manifest:

Center ASCII je bil vzpostavljen z reciklažo starih računalnikov in z uporabo izključno prostega programja (GNU GPL - splošna javna licenca GNU). S tem je skupina omogočala javnosti širši dostop do informacijske tehnologije. ASCII je kolektiv svobodno-avtonomnih posameznikov, tehnično usposobljenih in politično zavednih hekerjev ter razvijalcev računalniških programov.

Trenutna lokacija centra ASCII - Kinkerstraat 92 v Amsterdamu, ni ne prvi ne zadnji prostor, kjer se hekerji borjio za osvoboditev izpod komercialnih pritiskov, ki manipulirajo s tehnologijo in z možnostjo javnega dostopa do slednje. Pravica do komunikacije je pravica vsakogar,...

30 komentarjev

Ameriško sodišče zaseglo Indymedijin strežnik v Veliki Britaniji

Slo-Tech - Včeraj je ameriško zvezno sodišče izdalo sodno odredbo, s katero so ponudniku dostopa do interneta Rackspace ukazali, naj jim izroči enega izmed strežnikov organizacije Indymedia.org. Indymedia je neodvisni medijski center, ki večinoma medijsko pokriva dogodke, ki jih ostali ("mainstream") mediji pogosto namerno spregledajo, kritični pa so tudi do omejevanja pravic posameznikov v ZDA (Patriot Act), v preteklosti pa so precej pozornosti namenili tudi volilnim prevaram v ZDA v zvezi s primerom Diebold.

Podjetje je sodno odredbo izpolnilo, kar pa ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za zaplembo strežnika, ki se je nahajal izven ZDA. Konkretno - v Veliki Britaniji. Podjetje Rackspace ima sicer svoje poslovne prostore tako v ZDA, kot v Veliki Britaniji.

Morda je pri vsem skupaj še najmanj nenavadno to, da Indymedia sploh ne ve zakaj so jim zaplenili strežnik, saj je bila sodna odredba izročena podjetju Rackspace, katerega predstavniki pa ne smejo nikogar obvestiti o vsebini...

33 komentarjev

Domače mreže

Linux Today - Zadnje čase se s prihodom poceni networkinga veliko dela na lokalnih omrežjih. Tam kjer so koncentracije računalničarjev višje imajo tudi v Sloveniji že dolgo LANe. Koristi je veliko, vse od mrežnih iger do mnogo cenejšega internet dostopa (heh, en ADSL za 8k pa si lahko provider networka za vse sosede).
Tule je zanimiv članek o tem kako si je 80 ljudi v Izraelu postavilo lasten lokalni wireless network. Izkazalo se je, da to ne pomeni samo tehničnih in finančnih koristi, pač pa tudi omogoča kvalitetnejše življenje v skupnosti. V Amsterdamu pa v ASCII-ju delajo projekt omrežitve vsega mesta preko wirelessa, uporaba zastonj!
In Slovenija?

4 komentarji

Vse najboljše, Primož!

Slo-Tech - Še en rojstni dan. Tokrat je na vrsti naš najnajnajprogramer, Primož. Primož, lepo od tebe, da so te ugrabili mali zeleni, ko si bil še mlad. To je namreč botrovalo njegovemu izjemnemu talentu za programiranje, ki ga tule na Slo-Techu pridno IZKORIŠČAMO že slabo leto. Če še ne veste, Primož je kazensko odgovoren za vsako vrstico programske kode, vnešene v to stran. Danes pa praznuje svoj sedemnajsti rojstni dan. Najlepša mu dala.

25 komentarjev