»

Google predstavil projekt nadgrajene resničnosti Project Glass

Google - Google je danes uradno predstavil svoj skrivni projekt Google Glass, ki je eden izmed glavnih projektov v laboratorijih Google X, o katerem se je šušljalo že dlje časa. Gre za sistem nadgrajene resničnosti (augmented reality), ki uporabniku s posebnimi očali z vgrajenim dodatnim stranskim zaslonom omogoča najbolj naravno interakcijo s tehnologijo.

Predstavitev so izpeljali v svojem slogu, tako da Google ni razkril nobenih tehničnih podrobnosti naprave ali okvirnega datuma dobavljivosti. Namesto tega so pripravili fotografije...

66 komentarjev

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Ponaredimo podjetje! (giganta po možnosti)

Slo-Tech - Navajeni smo že, da se pirati spustijo v marsikatero pustolovščino (kar jim že pojmovno pripada). Nedavno smo videli celo (sicer zelo površno) ponarejene Aplove IPod nano prenosne predvajalnike.

Da pa so spiratizirali (ponaredili) celotno podjetje, in to ne kakšno eksotično in temu primerno majhno, pač pa giganta, je presenečenje za vse. Kot poroča Herald Tribune, so poskušali »ponarediti« NEC.

Ne samo, da so prodajali ponarejene izdelke, pričeli so celo z izgradnjo pravih tovarn in skladišč. Posnemali so torej podjetje samo. Do odkritja so prišli več ali manj naključno, oziroma zaradi dobrega preiskovalca, ki je raziskoval dolge lovke proizvajalcev ponaredkov. NEC zaenkrat še ne razpolaga s podatki, koliko je vzporedno podjetje zaslužilo.

Je moj NEC-ov pekač proizvedel NEC ali "NEC"?

Na novico nas je opozoril Poldi112.

18 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Apple nadaljuje z revolucijami

Seattle Post-Intellingencer - Nedvomno je bil ravno Apple eden najbolj zaslužnih, da se je računalnik pojavil med "navadnimi ljudmi", izven posvečenih računskih centrov.

Zdaj je Apple začel z drugo tako revolucijo, le da je ta morda še večja. Komaj so sestavili svoj prvi superračunalnik, že se je ta uvrstil na tretje mesto med vsemi superračunalniki tega sveta, za japonskim Earth Simulatorjem in HP-jevim superračunalnikom, le da je bil 30 krat cenejši, ob tretini zmogljivosti, od prvega, oziroma 15 krat cenejši, ob skoraj enaki zmogljivosti, od drugouvrščenega.

Sedaj bodo z isto mamo (Virginijsko univerzo) spočeli in verjetno rodili novega otroka. 64 bitni Xserve G5 bodo zidaki za novi superračunalnik, za katerega se pa še ne ve, koliko hitrejši bo. Bo pa manjši in manj energetsko potraten. Link.

30 komentarjev

Superračunalniški spisek

Top 500 - Izšel je, tako kot vsake pol leta, novi seznam najzmoglivejših superračunalnikov TOP500. Kaj prinaša novega? Japonski Earth Simulator (NEC) je še vedno prvi s 35 teraflopi. Dobro tretjino te moči ima najboljši ameriški superračunalnik - ASCI Q. Tretje čudo je iz Virginije, poganjajo pa ga procesorji G5 (IBM in Apple). IBM, HP, NEC in Cray (SGI) dominirajo na seznamu, ki se je po nameščeni moči v pol leta povzpela iz 375 na 528 TF, kar je skoraj 50-odstotno povečanje. Intel je še vedno najpogostejši procesor, AMD pa nezadržno veča svojo prisotnost. Med operacijskimi sistemi podobno velja tudi za Linux, ki ima svoja predstavnika na šestem in sedmem mestu. Zanimivo pa je, da imajo prvega konja Japonci, kljub temu da je 90 odstotkov superračunalnikov ameriških. Klik!

12 komentarjev

CSIRAC

The inquirer - CSIRAC je ime računalnika, ki je bil zgrajen leta 1949 ter bil s tem prvi računalnik na svetu, ki je bil zmožen predvajati glasbo. Bil je četrti zgrajeni računalnik na svetu, tiktakal pa je pri 300 kHz. In zakaj vam to pravzaprav razlagam? Ker ta isti računalnik še vedno teče, sedaj varno spravljen v melburnškem muzeju! Da, petdeset let star računalnik še vedno uspešno deluje in nič ne kaže, da bi ga kaj kmalu pobralo. Klik!

V nasprotju z današnjimi ... -- alien-w

2 komentarja

Maya Personal Learning Edition

GameDev.net - Za vse, ki se ukvarjate s 3D modeliranjem in predvsem, za vse ki bi se tega radi naučili in nimate komercialnih želja >:D, je Alias|Wavefront izdal novo verzijo Maye: Personal Learning Edition (izdaja za osebno izobraževanje). Novo verzijo si lahko brezplačno pretočite iz tega naslova (trenutno ZELO zaseden). Edina omejitev je, da svojih umetnin (slik in modelov) pač ne smete uporabljati v komercialne namene.

1 komentar