»

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Mosaic je pihnil 10 svečk!

News Forge - Leto 1993 je bilo nadvse uspešno za razvoj računalništva. V tem času, ko je bil popularen grunge, je Linux 1.0 čakal na svoj prvi nastop v javnosti, izšel je Intelov perspektivni Pentium s 66 MHz -- danes vreden kilo kruha [:D], igra Doom je postala neverjetno popularna ... In ravno tedaj, ko se je svetovno gospodarstvo po krajši krizi spet postavljalo na noge, se je aprila 1993 rodil Mosaic, prvi grafični brskalnik spleta. Kasneje ga je iz vodilnega položaja izrinil Netscape Navigator, slednjega pa Internet Explorer. Mosaic pa je ostal samo v spominih pionirjev grafičnega deskanja po spletu ... Klik!

0 komentarjev

Mami, mrš dol s kompjutra!

AOL - Tako, le bolj v celofanu, se je glasil slogan reklamne kampanje našega največjega komercialnega ponudnika interneta. Je na reklami kaj resnice? Sodeč po tej raziskavi je razvidno, da mame, ki uporabljajo internet, nalinijsko preživijo v povprečju več kot njihovi nadobudni sinovi. Razlog za tako skokovit porast? Baje je "prišlo v trend". Branje je zanimivo, a bi vseeno svetoval merico nepristranskosti bralca, saj je anketo izvedel sam AOL, ki je najbrž s tem člankom hotel apelirati na še več mamic, naj si kupijo dostop preko njihovega omrežja.

3 komentarji

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev

Flip Chip tehnika septembera

Tweakpc.de - Flip Chip je nova tehnika proizvodnje čipov, in ki bi omogočila proizvodnjo čipov v še manjši obliki kot do sedaj. Samo tehniko bojo predstavili septembra v Stuttgartu. S to tehniko bojo med seboj povezali na pol narejen čip z njegovim vezjem, kar naj bi proizvodnjo poenostavilo in s tem tudi pocenilo. Trenutno se z to tehniko ukvarja 13 podjetij.

0 komentarjev